Endelig tysk håndballgull

Den tyske håndballmaskinen valset over Slovenias hjemmehåp i EM-finalen i kveld. Oppvisningen ga 30-25-seier.

I en årrekke har den tyske Bundesligaen vært den beste og mest pengesterke i Europa, men landslaget maktet ikke å følge opp. I flommen av utenlandsimporter fikk de tyske talentene dårlige rammevilkår for å utvikle seg.

Så sent som i 1997 klarte ikke Tyskland å kvalifisere seg til VM i Japan. Så ble trener Heiner Brand hentet inn. Søndagens seier, den første tyske tittelen for herrer på 26 år,var en enorm triumf for 51-årige Brand.

Mannen med håndballfamiliens flotteste bart, vant selv VM-gull som spiller i 1978. Nå spilte laget hans sin tredje internasjonale finale på rad. To er tapt, men søndag var det ikke snakk om saken.

Tyskland skaffet seg tidlig et grep. Ved pause var ledelsen oppe i 16-10. Da var det så godt som stille i Tivoli-hallen i Ljubljana der 7500 mennesker hadde presset seg sammen - de fleste med et håp om en slovensk sensasjon.

Men innledningen viste raskt at mesterskapsrutine er helt avgjørende i herrehåndball. Tyskerne gjorde få tekniske feil mens Slovenia var mer glepphendt og stresset i angrep.

Styrte alt

Det solide tyske forsvarsspillet har bygget basisen for gullverket. I mellomspill og semifinale slapp tyskerne i snitt inn 23,5 mål per kamp. Det er milevis bedre enn EM-snittet.

Og bakerst sto EMs beste keeper: Henning Fritz. Han løftet seg til de store høydene utover i mesterskapet.

Tyskland er nå favoritt til OL-gullet i Aten. Etter det mesterskapet sier tre store profiler takk for seg: Stefan Kretzschmar, Christian Schwarzer og Volker Zerbe.

  • Danmark tok bronse i mesterskapet.

    NTB