Endelig hvile

Tidlig i morges var det tvungen hvile for hundekjørerne i Finnmarksløpet. Da prater de. Om hverandre.

LEVAJOK (Dagbladet.no): Klokka 05.10 i morges kom de første kjørerne inn til sjekkpunkt nummer to i Finnmarksløpet. Stedet er Levajok, et steinkast unna finskegrensa, og deltakerne er pålagt å hvile i minst åtte timer her.

I Levajok er det fortsatt svenske Katy Meier som leder. Meier kjører fortsatt veldig raskt, og leder med 14 minutter på Hans Petter Dalby.

Praten går

Hvert eneste hundespann har med seg et støtteapparat som hjelper kjørerne med det praktiske ved sjekkpunktene. Det vil si, de får ikke lov til å nærme seg spannene, men de gjør klar halmen og foret til hundene før deltakerne kommer.

Og forer kjørerne i kafeteriaen på stedet etter stellet. Etter hvert som stadig flere kjørere når sjekkpunktet, fylles matbordene opp i Levajok. Og praten går.

Hvem kjører fort? Hvem driver hundene sine for hardt? Hvordan ser hundespannene ut når de kommer inn til sjekkpunktet? Er det noen hunder som ser slitne ut? Og ikke minst: Hvordan ligger jeg an?

Taktikkeri

Sjekkpunktet i Levajok er et av de få stedene kjørerne faktisk får noen timers hvile. Sovesalene fyller seg sakte men sikkert opp. Slitne kjørere som kommer sent inn får problemer med å finne seg en ledig seng, og dermed tilgang til varmeovn.

Etter over 20 mil bak hundesleden er sko, sokker, og undertøy vått. Det er helt nødvendig å få tørket klærne før de legger ut igjen. Våte klær i polare strøk betyr enten frostskader eller brutt løp.

- Kan noen fortelle meg hvordan spannet til Katy så ut ved sjekkpunktet?, spør en deltaker i kafeteriaen.

- Jeg er litt bekymret for at spannet som kom inn etter meg er helt uttørret. Jeg tror veterinærene ser på det nå, sier en annen.

Snur i Levajok

Så finregner støtteaparatene på passeringstidene. Kjørerne år full oppdatering når de våkner om noen timer til ny hundeforingsrunde.

- To timer bak. Det er ikke så verst. Men jeg tror jeg forteller at han ligger enda dårligere an. I tilfelle det går dårligere blir han i hvert fall ikke skuffet, sier en.

Om noen få timer bærer det videre over vidda, sørover mot Karasjok. De nærmer seg halvgått løp i femtimilsklassen.

HVILE: Om noen få timer bærer det videre over vidda, sørover mot Karasjok.