Endelig stang inn

ULLEVAAL (Dagbladet):Norge-Bosnia 2-0. Når Claus Lundekvam først scoret mål, gjorde han det på edleste vis - bokstavelig talt.

- Det var deilig. En god magefølelse, sier Claus Lundekvam om scoringen sin - som sendte Norge et langt steg videre mot EM i Portugal i 2004.

Sjøl påsto han at han hadde scoret med magen.

- Jeg har godt trent mage, og spiste reker med majones til lunsj. Det hjalp sikkert, spøkte Southampton-spilleren.

Men da Claus fikk høre at Dagbladets bilde viser at scoringen ble satt inn med kroppsdeler nedenfor navlen, innrømmet han smilende at det var slik det var. Norges scoring nummer 1000 var en fulltreffer av de sjeldne.

- Jeg var sikkert så stivfrossen at jeg ikke kjente noenting. Men det spiller jo egentlig ingen rolle, sier 29-åringen.

Seks målløse år

Lundekvam har ikke satt ballen i nettet siden ligacupkampen mot Tottenham for seks år siden. I Premier League har han til gode å score.

- Jeg har ikke akkurat vært noen goalgetter. Det er først de siste åra jeg har fått noen sjanser på cornere. I Southampton blir de sikkert forbannet over at jeg scorer for landslaget, men ikke for dem, sier han. Men på Ullevaal handlet det mest om glede. Som Dagbladet skrev i går har ikke Norge scoret 1-0 på hjemmebane i en obligatorisk kamp på over tre år. Ole Gunnar Solskjær poengterte i samme artikkel hvor avgjørende det er å score på den første sjansen. Og da stopperkollega Henning Berg vant hodeduellen på corneren fra Riise, var det bare for Lundekvam å stikke fram...

- Gjennombrudd

- Sjøl skjønte jeg nesten ikke at jeg hadde scoret. Jeg bare sto der, sier han.

At det var landslagsmål nummer 1000 for Norge, hadde han ikke peiling på.

- Det tok litt tid før jeg fikk summet meg. Ole Gunnar fortalte meg det etter scoringen. Det er jo historisk. En veldig god følelse, sier Lundekvam, som likevel fokuserte på å dempe gleden etter scoringen.

- Det var viktig å ikke bli helt vill. Ikke miste konsentrasjonen, sier han.

Resten av kampen handlet nemlig om å holde tett bakover. Noe Lundekvam og Berg i fellesskap sørget for i suveren stil - akkurat som mot Romania.

- Jeg føler at disse to kampene har vært et gjennombrudd for meg. Nå håper jeg på flere landskamper. Jeg føler at vi har spilt bunnsolid bakover i to kamper. Jeg og Henning utfyller hverandre veldig bra, sier han.

- Har blitt voksen

Det bekrefter også lagkaptein Berg.

- Claus har kommet inn og gjort en kjempejobb. Han er mer rutinert enn han var tidligere. Da gjorde han noen skjønnhetsfeil og tok noen sjanser. Nå har han blitt en voksen spiller, sier Henning.

Tross 93 landskamper nekter Berg å se på seg sjøl som sjef for Lundekvam med 15 landskamper.

- Vi leser spillet godt begge to. Det er ingen tvil selv om vi ikke snakker så mye. Begge er bestemte, og vet til enhver tid hvem som skal gå på ballen. Vi gjør samme jobben, sier Berg.

Men han bekrefter at kommunikasjonen mellom de to er nær perfekt.

- Claus er flink til å lytte. Om jeg sier noe, så gjør han det.

- Ikke etablert

Men tross ros fra alle bauger og kanter føler Lundekvam seg slett ikke som et klart førstevalg for Norge.

- Jeg føler meg ikke som etablert landslagsspiller. Jeg har jo spilt noen kamper tidligere uten å klare det. Nå er jeg glad for å være tilbake. Disse ti dagene har vært bra for meg. Jeg reiser tilbake til Southampton med en god følelse, men det er lenge til neste landskamp.

Om sjansene til å komme til EM-sluttspillet:

- Vi har fått en god start. Nils Johan får arbeidsro. Nå er vi på toppen. Vi får sørge for å bli der.

<B>BRUKER HODET: Henning Berg knuser sin motstander i lufta etter hjørnespark fra John Arne Riise.
<B>BRUKER EDLERE DELER: Ballen går forbi Eirik Bakke, men bak ham står Claus Lundekvam som puffer ballen mot mål med edlere deler.
<B>HISTORISK: Claus Lundekvam scorer mål nummer 1000 for Norge. En historisk scoring, og siden er det aldri tvil om hvor seieren går.
<B>I EKSTASE: Claus Lundekvam scorer slipper jubelen løs etter det historiske målet.