Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Endelig lyktes det for Sagan

Tok sin første seier som verdensmester.

VANT: Peter Sagan triumferte for første gang i verdensmestertrøyen da han spurtslo Vanmarcke, Kuznetsov og Cancellara på oppløpet i Gent-Wevelgem. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
VANT: Peter Sagan triumferte for første gang i verdensmestertrøyen da han spurtslo Vanmarcke, Kuznetsov og Cancellara på oppløpet i Gent-Wevelgem. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): I Kemmelberg, drøyt 30 kilometer fra mål i Gent-Wevelgem, satte Fabian Cancellara og Peter Sagan opp et voldsomt tempo.

Da var det bare Sep Vanmarcke som klarte å følge.

Den trioen, samt Vyacheslav Kuznetsov som hadde angrepet tidligere, fikk en fin luke ned til en gruppe bestående av blant annet Edvald Boasson Hagen.

Forfølgerne prøvde å ta opp jakten, men kvintetten foran var for sterk.

Dermed var det de fire det skulle stå mellom på de siste kilometerne.

På oppløpet var Sagan sterkest og tok dermed sin første seier i verdensmestertrøyen etter seks andreplasser tidligere i sesongen.

- Veldig fornøyd
Vanmarcke ble nummer to, mens russiske Kuznetsov ble nummer tre.

- Jeg er veldig fornøyd med dagen og hvordan beina var. Jeg må takke laget, for de gjorde en god jobb fra starten, sier Sagan i seiersintervjuet.

- Finalen var veldig hard fordi det var mye vind og vi kjørte for fullt hele veien. Jeg angrep med Fabian i siste brosteinsbakke. Vi jobbet bra sammen fra start. Jeg er veldig fornøyd med at jeg endelig vant med denne trøyen. Det er et vitkig ritt for meg, og det er andre gang jeg vant det.

På slutten ble det et skikkelig lureløp blant de fire i front. Kuznetsov så ut til å gå mot en sjokkseier, men Sagan var sterkest på de siste meterne.

- Farten var veldig lav fordi vi hadde mye tid. De andre vet at Fabian er rask etter mange kilometer og at jeg er veldig rask om jeg er pigg. I dag følte jeg meg veldig bra. Seieren har kommet og det gjør meg veldig fornøyd.

Ivrig Boasson Hagen
Edvald Boasson Hagen så meget pigg ut lenge i rittet.

Nordmannen satt riktig da feltet ble splittet i sidevinden og satt mye blant de fremste i feltet.

Han beordret også laget opp i front da en farlig gruppe angrep omtrent 70 kilomter fra mål.

På et tidspunkt gikk han også etter et angrep fra Sep Vanmarcke og Manuel Quinziato, uten å få noe ut av det.

Da avgjørelsen falt på Kemmelberg, satt imidlertid nordmannen for langt bak. Dermed endte han i gruppe to, hvor han ikke klarte å spurte inn til en plassering blant de ti beste. Til slutt ble Boasson Hagen nummer 18.

Les også: Nordmann nummer to i U23-utgaven av Gent-Wevelgem

Syk Bystrøm
Sven Erik Bystrøm måtte bryte Gent-Wevelgem før det kom skikkelig i gang. Katusha-rytteren slet med sykdom.

- Jeg har bryget på en forkjølelse siden fredag og det ble verre til i dag, sier Bystrøm til procycling.no.

- Det samme som Kristoff har slitt med?

- Vet ikke, men det er noe liknende.

Alexander Kristoff kom seg aldri til start grunnet feber.

Heller ikke Vegard Stake Laengen fullførte rittet.

Slik gikk det til
Fem mann gikk tidlig i brudd i Gent-Wevelgem. Lieuwe Westra (Astana), Pavel Brutt (Tinkoff), Josef Cerny (CCC), Jonas Rickaert (Topsport Vlaanderen) og Simon Pellaud (IAM) var rytterne som dannet rittets første utbrudd.

Etter 30 kilometer hadde kvintetten seks minutter ned til hovedfeltet. 22 kilometer senere hadde avstanden økt til 8.40.

På det meste var de rundt elleve minutter foran feltet.

Splitt i vinden
Men da økte fort tempoet bak. I vinden drøyt 80 kilometer ut i rittet ble nemlig feltet splittet i tre. Samtidig måtte Sven Erik Bystrøm kaste inne håndkleet.

Edvald Boasson Hagen satt akkurat der han skulle og kom seg meg i første splitt sammen med ryttere som Peter Sagan, Tom Boonen og Fabian Cancellara.

Blant kanonene som ikke kom seg med i riktig felt, var Sep Vanmarcke og Luke Rowe.

På det meste var avstanden omtrent to minutter mellom de to fremste feltene.

Da snaut 40 sekunder skilte, punkterte Cancellara. Sveitseren var imidlertid så rask med hjulbytte at han raskt var tilbake i riktig gruppe.

Med drøyt 114 kilometer igjen til mål ble bruddet hentet av det fremste feltet.

Da rytterne gikk inn i rittets første bakke, med 100 kilometer igjen, skilte det ett minutt mellom de store feltene.

Samling
Men da økte de tempoet bak, og spesielt Sep Vanmarcke var ivrig. Det gjorde at de to gruppene ble samlet med 90 kilometer igjen.

Umiddelbart gikk det flere angrep, men ingenting materialiserte seg. Da minket heller tempoet.

Med 80 kilometer igjen slo Jens Debusschere forlengs salto og ble sittende i veikkanten i flere minutter.

I Monteberg drøyt ti kilometer senere høynet Taylor Phinney litt før Matteo Trentin kontret. Tiesj Benoot, Daniel Oss, Pavel Brutt og Giacomo Nizzoli ble med italieneren. Kvintetten fikk fort en fin luke ned til feltet.

Bak var det LottoNL-Jumbo og Dimension Data som måtte ta ansvar for at luken ikke skulle bli for stor. Det gjorde de med bravur og 53 kilometer fra mål var forsøket nøytralisert.

Det avgjørende angrepet
Vyacheslav Kuznetsov angrep da solo, uten at noen i feltet synes det var særlig farlig.

Med cirka 40 kilometer igjen smalt det så fra Sep Vanmarcke. Belgieren var imidlertid de øvrige mer redd for, og ikke lenge etter tok Manuel Quinziato opp jakten. Også Edvald Boasson Hagen løftet på rumpa, før det igjen ble samlet.

Dermed var det duket for en durabelig kamp opp Kemmelberg.

Fabian Cancellara og Peter Sagan var sterkest opp den brutale brosteinsbakken. De fikk besøk av Vanmarcke i bunn av nedoverbakken etter toppen, i tillegg til at de tok igjen Kuzentsov. Greg Van Avermaet, Luke Rowe og Zdenek Stybar var nærmest, men trioen kom ikke opp. De ble heller hentet av en litt større gruppe med blant annet Edvald Boasson Hagen.

Med 25 kilometer igjen hadde kvartetten i front 30 sekunder ned til forfølgerne. Bak tok hovedsakelig Etixx-Quick Step opp jakten, men de fire i front var for sterke.

Etter at tidsavstanden hadde gått opp og ned i flere kilometer, hadde de i front 47 sekunder med 6.3 kilometer igjen.

Da sluttet samarbeidet i gruppen bak og Tom Boonen angrep. Det var slutten for de bak, som aldri kom seg tilbake til de fire i front.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Hele Norges coronakart