TYDELIG: Vålerenga-trener Monica Knudsen er klar på at årets sesong ikke har vært god nok. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
TYDELIG: Vålerenga-trener Monica Knudsen er klar på at årets sesong ikke har vært god nok. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Vålerengas storsatsing på kvinnefotball

Ender milevis bak LSK tross millioninvestering

De fleste trodde Vålerengas damelag kunne ta opp kampen med Lillestrøm. Det ble langt unna sannheten.

Høsten 2017 bestemte Vålerengas damelag seg for å satse på alvor. Eli Landsem kom inn som sportssjef, de ansatte suksesstrener Monica Knudsen, og hentet inn landslagsspillerne Isabell Herlovsen og Sherida Spitse. Målet var å bli best i Norge. Dagbladet tippet de som nummer to på tabellen og de fleste norske medier lanserte de som utfordrer til tittelen.

Et snaut år seinere er de 25 poeng dårligere enn Norges suverent beste lag Lillestrøm. Oslo-laget serieåpnet med 0-5 hjemme på Intility Arena mot nettopp Lillestrøm. Sammenliknet med fjorårssesong er de et poeng dårligere og en cupfinale fattigere. Det som skulle bli en sesong der Vålerenga kjempet i toppen har blitt alt annet enn det.

- Avstanden er en katastrofe, sier sportslig leder Eli Landsem da vi møter henne på Vålerenga-trening.

Et godt tegn for norsk kvinnefotball

Det var ikke bare for Vålerenga å bruke masse penger og få suksess på 1-2-3. Det viser seg kanskje at det ikke var så lett som mange kanskje kunne tro. Det kan Landsem se positive sider ved.

- Jeg tenker at det er bra at du ikke bare kan knipse fingrene og så er du best. Det syntes jeg er et godt tegn for kvinnefotballen. Så har det selvfølgelig tatt litt lengre tid enn vi håpet på, sier Landsem

Landsem vil også ha slutt på det negative pratet rundt at Oslo-laget har brukt mye penger.

MYE ERFARING: Vålerengas sportslige leder Eli Landsem har lang erfaring innen Norsk fotball. Her fra tiden som landslagstrener. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MYE ERFARING: Vålerengas sportslige leder Eli Landsem har lang erfaring innen Norsk fotball. Her fra tiden som landslagstrener. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Hvis damefotballen skal utvikle seg så må vi investere penger.

Budsjett på ti millioner

Mannen bak storsatsingen er Glava-arving Ole Richard Anfinnsen. Hans investering gjorde at budsjettet endte på rett over ti millioner kroner. Til sammenlikning er det cirka det samme som suverene Lillestrøm har og fire millioner mer enn Avaldsnes. Ranheim i Eliteserien for menn har til sammenlikning et budsjett på mellom tolv og fjorten millioner kroner.

- Det ble ikke akkurat gull, sier Anfinnsen om sesongen.

Anfinnsen har likevel tidvis sett gode prestasjoner fra laget.

- Vi hadde to veldig gode kamper i vårsesongen, borte mot Avaldsnes og hjemme mot Stabæk. Da tenkte jeg at dette kom til å gå veien, men det gjorde det jo ikke, sier han.

Et helt nytt lag

Før sesongen startet var dette Vålerenga-laget på mange måter helt nytt. Det var nærmest bare juniorer som var igjen fra laget som tapte cupfinalen året før.

SIKKER: Etter at Guro Pettersen ble førstekeeper denne sesongen har Vålerenga også levert bedre resultater. Foto: Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
SIKKER: Etter at Guro Pettersen ble førstekeeper denne sesongen har Vålerenga også levert bedre resultater. Foto: Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Vi må skape alt nytt fordi det ikke var en kultur. Vi må bli kjent med alle og det tar tid, sier keeper Guro Pettersen.

Pettersen har stått i mål den andre halvdelen av sesongen for Vålerenga. Da har hovedstadsklubben også levert bedre resultater. Det vil ikke keeperen ta æren for.

- Det handler nok mer om at vi har blitt bedre kjent. Jeg begynte å spille på et tidspunkt laget var mer satt, sier Pettersen.

Landsem mener at de innad ikke trodde det skulle gå så bra som pressen trodde. Da hun og Knudsen tok over Vålerenga var det to spillere som hadde kontrakt. De måtte med andre ord bygge et helt nytt lag.

- Samtidig som det har vært vanskelig har det også vært spennende. Jeg kunne jo på mange måter få det akkurat som jeg vil, sier trener Knudsen.

Knudsen kom fra Lillestrøm der hun mellom 2009 og 2016 vant alt som hun kunne vinne i norsk kvinnefotball.

- Vi begynte på scratch i LSK også, men man glemmer fort i fotballen. Å vite hva man skal prioritere er vanskelig.

En ting hun gjerne skulle prioritert annerledes er forsvarsspill.

- Jeg er veldig opptatt av angrepsspill, men jeg skulle nok starta tidligere med forsvarsspillet, sier Knudsen.

Den store stjernen

- Jeg har aldri hatt så gode fasiliteter som her, sier Sherida Spitse fra indre bane på Intility Arena.

Hun kom til Vålerenga før sesongen. Kapteinen for europamesterne Nederland var klubbløs og trener Knudsen var overrasket over at Spitse overhodet var mulig å hente for Oslo-klubben.

FOKUSERT: Sherida Spitse styrte spillet på Vålerengas trening. Hun innrømmer at denne sesongen har vært frustrerende. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FOKUSERT: Sherida Spitse styrte spillet på Vålerengas trening. Hun innrømmer at denne sesongen har vært frustrerende. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

På treningen dagbladet overvar styrte hun spillet. Vålerenga trente på forsvar mot angrep og Spitse hadde ansvaret for å starte alle angrepene.

– Jeg visste at det kom til å bli vanskelig med så mange nye spillere. Det tar tid, men vi kommer til å være bedre neste år, sier Spitse.

Hun kjenner trener Monica Knudsen fra Lillestrøm. Der vant duoen tre ligagull sammen.

- Det er nytt for både meg og Monica. Jeg snakker iblant med henne om at vi må forvente det og at hun ikke må la seg frustrere for mye over det, sier Spitse.

Skademareritt

Det mest frustrerende for Vålerenga har nok vært skadene. Skader, skader og mer skader. Ordet blir brukt flittig for å forklare hvorfor sesongen har gått som den har.

- Uten at vi skal skylde på det så har det vært enormt med skader. Det gjør at Monica og Raymond (assistenttrener) har hatt veldig dårlige arbeidsforhold, sier Landsem.

Skadene har for eksempel gjort at de i løpet av 20 kamper denne sesongen ikke har spilt med den samme startelleveren én eneste gang. Det har betydd mye utskiftninger og få muligheter for spillerne til å spille sammen. Det har også betydd veldig tynne innbytterbenker. For et lag som har brukt så mye penger er det svakt å ikke stille med full innbytterbenk i mer enn 5 av 21 kamper så langt denne sesongen.

Hvorfor det har vært så mye skader sliter osloklubben med å forklare.

- Det har vi jobba med å finne ut. Vi har hatt veldig mange forskjellige type skader. Mange skader vi ikke kan forebygge, sier Landsem.

Investor Anfinnsen er ikke i tvil om at det medisinske er et området de må forbedre.

- Jeg tror at dersom vi får en frisk spillerstall neste år så er mye gjort, sier Anfinnsen.

Neste sesong

Vålerenga har nemlig sett bedre ut i andre halvdel av sesongen. Det gjør at optimismen før den neste sesongen fortsatt er der. I hele år har laget snakket om at det tar tid å få satt spillet med så mange nye spillere. Den unnskyldningen vil de ikke ha neste sesong.

- Neste år så er det et resultatkrav på oss. Da må vi være blant de to beste, sier Landsem.

Det betyr at lagbygginga ikke er ferdig. Det skal nemlig styrkes mer i vinter.

- Vi skal styrke laget og vi skal styrke apparatet rundt. Vi skal se på alle de sportslige og medisinske faktorene og samtidig hente inn noen som styrker opp laget i enkelte posisjoner. Men at vi fortsetter med denne stammen er viktig, sier Landsem.

Da vi kom inn på Vålerengas nye stadion pekte Sportslig Administrator i Vålerenga Damer Egil Ødegaard på Ingrid Søndenå.

Hun er en av få spillere i dette Vålerenga-laget som også var her forrige sesong. Denne høsten har hun måtte se laget fra sidelinjen slik som hun gjør nå. Hun måtte i sommer opereres for hjernesvulst for andre gang.

- Det er kjedelig å stå her å se på ja, sier Søndenå.

Kanskje setter hun denne Vålerenga-sesongen litt i perspektiv. Den var dårlig, men ting kan alltids være verre. Og, som Vålerenga, håper hun være tilbake for fullt til 2019-sesongen sparkes i gang.