Med håp, uten skjorte. Didier Drogba er ingen ung mann lenger, men feirer fortsatt med å kle av seg. Er årets Afrikamesterskap siste sjanse for kraftspissen? Foto: AFP PHOTO.
Med håp, uten skjorte. Didier Drogba er ingen ung mann lenger, men feirer fortsatt med å kle av seg. Er årets Afrikamesterskap siste sjanse for kraftspissen? Foto: AFP PHOTO.Vis mer

- Endelig vinner han Afrikamesterskapet

Men outsiderne truer... Se forhåndsanalysen!

Lars Dybwad er Dagbladets odds- og tippeekspert. I tillegg til å levere daglige tippeanalyser skriver han jevnlig artikler om odds og tipping i denne oddsbloggen. 

Afrikamesterskapet starter i morgen, og arrangeres denne gang i Sør-Afrika. Jeg vil prøve å analysere alle kampene med tanke på oddsspill, og analysene kommer på Dagbladets oddstipssider.

For å komme i gang vil du under finne en kort analyse av de forskjellige gruppene, og et lite vinnertips i årets mesterskap. Som kjent vant Zambia meget overraskende i fjor. 

Husk også at Afrikamesterskapet påvirker seriefotballen i Europa, da mange av klubbene har avgitt spillere til de deltagende landslag. En klubb som Manchester City har avgitt både Kolo og Yaya Touré, mens for eksempel Chelsea mangler John Obi Mikel og Victor Moses. I den franske Ligue 1 er det flust med afrikanske spillere, og for eksempel har en klubb som Evian Thonon Gaillard, som i kveld spiller borte mot serieleder Lyon, avgitt fem spillere. 

De to beste fra hver gruppe går til kvartfinale.

Gruppe for gruppe:

Gruppe A:
Sør-Afrika, Marokko, Angola og Kapp Verde. 

Sør-Afrika tapte for kort tid siden 0-1 mot Norge i treningskamp, men er likefullt favoritt i denne gruppen og en outsider til å vinne mesterskapet takket være hjemmefordelen. Savner de kjente navnene for oss europeere. Spissen Siphiwe Tshabalala en nøkkelspiller.

Marokko er spilleselskapenes annetvalg i denne gruppen, og bør ha gode sjanser til å avansere. En nøkkelkamp i så måte er åpningskampen mot Angola. Montpellier-stjernen Younes Belhanda og Udinese-forsvareren Medhi Benatia blant de viktigste spillerne. Skuffet i fjor.

Angola vil trolig slite med å avansere fra denne gruppen, men har nådd kvartfinale et par ganger tidligere. Spissen Manucho, som til daglig spiller i Real Valladolid, må være på hugget om det skal bli suksess. 

Kapp Verde er ikke store øygruppen, og har gjort en stor prestasjon i å kvalifisere seg for første gang. Er det antatt svakeste laget i gruppa, men viste i kvalifiseringen at laget kan overraske. Maritimo-midtbanespilleren Heldon var toppscorer i kvalifiseringen.

Gruppe B:
Ghana, Mali, Kongo og Niger.

Ghana er den store favoritten til å vinne gruppen, og bak Elfenbenskysten en solid kandidat til å vinne hele mesterskapet. Vunnet fire ganger, men ikke siden 1982. Tapte finalen i 2010. Er en publikumsfavoritt, men har utelatt Ayew-brødrene og savner Essien. 

Mali tok bronse i fjor, lagets beste prestasjon i turneringen. Med spillere som Paris Saint Germains midtbanespiller Momo Sissoko og spissene Maiga og Diabate kan laget overraske igjen, og har gode sjanser til å avansere til kvartfinale.

Kongo hadde veteranen Claude de Roy i sjefsstolen, en mann som aldri har mislykkes i å avansere fra gruppespillet, men i skrivende stund ser det ut til at han har valgt å trekke seg grunnet en disputt rundt bonusutbetalinger til spillerne, og dårlig organisasjon i laget. Synes som om resignasjonen er støttet av spillerne. Uvisst hva som skjer opp mot åpningskampen borte mot Ghana.

Niger forventes å være kasteballen i denne gruppa, og regnes som ett av de svakeste lagene i mesterskapet. Kan selvsagt overraske, men reiser trolig hjem etter gruppespillet; igjen.

Gruppe C:
Nigeria, Zambia, Burkina Faso og Etiopia.

Nigeria er knepen favoritt i gruppen, foran regjerende mester Zambia. Nigeria regnes som outsiderne til å vinne tittelen, men har en tøff oppgave i denne gruppa, som ser ut til å bli et race mellom Nigeria, Zambia og Burkina Faso. Forventer mye av Chelsea-duoen John Obi Mikel og Victor Moses.

Zambia har ikke gjort mye den siste tiden for å se ut som regjerende mestere, men er altså det. Rørte de fleste nøytrale supportere med sin opptreden i 2012, en Disney-aktig «mot-alle-odds»-historie, anført av den ekstravagante manageren Herve Renard. Vil trolig slite som regjerende mestere. 0-0 mot et reservepreget norsk lag forrige uke.

Burkina Faso kan skape trøbbel for de relativt klare gruppefavorittene Nigeria og Zambia, men må spille opp mot sitt beste. Lorient-spissen Alain Traore, Lyon-forsvareren Bakary Kone og Marseille-midtbanen Charles Kabore blant de som må skinne for Burkina Faso.

Etiopia er rangert som det svakeste laget i hele turneringen, og vil være outsider i alle kamper. Har ikke kvalifisert seg siden 1982. Spissen Saladin Said, som til daglig tjener sine penger i Egypt, er Etiopias dyreste spiller gjennom tidende. 

Gruppe D:
Elfenbenskysten, Algerie, Tunisia og Togo.

Elfenbenskysten burde vel egentlig vunnet i fjor,  men Didier Drogba blåste et straffespark høyt over. Er favoritter også i årets mesterskap, og har trolig det mest komplette mannskapet,  med flust av toppspillere fra blant annet Premier League.

Algerie er i nyhetsbildet for helt andre årsaker enn fotball i disse dager. Kommer trolig til å gjøre opp med Tunisia om annenplassen i denne gruppen, men er ustabile og vanskelige å vurdere. Valencias Sofiane Feghouli en nøkkelspiller med sin kreativitet på midtbanen.

Tunisia vant sist i 2004, kvartfinale i fjor. Den målfarlige Evian-spilleren Saber Khelifa kan utgjøre en målfarlig spissduo sammen med den tunisiske spisslegenden Issam Jemaa, som nå spiller i Kuwait. Åpningskampen mot Algerie blir særdeles viktig.

Togo må finne seg i å være dumpekandidaten i denne gruppen, men har overtalt Emmanuel Adebayor til å spille, og laget kan overraske om de klarer å få en slutt på det tidvis høye konfliktnivået i dette landslaget. Gode resultater i treningskamper de siste månedene.

Hvem vinner?
Elfenbenskysten og Ghana skiller seg ut som klare favoritter til å vinne mesterskapet, bak dem er lag som Sør-Afrika, Nigeria og tittelforsvarer Zambia. Mesterskapet i fjor viste at det også kan komme en vinner fra lagene som er ennå mindre betrodd.

Mitt (kjedelige) tips blir Elfenbenskysten, som er bortimot det eneste Didier Drogba mangler i pokalskapet. Fremfor å satse penger på vinneren av turneringen skal jeg som nevnt over prøve å analysere alle kampene på Dagbladets oddstipssider. Følg med, og husk at det også er mange andre tips og analyser på disse sidene!

Bli web- og mobilspiller!
For å nyttegjøre deg oddstilbudet fra Norsk Tipping, som har et større utvalgt for «digitale» tippere, er det smart å være web- og mobilspiller. Denne artikkelen hjelper deg i gang: Slik tipper du uten å gå i kiosken 

Lykke til med odds- og tippekupongene denne helgen, og husk at du får oppdaterte oddsanalyser på Dagbladets oddstipssider, 365 dager i året!