<strong>STERKEST:</strong> Ingen kunne tukte Peter Sagan i avslutningen på den andre etappen av Tour de France. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
STERKEST: Ingen kunne tukte Peter Sagan i avslutningen på den andre etappen av Tour de France. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com) Vis mer

Endelig vant Sagan en Tour-etappe igjen

Overlegen i tøff avslutning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CHERBOURG/TRONDHEIM (procycling.no): Med Côte de la Glacerie på de avsluttende kilometerne, med ramper på opp til 14% stigning, trodde man det skulle bli en etappe for puncheurer og sammenlagtryttere, men Jasper Stuyven hadde andre planer.

Etter å ha vært i brudd hele dagen støtet belgieren med åtte kilometer til mål, og med feltet på etterskudd kunne han øyne håp om etappeseier.

Selv om han hadde en ledelse på halvannet minutt kom feltet i stor fart på slutten, og like etter kilometersmerket skulle en råsterk Roman Kreuziger hente Stuyven. Og på hjulet til Kreuziger? Peter Sagan.

Fra front ledet Sagan an, og da han åpnet spurten var det ingen som kunne matche farten til verdensmesteren, som endelig vant i touren igjen. Den forrige etappeseieren kom i 2013.

Like bak Sagan fulgte Julian Alaphilippe (Etixx-QuickStep) og Alejandro Valverde (Movistar). Ingen av de norske var i nærheten av å kjempe om etappeseieren.

Overtar den gule trøyen Med dagens seier sykler også Sagan seg inn i den gule trøyen. Mark Cavendish (Dimension Data) klarte ikke å holde følge på de siste kilometerne, og dermed må Sagan bytte ut verdensmestertrøyen med den gule ledertrøyen.

Over målstreken jublet ikke Sagan, selv om han krysset streken med god margin til andremann, Julian Alaphilippe.

- Jeg er veldig overrasket over at jeg vant, fordi jeg trodde det fremdeles det var to mann i front. Så da jeg kom i mål visste jeg ikke at jeg hadde vunnet, men senere skjønte jeg at bruddet hadde blitt hentet, fortalte Tinkoff-rytteren i seiersintervjuet.

Dermed kan han ikle seg den gule trøyen for første gang i karrieren.

- Jeg sykler allerede med en flott trøye, men denne er også veldig fin.

Flere favoritter tapte tid Etter gårsdagens velt det usikkerhet omkring formen til Alberto Contador. Spanjolen føyk overende i en rundkjøring, og skadet skulderen.

I den tøffe avslutningen tærte det på for Contador, og på slutten måtte han slippe. Til slutt ble det hele 48 sekunder i sekken på Tinkoff-rytteren, som er regnet som en av favorittene til å vinne årets Tour.

Verre ble det for Richie Porte, som punkterte med litt under ti kilometer til mål, og det ble et tidstap på to minutter for Porte.

Av andre notable ryttere som tapte tid finner vi Vincenzo Nibali og Thibaut Pinot (11 sekunder), Geraint Thomas (24 sekunder) og Ilnur Zakarin (41 sekunder).

Breen imponerte Da etappen ble vinket i gang av rittdirektøren var Vegard Breen på hugget. Nordmannen og gikk med angrepene som kom. Sammen med tre andre ryttere kom nordmannen seg raskt avgårde, og Fortuneo - Vital Concept-rytteren angrep skulle vise seg å være et klokt trekk.

Sammen med Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Paul Voss og Cesare Benedetti (Bora-Argon18) etablerte han dagens brudd, og skulle allerede tidlig i årets ritt vise seg Tour-plassen verdig.

Breen virket veldig sterk underveis, og bidro sterkt til at gruppen holdt feltet på avstand. Med 25 kilometer til mål hadde de tre fremdeles en solid ledelse, med tre og et halvt minutt tilbake til feltet. For italieneren Benedetti begynte det å røyne på og han mistet kontakten, mens Breen fortsatte å gi gass med to andre gjenværende.

Med 8 kilometer til mål så det fremdeles lovende ut, men over Côte d'Octeville, klarte ikke nordmannen å følge da Jasper Stuyven gikk til.

Plukket ut etappen på forhånd Vegard Breens imponerende innsats kom ikke ved tilfeldigheter. Breen har forberedt seg møysommelig, spesifikt til årets Tour, og viste seg tillitten verdig.

Etappen hadde Tour-debutanten plukket ut lang tid i forveien.

- Da løypene ble lagt ut for noen måneder eller uker siden blinket jeg meg ganske kjapt ut denne etappen her, nettopp fordi jeg tenkte det kunne bli muligheter her. Det er sprintere som vinner førsteetappen og det kan bli uenigheter om hvem som skal kjøre i dag, fortalte Breen til TV2 etter etappen.

Resultater:
1. Peter Sagan (Tinkoff)
2. Julian Alaphilippe (Etixx-QuickStep)
3. Alejandro Valverde (Movistar)
4. Daniel Martin (Etixx-QuickStep)
5. Michael Matthews (ORICA-BikeExchange)
6. Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo)
7. Tony Gallopin (Lotto-Soudal)
8. Greg Van Avermaet (BMC)
9. Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
10. Christopher Froome (Team Sky)
...
72. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) +1:22
73. Sondre Holst Enger (IAM Cycling)
131. Alexander Kristoff (Team Katusha) +4:46
133. Vegard Breen (Fortuneo - Vital Concept) +5:53

Slik gikk det til:
Den andre etappen av årets Tour de France startet i Saint-Lô, nord på det franske fastlandet. En etappe på 183 kilometer ventet de 198 rytterne før målgang i Cherbourg-en-Contentin.

Litt over klokken 13 gikk den offisielle starten for etappen, og angrepene kom øyeblikkelig.

Breen i brudd
Tour-debutant Vegard Breen var våken, og var en av fire ryttere som kom seg med bruddet. Fortuneo-Vital-rytteren fikk med seg Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) og, som i lørdagens brudd, var det også to mann fra Bora Argon 18 med.

Cesare Benedetti og mannen i klatretrøya, Paul Voss, var de to representantene for pro kontinentallaget.Da nordmannen ledet bruddet over første bakkespurt, etter bare ti kilometer på veien, var hovedfeltet allerede fem minutter bak.

Dog ble det ingen klatretrøye på Breen. De to neste bakkespurtene ble vunnet av Stuyven, og Trek-rytteren hadde dermed like mange poeng som Paul Voss.

Contador i bakken
I hovedfeltet var det Dimension Data som lå i front. På halen av toget satt Mark Cavendish i gul trøye og lagkamerat Edvald Boasson Hagen i norsk mestertrøye.

Med 123 kilometer igjen gikk en velt i et saktegående hovedfelt. Nok en gang var Alberto Contador (Tinkoff) uheldig, og falt på samme skulder som på lørdagens etappe. Joaquim Rodriguez (Katusha) gikk også ned i velten.

To mil senere hadde bruddets ledelse vokst til 6:30.

Kristoff spurtet for poeng
Over den innlagte spurten var Bendedetti først, fulgt av Voss, Breen og Stuyven. I hovedfeltet var Greipel (Lotto-Soudal) først, fulgt av landsmannen Marcel Kittel (Etixx-QuickStep) og Alexander Kristoff.

Hardkjøret før spurten gjorde at ledelsen til bruddet ble redusert. Med seks mil igjen hadde Breen sin gruppe en ledelse på snaue seks minutter.

Dimension Data fikk fortsatt lite hjelp med drajobben i feltet, og 50 kilometer fra mål var avstanden til bruddet 5:50.

Ti kilometer senere begynte det å røyne på for flere av gårsdagens ulykkesfugler. I det rullende terrenget begynte det å ta på for Alexander Kristoffs opptrekker Michael Mørkøv og Sam Bennett (Bora-Argon18), som begge slo seg hardt i spurten som gikk i velten i går.

Bruddet haler ut tiden
Europcar var blant lagene som tok ansvar i det man begynte å nærme seg avslutningen, men det var mer krutt igjen i bruddet. Vegard Breen virket svært frisk og tok noen solide føringer i bruddet, og med 30 kilometer til mål var det fremdeles en sjanse for bruddet å holde unna.

Med en avstand på fire minutter tilbake til feltet, var det på ingen som helst måte noen garanti for at Breen og hans bruddkamerater kom til å bli hentet.

Med 25 kilometer til mål tok Tinkoff over ansvaret i hovedfeltet, og nå begynte det å haste. I bruddet ble Benedetti kjørt av, i det de tre andre også begynte å øke farten.

Stuyven støter
Selv om flere av storlagene begynte å hjelpe til i fronten, begynte det alvorlig å haste for hovedfeltet nå. Med 13 kilometer til mål var det utrolig nok fremdeles 2'44 opp til Breen, Voss og Stuyven, og man kunne for alvor begynne å øyne håp om at Breen skulle kjempe om seieren.

Hindringene som stod i veien for Breen og kompani var Côte d'Octeville (1.3 kilometer à 4,6%) og Côte de la Glacerie (1.9 kilometer à 6.5%). Førstnevnte kom med drøye 9 kilometer til mål, og da var fremdeles ledelsen litt over to minutter.

Og over toppen på bakken gikk Jasper Stuyven til. Breen prøvde å følge, men det var tydelig at nordmannen begynte å slite, og snart gikk Paul Voss fra nordmannen også.

Etixx-QuickStep til pumpene
Da hovedfeltet entret Côte d'Octeville begynte det for alvor å bli panikk i hovedfeltet, og Etixx-QuickStep satte Tony Martin frem. Tyskeren tauet det reimer og tøy kunne holde, og bidro til å hente inn 30 sekunder på Stuyven i front.

Bak i feltet falt rytterne av som fluer.

Stuyven stupte utfor, og trolig inspirert av sin egen strålende soloseier i Kuurne-Brussel-Kuurne i vår, tråkket han som en gal for å ta karrierens største seier.

Mesterlige Sagan
Dessverre for Stuyven kom feltet dampende, anført av Roman Kreuziger. På hjulet hans satt Peter Sagan, og i spurten hadde slovaken full kontroll.

Fra front ledet han an, og da han åpnet spurten var det ingen som klarte å holde følge med verdensmesteren, som tok sin første etappeseier i touren siden 2013.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer