Endelig svensk jubel

HAKUBA (NTB): I natt etter natt har svenskene forgjeves speidet etter en OL-øvelse med blågule medaljekandidater. De har lidd seg gjennom time etter time med direkteoverføringer av norske, tyske, russiske, canadiske, japanske - og danske - suksesser. Men da Pernilla Wiberg kjørte inn til utforsølv i dag, satt svenske tv-tittere og deppet.

Svensk tv overførte nemlig kvinnestafetten direkte, ikke utforrennet. Mens Wiberg kjørte til medalje, satt titterne uvitende og så stafettlagets ferd mot 8. plass. De opplevde at Sveriges lag - der skiskytteren Magdalena Forsberg gikk tredje etappe fordi svenskene ikke hadde flere enn tre friske langrennsløpere - ble håløst hektet av allerede på andre etappe.

Da Wiberg på startnummer 15 kjørte inn til sølvmedalje i utfor, var Sveriges håp om god plassering i stafetten forlengst ute. Men svensk tv valgte å fortsette direktesendingen av Russlands parademarsj mot gull og Norges ditto mot sølv, samt Italias kamp om bronse.

Bare i opptak

Bildene av Wibergs superkjøring og ville jubel i målområdet fikk seerne oppleve i opptak tre kvarter etterpå. For svenskene var Wibergs medalje uansett balsam for såret idrettsstolthet.

Wiberg var i fjor den ubestridt beste kvinnelige alpinisten, med suveren seier i verdenscupen. Men i VM skuffet hun kapitalt og måtte nøye seg med hn medalje - bronse i utfor, som i utgangspunktet slett ikke er hennes beste øvelse.

I fjor høst skadet hun kneet i sesongoppkjøringen, mistet første del av sesongen og ble satt ytterligere tilbake av et ribbeinsbrudd. Derfor våget svenskene knapt å håpe at hun skulle få til noe i OL.

Satset og vant

- Jeg bestemte meg for å satse alt mot OL. Jeg er veldig glad for at jeg lyktes med den satsingen. Jeg har kjørt denne løypa i tankene utallige ganger, og da jeg så de vanskelige forholdene tenkte jeg at jeg hadde en sjanse, sa hun etter å ha kjørt inn til andreplass også i kombinasjonsutforen drøyt to timer etter sølvløpet.

Da overførte svensk tv direkte, og det kommer de garantert til å gjøre også når Wiberg kjører for gullet i kombinasjonsslalåmen i morgen. Med formen inne har «Pillan» kapasitet til alene å gi Sverige en respektabel medaljehøst i Nagano-lekene.

Nå er hun den store helten igjen.

Historisk

Wiberg ble slått bare av Katja Seizinger, som ble historisk som den første - kvinne eller mann - som forsvarer en OL-tittel i utfor. Den tyske fartsspesialisten kjørte inn til 1.28,89 og var snaut tre tideler foran Wiberg. Florence Masnada fra Frankrike tok bronse.

- To OL-gull på rad er stort, sa Seizinger, som ofte har skuffet i store mesterskap. På forhånd kritiserte hun løypa i Hakuba. Hun mente at den var for lett og ville favorisere hennes rivaler.

Perfekte forhold

- Løypa var veldig isete, og det var perfekt for Pernilla og meg, sa Seizinger etter å ha vunnet både spesialutfor og kombinasjonsutfor. Hun vil ha medalje også i kombinasjonen, men der kan plasseringene fort bli byttet om. Wiberg er bedre enn Seizinger i slalåm.

Seizinger leder verdenscupen sammenlagt etter å ha dominert før jul. Da vant hun blant annet seks renn på rad. Men etter jul hadde hun bare en verdenscupseier å se tilbake på før dagens dobbeltriumf.

- Det var en uforglemmelig opplevelse å vinne i Lillehammer, men det er veldig stort å forsvare tittelen, sa hun.

(NTB)