Endelig proff

STOKE (Dagbladet): Øyvind Johnsen direkte inne fra Victoria Ground for å kommentere Stoke mot Birmingham. I svart og hvitt. Tippekamp med pling. Uten andre nordmenn enn de med åtte rette hjemme. I dag spiller Stoke i 2. divisjon. Stopperen kalles «The Tinman».

Stoke City

  • Navn: Anders Jacobsen.
  • Alder: 32.
  • Klubb: Stoke.
  • Posisjon på laget: Stopper.
  • Tidligere klubber: Vektallssterke laget Asker Skiklubb, Vålerengen, Skeid, Lillestrøm, Skeid, Start, Sheffield United.
  • Sivil status: Han kan vagt erindre at pendlerkjæresten heter Trine Lise Johannesen.
  • Snakket med EM-Semb: (Svaret finner du i reportasjen.)

Anders Jacobsen kom til England i moden proffalder, i 1998.

- Morsomt å få med seg, jeg trodde fotballkarrieren min var over i 1997. Måtte igjennom en haug med operasjoner. Totalt er jeg operert 13 ganger, sier Jacobsen. En spiller som mange kanskje husker med langt Blindernhår fra Vålerenga-dagene, som modell og med et spesielt løpesett.

- Ja, jeg har alltid vært dønn stiv i ryggen da jeg løper, er det fortsatt. Blir også kalt «The Tinman» her, sier Jacobsen til Dagbladet.

Og ler. Nå kortklipt, kledd i skinnjakke. En norsk utgave av Vinnie Jones. Ment som et kompliment. Vinnie på bana også, Anders?

Nikkende stopper

- Jeg er blitt tøffere og modigere som spiller, men ikke nevneverdig bedre teknisk. Jeg har gått fra å være det som ble kalt et spillende stopper til å bli en nikkende stopper. Nå nikker jeg, langt og vekk.

I dag er Victoria Ground øde og forlatt, 2. divisjonsklubben har ny stadion med det pompøse navnet Britannia. Stoke er overtatt av islandske torskefiskere. Laget kniver om kvalikplass til første.

- Hvordan ble du proff?

- Jeg var på Asker kino da Start ringte og lurte på om jeg ville skifte klubb.

Det passet bra. Jeg var lei av å være lykkelig sosialdemokrat på Sørlandet. Starts økonomiske vanskeligheter ga meg anledning til å bli ulykkelig kapitalist på en øde, forblåst øy.

- Kontrakten min går ut til sommeren, men jeg har satt et par gribber på saken, så vi få se. Jeg trives med dette livet, har det bra i Stoke. Men dette er ingen ordentlig jobb, uansett hva andre proffer sier. Vi tjener bra og har mye fritid. En ordentlig jobb er å være lærere, sjukepleiere eller jobbe i barnehagen. Med dårlig lønn.

Semb i sivil

- Har Semb snakket med deg, er ikke du i ditt livs form og klar for oppgaver for EM-Norge?

- Av fotballkvalitesmessige årsaker har jeg aldri snakket med Semb. Jeg snakker i det hele tatt lite med folk som går i treningsdrakt 24 timer i døgnet. Som statsviter, og med Machiavellis realisme i mente, har jeg derfor tatt saken i egne hender og kjøpt EM-tur og billetter for egen regning. Skal på semi og finale.

tom.stalsberg@dagbladet.no

STOKE I APRIL: Anders Jacobsen er klar for proffball.