SEIER: På den tredje etappen av Tour of Oman lyktes det endelig for Alexander Kristoff. Nordmannen ble perfekt plassert av Katjusja på den fire kilometer lange strake veien som avslutten den 158 kilometer lange etappen til Al Mussanah Sports City. Foto: EPA/KIM LUDBROOK
SEIER: På den tredje etappen av Tour of Oman lyktes det endelig for Alexander Kristoff. Nordmannen ble perfekt plassert av Katjusja på den fire kilometer lange strake veien som avslutten den 158 kilometer lange etappen til Al Mussanah Sports City. Foto: EPA/KIM LUDBROOKVis mer

Endelig Kristoff-seier i Oman

Svarte på tiltale.

(procycling.no): På den tredje etappen av Tour of Oman lyktes det endelig for Alexander Kristoff. Nordmannen ble perfekt plassert av Katjusja på den fire kilometer lange strake veien som avslutten den 158 kilometer lange etappen til Al Mussanah Sports City.

Med tre kilometer igjen overtok Katjusja drajobben i hovedfeltet sammen med Astana og Tinkoff-Saxo. Til slutt var det mannen fra Stavanger som kunne juble foran Andrea Guardini (Astana) og Matteo Pelucchi (IAM).

Kristoff var skuffet etter å ha kjørt inn til femteplass på den første etappen tirsdag, og sa til procycling.no at han var for langt bak til å kjempe om seier. Onsdag ga nordmannen opp seieren lenge før mål.

Men på den tredje etappen ble det altså seier til en utvilsomt revansjesugen nordmann. Dermed tok Kristoff sin fjerde etappeseier i 2015 etter å ha vunnet tre i Tour of Qatar.

- Jeg var i en behagelig posisjon den siste kilometeren. Jeg ventet til det var 100 meter igjen med å gi full gass og det ble en perfekt spurt. Opptrekkstoget var som det skulle og vi blir stadig bedre for hvert løp. Jeg er veldig fornøyd, sier Kristoff i en pressemelding.

Vurderer å forhindre flere seire Trener Stein Ørn var selvsagt svært fornøyd da han snakket med procycling.no etter nok en triumf til stesønnen og eleven. Men etter fire seire på ni forsøk, vurderer nå Ørn å bremse seiersrekken til Kristoff.

- Vi må kanskje se om vi skal slutte å vinne en stund for å tre ut av oppmerksomheten. Dette er en ny situasjon for ham hvor han får full støtte fra laget, men dette bringer mange forventninger. Uansett hvor rolig og avbalansert han er, merker alle det forventningspresset han har, sier Ørn til procycling.no.

- Så det er faktisk aktuelt å prøve å ikke vinne?

- Vi får se om vi velger det. Det er klassikerne det dreier seg om her. Nå må vi vurdere om han skal prioritere å kjøre fjelltrening i de neste to etappene i Oman, eller om han skal gå for seier også her. Dette handler om strategi og noe vi selvfølgelig ikke kan røpe for mye om i offentligheten.

Skremt av Cancellara For Ørn er knallhard på at alt stesønnen foretar seg, handler om klassikerne som venter senere i vår, og kanskje spesielt Flandern Rundt. Derfor er treneren en liten anelse bekymret for den kraftprestasjonen Fabian Cancellara vartet opp med onsdag da han på mesterlig vis rykket fra hovedfeltet og fikk med seg en gjeng klatrere. Sveitseren vant til slutt etappen.

- Det var virkelig skremmende, spesielt med tanke på klassikerne, sier Ørn.

Team Kristoff er klare på at det er Flandern Rundt som er nordmannens hovedmål i vår, et ritt Cancellara har vunnet tre ganger i en løype som passer ham utrolig godt.

Dobbel Topsport i brudd Det var ikke syklet mer enn to mil av etappen før et tremannsbrudd hadde fått en avstand på syv minutter til hovedfeltet. Jef Van Meirhaeghe (Topsport Vlaanderen), Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen) og Alessandro Tonelli (Bardiani) fikk sitte uforstyrret alene og kjørte den første timen med en snittfart på 40,5. Temperaturen skulle vise seg å bli like het som de tidligere dagene, med varmegrader opp mot 34.

I hovedfeltet gjorde IAM og Trek mesteparten av drajobben, og minsket etter hvert avstanden til bruddet. Ved rundt 30 kilometer igjen var avstanden nede rundt 30 sekunder, men hovedfeltet senket farten for å ikke kjøre inn bruddet for tidlig.

16 kilometer før mål var det imidlertid slutt for trioen i front.

Ødeleggende velt Under 20 kilometer før mål gikk et velt i hovedfeltet. Der gikk både Warren Barguil (Giant Alpecin), Nikias Arndt (Giant Alpecin) Matteo Trentin (Etixx) og Tom Stamsnijder (Giant Alpecin) i asfalten.

Trentin valgte å stå av rittet som følge av skadene han pådro seg i velten.

Tour of Oman fortsetter fredag med en fjelletappe på 189 kilometer. Rittet avsluttes søndag hvor det venter nye seiersmuligheter for Kristoff.