Endevender norsk langrenn

Langrennssjef Jan Erik Granamo frykter framtida. Nå ber han Olympiatoppen endevende nasjonalidrettens elitesatsing i et storstilt prosjekt for å beholde forspranget på finner, svensker og eksil-tyskere under OL i 2002.

Frykten for å tape terreng til konkurrerende nasjoner ble ikke dempet etter den dundrende fiaskoen under v-cuprennene i Trondheim onsdag. Under NM-uka på Vang hadde Granamo og langrennsledelsen møter med Bjørge Stensbøl. Beslutningen ble tatt: Norsk langrenn skal gjennom tidenes dyneløfting for å unngå å bli akterutseilt.

- Vi har tatt initiativ til en hovedprosess. Alt fra skøyting, gli og kapasitet skal gjennomgås, sier Granamo - selve storoksen innen norsk langrenn.

Han har lagt all sin tyngde bak prosjektet.

- Dette blir et omfattende arbeid. Alt skal kvalitetssikres. Vi har ikke råd til å mislykkes, sier Granamo.

Dype samtaler

- Ingen tvil om at dette er den mest spennende prosessen jeg har vært med på, sier Stensbøl. Sammen med nestleder Åsne Havnelid og tidligere landslagssjef Erik Røste skal toppidrettssjefen dra i trådene fra Toppidrettssenteret på Sogn i Oslo.

- En slik prosess skal føre til at helt konkrete mål blir definert. Det utarbeides arbeids- og kapasitetskrav, organisasjonen gjennomgås for å sikre optimal organisering i forhold til oppsatte mål. All ressursbruk gjennomgås, sier Stensbøl, og legger til:

- Ledertrening er en sentral del av prosessen, og lagbyggingsdelen er omfattende. Erfaringsmessig gir lagbyggingsdelen hver enkelt utøver en stor grad av personlighetsutvikling.

I løpet av vinteren og våren skal Olympiatoppen lede prosessen gjennom samtaler og samlinger med alle som betyr noe innen langrennseliten.

Lederne, trenerne og utøvere skal sammen drive prosessen, Olympiatoppen skal kvalitetssikre utvikling i prosessen - sier Stensbøl.

Betaler sjøl

Kostnadene skal bæres av langrennskomiteen.

- Vi står for finansieringen, bekrefter Granamo, som legger til at prosessen omfatter både herre- og kvinnesida.

- Det blir ikke billig?

- Nei, men hvor mye det koster er umulig å si før programmet er klart til våren.

Han presiserer at hovedmålet er OL i 2002. VM i Lahti neste år er bare et delmål.

- Det er lett og sovne. Viktig å søke nye impulser. Skal vi fortsatt være best i verden må vi iverksette slike tiltak, sier Granamo.

Akkurat det er ikke alle innen langrennsleiren enig i. Det er vanskelig å bryte med vite-best-selv-tradisjonen.

- Det vil være motstand mot enhver systemendring, sier Granamo.

Prestasjonsangst

Dagbladet vet at organiseringen av elitegruppene oppfattes mindre stram enn ønsket på autoritativt hold. Det kan være lett å hvile på laurbæra.

Ifølge Bjørge Stensbøl er det bare prosjektet fra 1989 med Norges Fotballforbund som kan sammenliknes med dette.

- Vi går til Skiforbundet med høy grad av ydmykhet. Langrenn har prestert topp resultater på hele 90-tallet, sier han.

- Du har prestasjonsangst?

- Ja, si gjerne det. Jeg synes det er både modig, framtidsrettet og klokt av langrennskomiteen å sette i gang prosessen nå. Vi ser ofte at man venter til resultatene uteblir. Da kan bølgedalen bli dyp og vare lenge.