Endelig jubler KIL igjen

KONGSVINGER (Dagbladet): KIL- Ull/Kisa 1- 0. Trener Vegard Skogheim og matchvinner Patrick Holtet (22) jubler for seieren som langt på vei sender Kongsvinger tilbake til 1. divisjon. Det første steget mot visjonen om å havne i Tippeligaen igjen.

Fakta:

Etter opprykket høsten 1982 spilte Kongsvinger 17 sesonger på rad i toppserien. Høsten 1999 var nedrykket et faktum. Etter fire år i glemselen er laget fra skogene på vei oppover igjen.

Over 5000 elleville KIL-fans trampeklappet hjemmelaget av banen da seieren i seriefinalen i 2. divisjon var et faktum. Da var det bare fire minutter siden Patrick Holtet hadde smelt avgjørelsen i mål fra 35 meter.

Da var det sydlandske tilstander på Gjemselund.

- Jeg fant ingen medspillere i nærheten, så jeg siktet på mål og klinte til. Det var en ubeskrivelig følelse å se ballen forsvinne i nettet. Jeg har lagd seks seriemål før i år, men dette var helt klart det artigste, sier Patrick Holtet.

- Min skyld

Roger Vaaler i Ull/Kisa-målet ble fullstendig overrumplet, og tar på seg skylda for målet.

- Det var veldig langt hold, men ballen stusset i graset og skjøt fart. Normalt var dette et skudd jeg tar greit. Selv om løpet ennå ikke er kjørt, var dette et veldig surt tap. Jeg er mest forbannet på meg sjøl, sier Ull/Kisa-keeperen etter tapet.

Selv om det nå ser lovende ut for Kongsvinger, advarer målscorer Holtet om å ta opprykk til 1. divisjon for gitt. Gårsdagens motstander er bare tre poeng bak KIL når seks kamper gjenstår.

- Nå gjelder det å komme ned på jorda igjen så fort som mulig. Taper vi neste gang, er vi kanskje like langt.

Manchester United

For seks år siden var han i Manchester United på prøvespill, men måtte reise hjem igjen med uforrettet sak.

- Jeg håpet på å bli United-proff, men var nok litt for ung. Under oppholdet i Manchester spilte jeg to juniorkamper for United, og var nærmest scoring da jeg skjøt i stanga i juniorserien mot byrivalen City. Selv om det ikke ble noen proffkontrakt, angrer jeg ikke på forsøket, sier matchvinner Patrick Holtet.

I KIL-garderoben sto stemningen i taket lenge etter at thriller-matchen var over. Heller ikke trener Vegard Skogheim greide å holde seg helt rolig.

Ung gjeng

- Jeg er veldig stolt av gutta. De viser enorm treningsiver, og har ikke tapt en kamp så langt i år. Selv om vi har overtatt ledelsen, tar vi ikke opprykket for gitt. Men vi kommer til å gjøre alt for å greie opprykket. Spiller gutta opp mot sitt beste, klarer vi det også, sier Vegard Skogheim til Dagbladet.

Bare avdelingsvinneren rykker opp i 1. divisjon, hvor Kongsvinger spilte i 2000 (nummer fem) og 2001 (nummer 14). I fjor ble laget nummer sju i 2. divisjon. Det unike med årets lag, er at bare tre av spillerne er over 23 år.

- Vi hadde ikke penger til å holde på gamle spillere, og utviklet i stedet egne, unge gutter. Disse spillerne vil vi ikke få maksimal effekt av før om fem år, sier Jens Njøsen, daglig leder i Kongsvinger.

Tippeligaen en visjon

Nå jobber KIL med en strategiplan over tre og fem år.

- Tippeligaen er ennå ikke med i våre planer, den er en visjon. Men vi ser det ikke som noe økonomisk problem å rykke opp i 1. divisjon. I år har vi et budsjett på 3,6 millioner. Ved opprykk snakker vi om minst én million ekstra. Vi har ikke rike onkler lenger, men begynner å merke interessen fra næringslivet. For å kunne spille i Tippeligaen må vi nok først få en del landsdekkende bedrifter interessert i oss. Da snakker vi litt fram i tid, rundt 2009, 2010, sier daglig leder Jens Njøsen i KIL.

<B>STOLT TRENER: </B> Den tidligere toppspilleren Vegard Skogheim opplever suksess som Kongsvinger-trener. Han er stolt over gutta som i øyeblikket ligger på opprykksplass til 1. divisjon.