SLUTTSPILLHÅPENE:  Tidligere landslagskaptein og tippeligatrener Henning Berg mener denne generasjonen norske spillere er den som minner mest om 1969-årgangen som slo til på 90-tallet. Bildet er tatt før Norges U21-lag slo Island 2-1 på Marienlyst i juni. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SLUTTSPILLHÅPENE: Tidligere landslagskaptein og tippeligatrener Henning Berg mener denne generasjonen norske spillere er den som minner mest om 1969-årgangen som slo til på 90-tallet. Bildet er tatt før Norges U21-lag slo Island 2-1 på Marienlyst i juni. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Endelig ser Berg et norsk landslag som minner om gamle Drillos

Men hodet avgjør om de blir like gode.

BERN (Dagbladet):
- Det er store talenter. Sykt store talenter, sier Henning Berg om U21-laget som klokka 18.45 i kveld møter Frankrike til EM-playoff i Le Havre.

Kampen er den første av to møter, det andre spilles i Drammen på tirsdag, og vinneren går til EM for U21-lag i Israel sommeren 2013.

Trener Per Joar Hansen mangler sine fem beste spillere. Markus Henriksen, Magnus Wolff Eikrem, Valon Berisha, Håvard Nordtveit og Joshua King er i Sveits for å spille A-landskamp i VM-kvalifiseringen.

Det svekker isolert sett muligheten for EM-deltakelse, men optimismen er likevel gryende i norsk fotball. Fordi alle disse danner en gjeng som står klare til å løfte A-landslaget til gamle høyder.

Kanskje til og med 90-tallshøyder. Da var Henning Berg en del av den såkalte 1969-generasjonen som blomstret samtidig, og som tok Norge til tre sluttspill.

- Jeg tror den generasjonen som kommer opp med U21 nå, er den som likner mest på den gjengen jeg var en del av, både med tanke på kvalitet, men også med tanke på typene, sier Henning Berg — som følger A-landslaget i Bern som ekspert for TV 2 - til Dagbladet.

Talentene som forsvant
Onsdag skrev Dagbladet om 1987-årgangen, som vi for seks år siden omtalte i saken «Her er Fotball-Norges 30 største talenter». I dag er ikke en eneste av dem i nærheten av Drillos landslag.

I artikkelen ble det pekt på at talentarbeidet de siste åra er blitt mer profesjonelt, noe som er et fortrinn dagens 25-åringer ikke hadde i oppveksten. I tillegg var andelen utlendinger så høy i Tippeligaen for fem år siden, at 1987-årgangen sleit med å få spilletid.

Men det er ett moment til som alltid må være på plass for at en spiller skal slå til. Den mentale innstillingen. Dette gjelder også for de U21-gutta som er hentet fra årgangene 1990-1993.

- Det er ekstremt viktig, sier Henning Berg - kjent for sin mentale tøffhet, vinnerskallen, i karriereåra 1988-2004.

- Se på Northug
- Desto høyere opp du kommer, jo viktigere blir det. Det er det som skiller de beste fra de nest beste til syvende og sist. Mange kan lære seg ferdigheter og taktikk, men det å kunne håndtere med-og motgang, spill og motspill, det å håndtere det sosiale også inn mot lagkamerater - alt dette er viktige egenskaper som kreves for å bli skikkelig god, sier Berg.

- Når du ser Petter Northug og Zlatan, ser du folk med ekstrem mental ferdighet og kapasitet. Dette trenger fotballspillere også. Kanskje ikke like ekstremt som Northug, men de er nødt til å være i nærheten av hans egenskaper på dette feltet for å bli ordentlig god, mener den tidligere Champions League-vinneren.

DELER RÅD: Henning Berg fikk en innholdsrik karriere, mye takket være innstillingen sin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DELER RÅD: Henning Berg fikk en innholdsrik karriere, mye takket være innstillingen sin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Her trenger spilleren god hjelp fra de rundt seg, først og fremst treneren, men også fra andre som kan hjelpe til med å ta de rette valgene.

- Når kan vi fastslå at U21-gjengen har slått til som seniorspillere?

- Det er når de spiller på A-landslaget og har kvalifisert seg for sluttspill. Du kan ikke kalle en årgang god hvis den ikke spiller fast for A-landslaget, og ikke deltar i EM eller VM. Det klarte vi på 90-tallet, og da blir det der lista ligger. Sånn er det bare, sier Berg.

Må ha sulten i deg
I likhet med sin tidligere kaptein Berg understreker toppfotballsjef Nils Johan Semb betydningen av å ha hodet på rett plass:

- Det er utrolig viktig. Det handler om den indre drivkraften din, den tøffheten du må ha i deg hver eneste dag, både i treningshverdagen og i den konkurransen du møter, sier Semb.

- Det gjelder både hjemme i Norge, men også hvis du skal ut og spille. Da er det knalltøff konkurranse. Da må du ha mentale ferdigheter for å bryte gjennom, det er det ingen tvil om.

FORBILDE: Både Henning Berg og Nils Johan Semb nevner Petter Northugs mentale råskap som et eksempel på hva norske fotballtalenter har å strekke seg etter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FORBILDE: Både Henning Berg og Nils Johan Semb nevner Petter Northugs mentale råskap som et eksempel på hva norske fotballtalenter har å strekke seg etter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

På 90-tallet var norske spillere kjent for gode holdninger, og dette ble vektlagt da Premier League-spillere så til Norge og Skandinavia i jakten på forsterkninger. I dag leter de største klubbene over hele verden. Semb tror ikke det er noe i veien med de norske holdningene i dag eller, men sier:

- Vi lever jo i et samfunn hvor vi nesten ligger på topp av lista over hvem som har det godt her i verden. Og vi vet jo at du må ha den der sulten i deg for å kunne ta steget. Hvis du ikke har den sulten, den konkurransementaliteten i deg som skal til, så lykkes du ikke heller, sier Semb.

- Du må ha veldig lyst til å lykkes. Sånn er det i alle idretter. Det er en grunn til at Petter Northug er best. Han har skallen som skal til.

• - Norge går på en skikkelig smell i Sveits, mener Dagbladets tippeekspert Lars Dybwad. Sjekk ut flere av hans tips her!