Endelig i mål

Da Robert Sørlie passerte mållinja i Alaska skrev han seg også inn i historiebøkene. Konkurrentene ble omhyggelig parkert og på mållinja ventet samboeren Elin.Se Sørlies ferd i bilder

NOME/OSLO (Dagbladet.no): En livsdrøm har gått i oppfyllelse for Robert Sørlie (45) når han nå har vunnet «Iditarod 2003», verdens hardeste hundesledeløp. Sørlie har ledet nesten hele veien fra Fairbanks til Nome i Alaska, og er historisk på flere måter.

  • Som førstemann vant han alle pengepremiene underveis.
  • Han har brukt kortest tid på løpet som har vært arrangert 30 ganger. Ni dager og 15 timer brukte Sørlie på 1800 kilometer.
  • Han er første ikke-amerikaner som har vunnet Iditarod-løpet.

Har tenkt på familien

Da Robert Sørlie krysset mållinja i Nome i Alaska først ble han hyllet som en helt av flere tusen mennesker i gatene de siste metrene gjennom Nome.

På mållinja ventet samboeren Elin Pedersen (41).

- Jeg har slitt i over ni døgn og jeg har ofte tenkt på familien min. At hun kom hit kom som en stor og gledelig overraskelse, sier Robert Sørlie til Dagbladet.no. Han retter en stor takk til alle i Norge som har hjulpet ham fram til seier.

- Dette er så stort at jeg ikke har ord for det. Det er helt ubeskrivelig.

- Hva har vært tøffest?

- Det tøffeste er å ikke kunne få hvile ordentlige. Det er beintøft, ikke bare for meg, men også for bikkjene. Skal du bli blant de beste kan du ikke sove mye. De første fire døgnene sov jeg bare to timer, og det ble ikke mye etter det heller, sier Sørlie til Dagbladet.no

Gjennom store deler av løpet har han hatt et forsprang på noen timer, men da det nærmet seg slutten tok amerikaneren Ramy Brooks han igjen ved å droppe hvile.

- Det var hans eneste sjanse, men han var for sliten. Da jeg passerte ham ropte han lykke til til meg, sier Sørlie.

Da samboeren møtte ham i målområdet vanket det kyss og klemmer. - Det ble full pakke, nei vent ikke helt full pakke, kanskje litt senere, sier Sørlie og ler godt.

Spenning til siste slutt

Likevel ble avslutningen dramatisk. På et punkt i løypa i går skilte det bare to minutter mellom Sørlie og den argeste konkurrenten, Ramy Brooks, da til og med amerikaneren foran. Men Robert Sørlie viste hva han var god for og kjørte fra Brooks. I formiddag innså amerikaneren, som ble nummer to i fjor, at slaget var tapt. Gjennom sitt støtteapparat sendte han ut følgende gratulasjon til Robert Sørlie.

- Det norske folk bør være stolte av sin nye mester, sier Brooks.

Han er ventet i mål rundt halvannen time etter nordmannen.

Samboeren på målstreken

Robert Sørlies samboer, Elin Pedersen (41), ble i natt norsk tid fløyet ut til hvilestedet White Mountain av Alaska Airlines.

Der fikk hun et kort og lykkelig møte mannen sin. Han forsto ingenting da han så sin kjære gjennom 23 år komme mot ham. Siden tirsdag denne uka har hun fløyet nesten 12 000 kilometer fra Oslo til Alaska uten hans viten.

- Da han fikk se Elin komme mot seg ble han helt satt ut. Han var kjempeoverrasket og hadde ingen anelse om at hun ville være der, sier Yngve Fagerli på telefon fra Nome til Dagbladet.no.

Han har fulgt Sørlie hele veien og beskriver møtet svært romantisk med tårer og greier.

En enorm prestasjon

I USA er løpet svært omtalt. Dagbladet.no har funnet nærmere 500 artikler om Sørlies innsats bare på amerikanske nettsider. Målgangen ble sendt direkte på fjernsyn og radio og flere tusen feststemte mennesker samlet seg ved mål da nordmannen innkasserte seieren. Han får rundt en halv million kroner i premiepenger pluss en bil verdt nesten det samme.

Seieren sørger også for at Robert Sørlie kan signere sponsoravtaler med amerikanske hundemat- og klesprodusenter verdt noen millioner kroner over noen år. Det kan komme godt med. Robert og samboeren Elin har nemlig brukt nær en halv million kroner på deltagelse i hundeløpet. De har blant annet tatt opp et seksifret banklån med pant i huset for å kunne få delta i Alaska.

FIKK SAMBOEREN PÅ BESØK: Da Robert Sørlie fikk se samboeren sin ved White Mountain kom tårene. Et stor kyss og så la han i vei mot mål i Nome.
SEIEREN ER SIKRET: Etter 1800 km kunne Robert Sørlie pustet lettet ut. Med samboeren Elin ved sin side og en av hundene skålte han i champagne fra Dagbladet.no.