Endelig kunne Bardal kysse krystallkula

Første norske sammenlagtvinner i hopp på 18 år.

HISTORISK: Anders Bardal er tredje nordmann som vinner verdenscupen i hopp sammenlagt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HISTORISK: Anders Bardal er tredje nordmann som vinner verdenscupen i hopp sammenlagt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer


(Dagbladet): Anders Bardal sikret i dag sammenlagtseieren i verdenscupen i hopp. På plass i Planica i Slovenia var den norske hopplegenden Bjørn Wirkola, som overrakte Bardal krystallkula som beviser at han har vært sesongens beste skihopper.

Bardal er første nordmann som klarer den bragden siden Espen Bredesen gjorde det for 18 år siden - den sesongen det var OL på Lillehammer.

Vegard Opaas var den første av bare tre nordmenn som har vunnet verdenscupen i hopp siden den startet i 1979-80-sesongen. Opaas vant sammenlagt i 1986-87.

Bare ett hopp Bardal ble nummer 23 i dagens renn, som ble avsluttet etter bare ett hopp på grunn av vanskelige vindforhold i Planica.

FEIRET PÅ ROMPA: Anders Bardal akte ned unnarennet på rompa etter at andre omgang var avlyst og seieren i sammendraget sikret. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet
FEIRET PÅ ROMPA: Anders Bardal akte ned unnarennet på rompa etter at andre omgang var avlyst og seieren i sammendraget sikret. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet Vis mer

Gregor Schlierenzauer var eneste utfordrer til Bardal foran helgas to avsluttende renn, og lå 123 poeng bak nordmannen.

Den egentlige avgjørelsen falt i fredagens renn, da Bardal ble nummer 12 mens Schlierenzauer tok femteplassen. Etter det ble forspranget redusert, men bare til 100 poeng. Dermed måtte østerrikeren vunnet mens Bardal ikke tok poeng i dagens verdenscupfinale.

Dynket i sjampis Schlierenzauer ble nummer fire i dag, og endte 58 poeng bak Bardal sammenlagt. Østerrikeren, som vant verdenscupen for tre år siden, var en av de første som var framme hos Bardal og gratulerte da meldingen om avlysningen nådde hopperne som satt og ventet på å starte andre omgang.

Men da rennet måtte avlyses, og de skiene på skuldra og klatret ned mammutbakken i Planica for å komme til premieutdeling på sletta. Bardal gjorde unna de siste meterne skliende på rompa nedover unnarennet.

I bunnen av bakken kom lagkameratene og støtteapparatet og sprutet ham ned med sjampanje, overøste ham med gratulasjoner og klemmer og satte en gullhjelm på hodet hans.