Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Endelig starter EM!

I dag starter Europamesterskapet i fotball. Her er tipsene jeg starter turneringen med.

Det polske håp: Polens Robert Lewandowski scorer mot Andorra i treningskamp 2. juni. Lewandowski er mannen Polen håper skal score EM-målene laget trenger for å avansere til kvartfinale. Foto: EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT
Det polske håp: Polens Robert Lewandowski scorer mot Andorra i treningskamp 2. juni. Lewandowski er mannen Polen håper skal score EM-målene laget trenger for å avansere til kvartfinale. Foto: EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT Vis mer

Det er EM! Kona er informert om at kveldene er hellige, og barna fikk beskjed om at barne-TV tar sommerferie i juni. De tok det med sin vanlige ro og fatning, noe som vil si vantro hyl og frustrert lugging. Når de blir litt større vil de få forstå at det er langt viktigere å se Polen — Hellas enn postmann Pat bruke helikopter for å levere nok en Ellos-katalog til fru Goggins.

Oddsspill på EM
Det er naturlig at mange tippere leverer litt ekstra spill under store turneringer, hvor det er underholdningsverdien som er viktigst. En konkurranse som EM, hvor all informasjon er kjent og et høyt antall tippere på alle nivåer er engasjert, er sjelden den beste anledningen til å gjøre de mest lønnsomme spillene.

Underholdningsverdien er enorm, og når man også kan spille mens kampene pågår (les min artikkel om Liveoddsen) er det mange muligheter. Bruk sunne spilleprinsipper, les deg opp på kampene og spill aldri for mer enn du har råd til å tape. Jada, mamma.

Hjemmefordel i åpningskampen?
I år er det Polen og Ukraina som har hjemmefordel i EM. Om dette er en stor fordel eller ikke, kan diskuteres. Ser vi på de åtte siste EM har vertslandene bare vunnet tre av totalt ti åpningskamper i gruppespillet (ti fordi det i to EM, 2008 og 2000, var to arrangører, slik det er i år).

I 2008 tapte både Sveits og Østerrike åpningskampen tross hjemmebane, og ingen av lagene kvalifiserte seg til kvartfinale.

De eneste landene som har vunnet sin åpningskamp er Belgia og Nederland, begge i 2000, samt Frankrike i 1984.

Dette er kanskje enda mer interessant fordi hjemmelagene tradisjonelt gjør det godt i EM, og i syv av de siste åtte EM har minst ett av vertslandene kommet helt til semifinale eller tilsvarende. Bare Frankrike har vunnet på hjemmebane (1984), mens Portugal tapte finalen mot Hellas i 2004.

Konklusjonen ut fra den svært tynne statistikken synes å være at presset på hjemmebane overgår fordelen i åpningskampen, men at fordelen viser seg senere i mesterskapet.

Kveldens premierekamp: Polen — Hellas
Med ovennevnte i bakhodet har jeg anbefalt uavgjort til 3,10 i odds i denne kampen, den fulle analysen kan du lese på Dagbladets oddstips-sider. Hovedbegrunnelsen er likevel at disse lagene begge stiller opp defensivt, og at Polen synes overvurdert når man tenker på at laget ikke har spilt en viktig landskamp på nærmere tre år. Har stjerner som spissen Robert Lewandowski og vingen Jakub Blaszczykowski, men tror Hellas sitt beintøffe forsvar passer godt på disse, og grekerne gjorde en god kvalifisering. Uavgjort til 3,10 i odds.

Over til Russland — Tsjekkia, dagens spill
Jeg har god tro på Russland, både i denne kampen og til å vinne denne gruppen. Har et aldrende lag med en del spillere som er det folk vil kalle avdanka stjerner, men også spennende talenter som Alan Dzagoev og... OK; ikke SÅ mange da. Likevel ligger det et solid lag i bunn, med masse rutine og en grad av samhold som preges av at nesten alle spiller for noen få utvalgte klubber i Russland. Tsjekkia ser rett og slett skrøpelige ut, er heldige som er i EM og vil overraske de fleste om det blir avansement til kvartfinale. 1,90 på Russland i denne åpningskampen er brukbart, selv om man skal være litt forsiktig med åpningsrunden. Mer om denne kampen på Dagbladets oddstips-sider.

Lader opp: Russlands Roman Pavlyuchenko og Aleksei Berezutski lader opp til kveldens åpningskamp mot Tsjekkia med underlige kroppsbevegelser. Oddstipperen har god tro på Russland i kveldens kamp. Foto: AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Lader opp: Russlands Roman Pavlyuchenko og Aleksei Berezutski lader opp til kveldens åpningskamp mot Tsjekkia med underlige kroppsbevegelser. Oddstipperen har god tro på Russland i kveldens kamp. Foto: AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU Vis mer

Spesialspill før det braker løs
Norsk Tipping har vartet opp med en rekke spesialspill på Langoddsen foran EM, blant annet spill på alle gruppevinnere, hvor mange poeng mange av nasjonene tar samt flere toppscorer-dueller. Alle disse spillene er omtalt på Dagbladets oddstips-sider, så ta en kikk.

Jeg vil trekke frem Russland som gruppevinner til 2,35, polske Robert Lewandowski i scoringsduell med tsjekkiske Milan Baros til 1,85 og ni poeng til Spania i gruppespillet (3 i odds) blant de bedre av disse spesialspillene.

At franske Karim Benzema scorer flere mål i gruppespillet enn engelske Ashley Young er også sannsynlig, noe oddsen på 1,45 også reflekterer.

Hvem vinner og hvem blir toppscorer?
Tidligere har jeg skrevet litt om spill på EM-vinner og toppscorer. For min del står jeg klar i kveld når spillelukene på disse to Vinneroddsen-spillene stenger 17:55 for å plukke eventuell lønnsom odds.

De jeg i første rekke ønsker å spille på er favorittene Spania og Tyskland, om jeg kan få nærmere 5 i odds, noe som er tvilsomt. Disse lagene kan fort ende opp i EM-finalen. Jeg ser også etter Nederland til nærmere 10 i odds, og fristes av et spill på England til rundt 15. Ingen lett oppgave å finne denne oddsen, men mye kan endre seg utover dagen.

Hva gjelder toppscorerne er tyske Mario Gomez et godt spill til rundt 10 i odds, men jeg fristes også av et spill på «Øvrig» på Vinneroddsen, om jeg får rundt 10 i odds. I den kategorien ligger spillerne som ikke er nevnt spesielt, og vi finner blant annet kvalifiserings-målkongen Klaas-Jan Huntelaar i den sekken.

Live betting
Det er selvsagt mulig å spille på begge kveldens kamper mens de foregår, les deg opp på forhånd med oddsanalysene på våre oddstips-sider. Det forventes lite mål i kveldens kamper, og det vil trolig være tålmodige fotballag som spiller ball. De store sjansene blir neppe tatt før et lag ligger under, og det kan være verdt å spekulere i godt betalte motspill på lag som tar ledelsen.

Uansett; nå skal et herlig EM nytes både med og uten tippekuponger.

Lykke til med kveldens spill, og ikke glem å få med deg alle spilletipsene på Dagbladets oddstips-sider!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling