ETTERLENGTET SMIL: Caster Semenya strålte av glede etter seieren på 800-meteren. Foto: Dominic Ebenbichler / Reuters / NTB Scanpix
ETTERLENGTET SMIL: Caster Semenya strålte av glede etter seieren på 800-meteren. Foto: Dominic Ebenbichler / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Endelig smilte Semenya igjen: - Jeg vil takke kona mi

Caster Semenya tok i natt en overlegen seier på 800-meteren i OL. Da kom endelig smilet tilbake. 

(Dagbladet): Gjør du et kjapt Google-søk på bilder av Caster Semenya, vil du fort se at dette er en kvinne som de siste årene har feiret sine triumfer relativt behersket.

25-åringen, som i 2009 og 2010 måtte stå over flere konkurranser mens hun ventet på svarene av en kjønnstest, har vist lite følelser på friidrettsarenaen de siste årene.

Slik var det også da hun løp inn til seier på forsøksheatet onsdag.

Men i natt skjedde det noe spesielt: Det var ingen overraskelse at Semenya tok et overlegent gull på kvinnenes 800 meter. Den største overraskelsen var nok at sørafrikaneren flommet over av følelser.

GOD KLEM: Caster Semenya og Francine Niyonsaba. Foto: David Gray / Reuters / NTB Scanpix 
GOD KLEM: Caster Semenya og Francine Niyonsaba. Foto: David Gray / Reuters / NTB Scanpix  Vis mer

Hun gliste bredt til fotografene og løp stolt rundt med det sørafrikanske flagget, mens hun ble gratulert av konkurrentene.

- Det er bare fantastisk. Jeg må takke støtteapparatet mitt også, og treneren min, og kona mi. Dette er for dem, sier Semenya til NRK.no etter seieren.

Ifølge flere medier har hun vært gift med Violet Raseboya siden 2015.

Vondt tid

Det er liten tvil om at 25-åringen har hatt en spesiell reise i friidrettsverdenen.

Hver gang Semenya har stilt opp i en konkurranse har utseende hennes blitt et samtaleemne, og mange har spurt seg om hun faktisk er en kvinne.

Russiske Maria Savinova uttalte bittert etter nederlaget i 2009 at sørafrikaneren ikke kunne være en kvinne:

- Bare se på henne.

Den britiske maratonløperen Paula Radcliffe sa følgende til BBC tidligere i år:

- Hvis hun er garantert til å vinne, så er det ikke en sport lenger. Det er en vanskelig situasjon, og å finne en løsning som er bra for alle virker umulig.

Semenya har høyere testosteronnivå enn kvinner flest og måtte fra og med 2011 ta hormonmedisiner for å redusere nivået. Men regelen ble midlertidig fjernet da Idrettens voldgiftsrett (CAS) mente det var et brudd på menneskerettighetene.

Alt bråket rundt 25-åringen har preget henne de siste årene.

- Det var opprørende og svært ydmykende. Man kan ikke kontrollere hva folk tenker.Jeg hadde ikke overlevd dette uten støtte fra min familie, sa hun til BBC i mai i fjor.

Oppfordring til verden

Etter nattens seier ønsket hun å si minst mulig om kjønnstesting, testosteron og andre lignende temaer. Semenya kom i stedet med en oppfordring til verden.

- Det handler om å elske hverandre, ikke om å diskriminere mennesker. Det handler ikke om å se på hvordan folk ser ut, hvordan de snakker og hvordan de løper. Det handler ikke om å være mer muskuløs, det handler om sport. Ikke tenk på hvordan motstanderen din ser ut, bare fokuser på å gjøre ditt beste. Mitt råd til alle er å ha det gøy, sier hun, ifølge Daily Mail.

VISTE MUSKLER: Caster Semenya viste frem bicepsene like etter seieren var et faktum. FOTO: Martin Meissner / AP / NTB scanpix
VISTE MUSKLER: Caster Semenya viste frem bicepsene like etter seieren var et faktum. FOTO: Martin Meissner / AP / NTB scanpix Vis mer

Konkurrent: - Det er vanskelig

Britiske Lynsey Sharp, som løp inn til en tredje plass op 800-meteren, fikk naturligvis spørsmål om Semenya etter målgang.

- Jeg har prøvd å unngå dette temaet hele året. Du kan se hvor følsomt det hele er. Det er utenfor vår kontroll. Vi er avhengige av at de på toppen av systemet løser dette, sier Sharp til BBC og legger til:

- Tilskuere og publikum kan se hvor vanskelig det er for oss etter regelendringen, men vi kan ikke gjøre noe annet enn å gjøre vårt beste.

Semenya hevder imidlertid hun har sluttet å bry seg om hva konkurrentene sier.

– Jeg kan bare fokusere på å løpe. Men folk snakker. Folk vil alltid snakke. Det er greit, sier OL-vinneren til TV 2.