Endelig i VM-finalen igjen

Norge slo Tyskland i dramatisk semifinale.

PARIS (Dagbladet.no): Norge - Tyskland 33-30. Etter to trøstesløse verdensmesterskap er Norge igjen i en VM-finale.

Forrige gang (2001) endte det med sølv. To år før ble jentene verdensmestre på hjemmebane.

I kveldens semifinale mot Tyskland ble det etter hvert sinnssykt spennende, men de norske jentene klarte til slutt å hale seieren i land. De kastet seg om halsen på hverandre etter kampen, og hoppet rundt i en ellevill seiersdans.

Dermed er det duket for en ny finale mot Russland, som i fjor. Og vi husker alle med glede hvordan det gikk.- Nå er jeg bare så sinnssykt glad. Det føles utrolig godt å vinne en så tøff og jevn kamp, strålte Gro Hammerseng til TV2 etter kampen.

- Dette ble altfor spennende, men vi vinner og er i finalen, sier en jublende glad Kari Mette Johansen til Dagbladet.no.

Martha satte standarden

Norge har bare ett tap mot Tyskland på de 11 siste møtene mellom lagene. Sjansene for at Marit Breiviks jenter skulle ryke på en ny smell i dag, var ikke store.

Men alt kan skje i en VM-semifinale - det fikk vi se i dag. Kampen ble uhyre spennende, tross en veldig sterk midtperiode i den 1. omgangen av Norge.

Endelig i VM-finalen igjen

Norge rykket fra, mye takket være 18 strålende minutter av Else-Marthe Sørlie Lybekk.

Tyskland-proffen scoret Norges tre første mål og nettet totalt fem i løpet av den tida hun var på banen før pause.

Gøril Snorroeggen og Gro Hammerseng kom etter hvert også i siget framover, men vi sleit mer bakover. 19 framover på én omgang i en VM-semifinale er fantastisk bra. 16 baklengs er altfor mye. Tre tyske mål på rappet sørget for at vi bare hadde en tremålsledelse til pause.

- Vi slipper inn 30 mål totalt i dag, det er ikke så ofte vi gjør det. Men når vi scorer 33, da kan vi ikke tenke for mye på det, sier Breivik til det norske pressekorpset i hallen.

Tyskerne i ledelsen

Norge fikk en tøff start på 2. omgang med høyst tvilsomme utvisninger mot oss. Da Gro Hammerseng ble sendt på benken måtte de norske jentene spille fire mot seks i nesten ett minutt.

Jentene hadde store problemer med å få rytme i angrepsspillet og altfor ofte måtte de gjøre dårlige valg fordi passivtsignalet bare var sekunder unna.

I motsatt ende herjet den jenta de norske fryktet mest før kampen: Grit Jurack.

NERVEPIRRENDE: Det satt langt inne, men Norge er i VM-finalen etter seier mot Tyskland. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
NERVEPIRRENDE: Det satt langt inne, men Norge er i VM-finalen etter seier mot Tyskland. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer

- Jeg har aldri sett henne så god. Hun er VMs desidert beste venstrehendte bakspiller, skrøt Marit Breivik etter kampen.

14 minutter før slutt utliknet Jurack til 25-25 med sitt tiende mål. Da kom Terese Pedersen inn for Katrine Lunde Haraldsen, men hun klarte ikke hindre at tyskerne kort tid etter overtok ledelsen.

Marit Breivik hvilte formspillerne merkelig mye mot slutten, men satte inn førsteoppstillinga igjen da det gjensto fem minutter.

- Flere av spillerne våre var slitne. Else-Marthe var helt kjørt, så vi måtte gjøre noen bytter, sier Breivik.

Det hjalp og Norge parkerte tyskerne, mye takket være Terese i mål - som var utrolig god og tok halvparten av skuddene som kom mellom stengene.

Katja Nyberg var også strålende den siste halvdelen av 2. omgang. Hun fant Kari Mette Johansen gjentatte ganger og banket også inn noen mål selv.

- Nå begynner Katja å trives. Hun er dønn til stede, har flyt, bevegelser og overblikk, skryter Marit Breivik.


Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

Endelig i VM-finalen igjen
<B>SÅÅ GLAD:</B> De norske jentene jubler etter at finaleplassen er sikret.
<B>ENORM ELSE-MARTHE:</B> Sørlie Lybekk spilte en stor kamp både i angrep og forsvar og scoret åtte mål.
<B>TØFF BATALJE:</B> Gro Hammerseng reiv og sleit i både angrep og forsvar i 60 minutter.