Sjakk-VM i New York

Endelig klarte Magnus å kjempe seg til VM-seier etter flere store tabber

Magnus Carlsen utlignet i det tiende VM-partiet.

TIENDE RUNDE: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen (bildet) spilte torsdag det tiende partiet i sjakk-VM i New York mot den russiske utfordreren Sergej Karjakin. Endelig klarte han å vinne. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
TIENDE RUNDE: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen (bildet) spilte torsdag det tiende partiet i sjakk-VM i New York mot den russiske utfordreren Sergej Karjakin. Endelig klarte han å vinne. Foto: Pontus Höök / NTB scanpixVis mer
  • Carlsen - Karjakin 1 - 0

NEW YORK (Dagbladet): Den regjerende verdensmesteren, Magnus Carlsen, varslet på forhånd at han hadde tatt av silkehanskene og gikk for seier i det tiende partiet i sjakk-VM i New York.

Og endelig lyktes det for nordmannen. I en høydramatisk fase av partiet brøt de norske fansene plutselig ut i høylytt jublet over det 56. trekket da det var spilt over 5,5 timer av det tiende partiet.

- Dette er nok over, konkluderer sjakkeksperten Lawrence Trent på den internasjonale sendingen, og det hadde han rett i.

Carlsen vant partiet og møtte NRK med et bredt smil etter kampen.

- Jeg er veldig sliten, men jeg er fryktelig letta og fryktelig glad. Det er ingenting som er vunnet ennå, men det ser annerledes ut nå. Det ser mye lysere ut, sier Carlsen.

Sjakkongen ble møtt av en voldsom jubel da han kom ut til fansen etter partiet.

- Det var greit å vinne et parti, det var lenge siden sist. Det var knallhardt arbeid i dag også, med oppturer og nedturer. Men det gikk til slutt, sier Carlsen til NRK.

Karjakin så naturlig nok skuffet ut i pressesonen etter kampen.

- Det var en interessant kamp, med mange interessante ideer. Jeg ville ikke tape, men sånn går det noen ganger, sier Karjakin.

Den russiske utfordreren Sergej Karjakin ledet sammenlagt med fem poeng mot Carlsens fire. Åtte av de ni foregående partiene har endt i remis, mens mandagens parti endte med tap for Carlsen. Torsdag hadde nordmannen fordelen av å spille med de hvite brikkene.

- Et veldig godt parti av Magnus. Han var heldig da Karjakin ikke så en unøyaktighet som kunne gitt remis. Etterpå spilte han veldig bra på typisk Carlsen vis. Etter veldig godt forsvarsarbeid i lang tid, bukket Karjakin etter for presset, sier Dagbladets sjakkekspert, Tarjei Joten Svensen.

Dermed kan Magnus Carlsen endelig juble og han står nå uavgjort 5-5 med russeren.

- Karjakin hadde sjansen til lett remis etter cirka to timer, men utnyttet ikke dette. I stedet må han sitte og slite i seks timer, sier Svensen.

- Dette betyr at vi får en veldig dramatisk avslutning på VM, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Rolig start

- Magnus har ikke vært helt på høyden hittil i VM. Men han er en spiller verden ikke har sett maken til. Derfor tror vi fortsatt på seier, sa Bae før det tiende partiet.

Carlsen hadde et stort press på seg. Han startet med en litt rolig tradisjonell såkalt spansk åpning. I trekk seks valgte han et spillemønster som han vanligvis ikke pleier. Det førte til at Karjakin måtte begynne å tenke før han foretok seg trekk.

Flere eksperter var likevel litt skuffet over åpningen. De mener Carlsen ikke angrep hardt nok.

- Dette er ikke en stilling som oppstår etter noen lang hjemmeanalyse, eller som gir noen særlig fordel til hvit. Men de har nok sett på det og ansett det som spillbart med visse fallgruver for svart, sier sjakkekspert Peter Svidler under Chess 24s sending.

- Det er en rolig stilling, men det kan være veldig vanskelig når presset er så stort, sier Bae etter at det er spilt 15 trekk.

Tidspress

Deretter brukte særlig Karjakin svært lang tid på å tenke. Etter 17 trekk gjensto bare en halvtime på klokka, og den selvsikre verdensmesteren så ut til å presse russeren.

- Klokka tatt i betraktning, bør hvit være ganske fornøyd med denne stillingen, sier Svidler.

Det mener også Bae.

- Det er overraskende. Karjakin er kraftig presset på tida for første gang. Det kan tyde på at verdensmesteren er på hugget, sier sjakkeksperten.

Mest sjokkerende i VM

I 19. trekk gjorde Carlsen en stygg feil, slik han også har gjort i andre partier. Det betyr at Karjakin fikk en sjanse til å skape trøbbel for ham. Datamaskinene viste at det kan ende med remis i løpet av få trekk.

- Dette er bare en taktisk feil. Det er ingen god dag for Carlsen, sier stormester Jan Gustafsson på Chess24s sending.

FORLOT PRESSEKONFERANSEN: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen kjempet seg gjennom et tøft parti mot den russiske utfordreren Sergej Karjakin, og tapte det åttende partiet. - Jeg gidder ikke å sitte her og vente på ham, sa Carlsen om Karjakin. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Etter noen nervepirrende minutter, klarte imidlertid ikke Karjakin å utnytte situasjonen til å gå for remis.

- Hva i alle dager er det som skjer? Dette er et av de mest sjokkerende trekkene i hele VM, sier den russiske stormesteren Ian Nepomniachtchi under den offisielle sendingen.

- Dette kan være et avgjørende tidspunkt i VM 2016. Kanskje er det her VM avgjøres. Karjakin har virket mer ustø i dag, sier Bae.

- Drømmestilling

Dette er utrolig. Vi har hatt et spill med store feil fra begge parter, sier den russiske stormesteren Maxim Dlugy til NRK.

Den dramatiske perioden i partiet endte med at Carlsen kunne legge press på Karjakin.

- Hvit taper ikke dette, sier Svidler til Chess 24.

- Det er akkurat dette man vil unngå mot Carlsen. Det er akkurat dette han ønsker. En drømmestilling, sier den ungarske stormesteren Judit Polgar under den offisielle sendingen.

Deretter startet Carlsen seigpiningen av Karjakin som forsvarte seg heroisk.

- For ti trekk siden var jeg mer optimistisk for at Carlsen ville vinne partiet. Nå synes jeg han mangler noe for å klare få seier og få Karjakin til å gjøre en feil, sier Polgar i den offisielle sendingen da det var spilt 5,5 timer og 55 trekk.