Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Byene hvor dopingjegerne aldri slapp til

Endelig slipper dopingkontrollørene inn i russiske byer: - Det har vært et langvarig problem

Lukkede byer i Russland stengte ute dopingkontrollører.

LUKKEDE BYER: I Sibir finnes flere av de 42 lukkede byene som fortsatt er stengt for utlendinger i Russland. Foto: REUTERS/Ilya Naymushin
LUKKEDE BYER: I Sibir finnes flere av de 42 lukkede byene som fortsatt er stengt for utlendinger i Russland. Foto: REUTERS/Ilya Naymushin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden november 2015 har det russiske antidopingbyrået, RUSADA, vært ansett som «non-compliant» av Verdens antidopingbyrå, WADA.

Forrige måned på WADAs styremøte ble saken tatt opp, men WADA ønsket fortsatt ikke å gjeninnføre RUSADA som et fullverdig antidopingbyrå. Konklusjonen var at Russland ikke hadde oppfylt nok av kriteriene WADA hadde satt for å oppheve utestengelsen.

Et av kravene til russiske myndigheter fra WADA er at dopingkontrollører skal få adgang til lukkede byer i Russland. I byer hvor Russland har bygget opp store forsvarsverk og atomopprustning har nemlig kun russiske statsborgere adgang. I dag finnes det 42 offentlig kjente slike byer i Russland med omlag 1,5 millioner innbyggere.

På grunn av statusen som lukket har det vært svært vanskelig eller umulig for dopingmyndighetene å teste utøvere som har bodd i de lukkede byene. I november ønsket en russisk dopingkontrollør å teste en utøver i en av byene, men fikk beskjed om å komme igjen om to timer av vaktene ved den lukkede byen.

Langvarig problem

Spesialrådgiver for Antidoping Norge, Rune Andersen kjenner godt til utfordringen med lukkede byer.

- Det har vært et problem siden jeg jobbet i WADA. I alle fall tilbake til 2010. Jeg tok det opp allerede på den tiden, sier Andersen til Dagbladet.

Andersen snakker av erfaring. I 2002 ble han ansatt i det da nylig etablerte WADA. I tolv år jobbet han i verdens antidopingbyrå, som direktør for harmonisering og standardisering av antidopingreglene.

- Utlendinger har ikke tilgang i de lukkede byene, så selv om RUSADA (det russiske antidopingbyrået) nå i prinsippet har tilgang, er det fortsatt endel hindringer for å få det til å fungere optimalt. Praktiseringen holder ikke mål, sier Andersen.

På WADAs styremøte i Seoul forrige måned la assisterende generaldirektør Rob Koehler frem sin rapport om situasjonen rundt arbeidet med antidoping i Russland. Til Dagbladet sier Koehler at de har jobbet hardt for adgang til de lukkede byene.

- De lukkede byene har alltid vært vanskelige å få adgang til. Det er noe vi alltid har pushet for, fordi det er viktig at alle utøvere testes på like vilkår, sier Koehler.

TETT PÅ: Rob Koehler er mannen i WADA som har jobbet tettest på RUSADA. Han er fornøyd med endringene i organisasjonen. Foto: WADA
TETT PÅ: Rob Koehler er mannen i WADA som har jobbet tettest på RUSADA. Han er fornøyd med endringene i organisasjonen. Foto: WADA Vis mer

Omlag 15 utøvere

Russiske myndigheter har nå gitt etter og lar for første gang russiske dopingkontrollører få fri adgang til de lukkede byene.

- Vi har kontinuerlig forespurt russiske myndigheter om å forbedre tilgangen til utøvere i lukkede byer. RUSADA har nå fått tilgang til utøverne i byene og det er et steg i riktig retning, sier Koehler. Det var et krav fra oss i WADA da vi satte opp veikartet for at RUSADA igjen skulle bli godkjent uten oversyn fra andre dopingbyråer, sier Koehler.

Koehler forteller at det innledningsvis var problemer med systemet og at det tok tid å få adgang for dopingkontrollørene.

- Russiske myndigheter har innført en protokoll som gir dopingkontrollørene adgang til de lukkede byene. I starten fungerte det ikke fordi beskjeden ikke hadde nådd ned til offiserene som bestemmer hvem som slipper inn. Bare fire av ti kontrollører fikk adgang.

Siden i sommer har RUSADA igjen fått tillatelse til å teste utøvere, under oppsyn av det britiske antidopingbyrået. Utfordringen finnes derfor fortsatt for lukkede byene hvor kun russiske testere får slippe til. Koehler ønsker ikke å dele hvilke idretter og hvilke utøvere det er snakk om i disse byene, men sier at det er snakk om mellom 15 og 30 utøvere som til vanlig har tilhold der.

- Sist jeg sjekket var det omlag 15 utøvere som holder til i disse byene. Det har stort sett vært et sted mellom 15 og 30 utøvere som har bodd i lukkede byer, sier Koehler.

- Tror du utøvere som bor i disse lukkede byene vil ha mulighet til å delta i OL?

- Det er det ikke jeg som avgjør. Utvelgelseskriteriene blir satt ned av firemannskomiteen akkurat nå. Vi stoler på at de setter sammen robuste kriterier, og jeg er sikker på at tilgang til utøverne vil være en av faktorene som spiller inn.

- Synes du personlig at de bør få delta?

- Om vi har tilgang til utøverne i lukkede byer på samme vis som alle andre, ser jeg ingen grunn til at de ikke skulle få delta i et OL.

Ny kultur

Med opprullingen av den russiske dopingskandalen og utestengelsen av RUSADA kom det inn en ny ledelse og nye kontrollører i byrået. Koehler sier til Dagbladet at han er fornøyd med hva han ser i Russland om dagen.

- Det er uten tvil kommet en ny kultur inn i russisk antidopingarbeid. Alle de russiske dopingkontrollørene er nye og alle de gamle er borte etter at det russiske antidopingbyrået mistet sin godkjennelse.

Koehler understreker at WADA fortsatt holder nøye oversikt med RUSADA.

- Vi føler at det er en helt annen tilnærming til antidopingarbeidet nå og vi har tillit til det RUSADA nå gjør. Vi fortsetter å monitorere jobben som gjøres, men foreløpig er vi fornøyd, sier Koehler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!