Endelig smilte Hilde GP.

Plutselig ble Hilde Gjermundshaug Pedersen (39) en pallkandidat igjen. Da kom smilet også.

Det er i ferd med å løsne for veteranen for Nybygda. På dagens 15 kilometer fellesstart i fri teknikk var Hilde GP. med i kampen om en plass på pallen i verdenscupløpet helt til oppløpet.

Til slutt ble det 5. plass, 3,5 sekunder bak Claudia Künzel på 3. plass.

Fem sekunder foran Künzel gikk ukrainske Valentina Sjevtsjenko over mål. Den suverene vinneren fra Estland, Kristina Smigun, vant med 15 sekunder.

Rekkefølgen blant de tre på pallen, var identisk med rennet på Beitostølen for to uker siden.

- Det går riktig vei. Positivt. I dag prøvde jeg meg, sa Hilde Gjermundshaug Pedersen.

Hang med

Hilde GP. har følt seg tung og daff i sesongstarten. Det har blitt to 7. plasser og én 8. plass. Hun har vært sjanseløs til å kjempe med de beste.

I dag var det bedre. I mål var hun bare 23 sekunder bak seieren. Det er lenge siden hun har vært så nær seieren på en 15 kilometer i fri teknikk.

- Jeg var med i de rykkene som var, men jeg klarte ikke helt å følge på det aller siste rykket i kampen om 3. plassen. Det irriterer meg litt, sa hun.

- Jeg gjorde det jeg kunne, og visste at jeg hadde muligheter. Avstanden opp er ikke avskrekkende.

- Hvordan merker du at formen er i ferd med å komme?

- Jeg klarer å stå løpet ut i nesten alle bakker. Bakkene her i dag var lange og seige, og var enda tøffere enn de sikkert virket ut fra TV-bildene, mente Hilde GP.

Fornøyd

De fire beste norske jentene havnet på 5. (GP), Kristin Mürer Stemland (11), Vibeke Skofterud (13), og Marit Bjørgen (17). Det finnes nok dem som ikke blir imponert over en slik liste, men i 15 kilometer fri teknikk, er ikke det så verst.

Etter at flere ga seg etter sist sesong, står Norge tilbake med et ungt lag uten all verdens erfaring. Eneren etter Bente Skari mangler.

- Vi har ikke vært nærmere teten enn dette i skøyting før. Stemlands 11. plass var mest oppløftende, og Hilde er på riktig vei. Fire blant de 17 er bra. Ser vi bak resultatene, er dette klar framgang i skøyting, hevdet landslagstrener Svein Tore Stemland.

Smiguns seier betyr at hun stakk ifra i kampen om verdenscupseieren sammenlagt. Sammenlagt i verdenscupen er Hilde GP. best på 7. plass.

(NTB-Egil Sæther)

<B>BESTE NORDMANN:</B> Hilde Gjermundshaug Pedersen ble beste norske med en syvendeplass på kvinnenes jaktstart i Kuusamo i dag.