- Endelig var fotballguden rettferdig

Spanias straffemareritt tok slutt mot Italia.

WIEN (Dagbladet.no): Spania - Italia 0-0 eeo. (4-2 på straffer).

Datoen 22. juni, kvartfinale og straffekonk har historisk sett vært ensbetydende med spansk katastrofe.

Tre ganger på tre forsøk har det endt med tårer og knuste hjerter på det som har blitt skrekkens dag.


Skulle historien gjenta seg, eller var alle gode ting fire for Spania?

Det endte også nå med spanske tårer - men denne gangen var det gledestårer.

Fabregas taklet presset

For da Iker Casillas reddet den fjerde straffen fra Antonio Di Natale fikk Spanias ankermann Cesc Fabregas matchball.

Arsenal-esset taklet presset mesterlig. Gianluigi Buffon kastet seg til høyre, Fabregas trillet ballen til motsatt side og forbannelsen var endelig brutt.

PANTER-REDNING: Straffen til innbytter Antonio Di Natale er ikke spesielt god, men Iker Casillas gjør likevel en bra redning. Italia ryker ut av mesterskapet. Foto: EPA/SCANPIX
PANTER-REDNING: Straffen til innbytter Antonio Di Natale er ikke spesielt god, men Iker Casillas gjør likevel en bra redning. Italia ryker ut av mesterskapet. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Fabregas løp bort i retning hjørneflagget, men skjønte raskt at det var Iker Casillas som var dagens mann, bråsnudde og kastet seg inn i jubelen.

- Det var en vanskelig kamp på grunn av heten og alt som sto på spill, men til sist hadde vi hellet vi har manglet før, sa Casillas etter kampen, ifølge NTB.

Etter de avgjørende redningene kom selveste kong Juan Carlos i garderoben og takket målvakten.

- Han sa takk for at det endte så bra, sa Casillas etterpå.

Cesc Fabregas har nesten ikke ord etter den velsmakende triumfen.

- Dette er vidunderlig. Det er umulig å finne ordene som uttrykker det jeg føler nå, gispet Fabregas etter å ha satt inn det siste straffesparket.

- Vi hadde en stor oppgave, men vi gjorde en god kamp, og endelig var fotballguden rettferdig, sa Fabregas.

Italia vant sist gang de var involvert i straffekonk, i VM-finalen 2006. Nå var det italienerne som gikk slukkøret av banen, men spesielt synd på dem var det ikke.

- Endelig var fotballguden rettferdig

For «Azzuri» har scoret fattige tre mål i dette mesterskapet - deriblant et selvmål og en straffescoring - og det ville vært typisk om de hadde snublet seg videre i turneringen. Men denne kvelden ble ikke forsiktigheten belønnet med semifinaleplass.

Nå blir det i stedet en reprise av den første kampen i gruppespillet, der Spania vant overbevisende 4-1 mot Russland.

Det blir trolig jevnere denne gangen.

Nitrist før pause

Etter å ha blitt bortskjemt med angrepsfotball i dette mesterskapet, hadde produsenten en enkel jobb med å leite fram høydepunktene fra 1. omgang.

De fantes nemlig ikke.

Fans av italiensk fotball kan klage så mye de vil, men man vinner ikke mange fotballhjerter med 11 mann på egen halvdel hver gang motstanderen har ballen og null vilje til å risikere noe framover.

Samtidig glitret ikke akkurat Spania heller.

De hadde ballen mest, men stanget som ventet mot en kompakt italiensk forsvarsmur.

Skuddstatisikken viste 10-2 i Spanias favør etter de første 45 minuttene - og det forteller egentlig det meste om kampbildet.

Rådville spanjoler fornærmet nærmest Gianluigi Buffon med overoptimistiske skuddforsøk over hele banen. David Villa forsøkte seg fra like over midtbanen, og Marcos Senna var ikke stort bedre med et skudd fra rundt 40 meter.

Det nærmeste vi kom en sjanse var faktisk da en småskummel Luca Toni-heading traff Carlos Marchena i hodet. Spania burde imidlertid fått muligheten fra straffemerket, da Massimo Ambrosini sparket David Villa i ankelen etter 19 minutter. Herbert Fandel vinket likevel spillet videre, og gjorde en ny feil da David Silva ble stemplet på hjørnet av 16-meteren.

I stedet for frispark signaliserte den tyske dommeren at spanjolen filmet.

Publikum ga uttrykk for sin misnøye med underholdningen da Fandel blåste av for 1. omgang, og pep lagene inn i garderoben.

Nesten-brøler fra Buffon

2. omgang startet friskere, med Spania på offensiven. David Silva skaffet seg luka han trengte med en frekk dragning inne i feltet, men Giorgio Chiellini satte inn en dristig takling og traff.

Italia begynte så smått å yppe seg framover også. Like etter at Mauro Camoranesi ble byttet inn, landet ballen i beina hans foran mål, etter at Toni hadde slått to spanjoler i lufta.

Iker Casillas var imidlertid kattemyk til tross for at han knapt hadde vært i aksjon tidligere i kampen - og reddet med en god fotparade.

Keeperspillet var ikke like overbevisende i motsatt ende da Senna gjorde et nytt forsøk fra distanse. Skuddet gikk rett på Buffon, som holdt på å gjøre en brøler av de sjeldne da han ikke greide å holde ballen. Den trillet i stanga, før den spratt tilbake i armene hans

Da alle gjorde hadde innstilt seg på ekstraomganger fikk plutselig David Villa sjansen til å avgjøre for Spania. Men Valencia-spissen skuslet bort sjansen med et rufsete mottak.

Dermed fikk vi nok en gang ekstraomganger - i tre av fire kvartfinalekamper har man ikke fått en avgjørelse etter ordinær tid.

Spania var nærmest i ekstraomgangene, og Italia så ut til å være mest lystne på straffer.

Der reddet Gianluigi Buffon én gang, Iker Casillas reddet to.

Det holdt til spansk semifinale.

- Jeg vil gratulere alle spillerne for deres innsats og moral gjennom hele kampen, sier Spanias 69-årige landslagssjef Luis Aragones.

PS! Daniele De Rossi og Antonio Di Natale bommet for Italia, Fabio Grosso og Mauro Camoranesi scoret. Daniel Guiza misset for Spania, mens David Villa, Santi Cazorla, Marcos Senna og Cesc Fabregas nettet.

SNYTT FOR STRAFFE: Massimo Ambrosini tar beina til David Villa innenfor sekstenmeteren, men dommer Herbert Fandel vinker spillet videre.
HJERTET I HALSEN: Gianluigi Buffon ser ballen han nettopp har mistet finne veien i stanga. Pust ut.
ITALIAS STØRSTE: Iker Casillas redder den farligste italienske sjansen i ordinær tid.
EKSTASE: Spanjolene slipper jubelen løs etter Fabregas\' avgjørende straffe.
ARRIVEDERCI: De spanske spillerne omfavner målvakt Casillas, mens Gianluigi Buffon forbereder hjemreisen.
TO REDNINGER: Heller ikke Daniele De Rossi klarer å overliste Spanias målvakt Iker Casillas.
SIKRE SPANJOLER: Buffon går feil vei på straffen til David Villa, noe han gjorde flere ganger enn kollega Iker Casillas.