Sprintløypa i Planica endres

Endrer løypa totalt i Northugs skjebnerenn: - Dette vil ikke Petter like

Petter Northug går «all in» på det de fleste trodde var en lett sprintløype i Planica. Men nå har løypa blitt endret kraftig - til en langt hardere utgave. John Northug er usikker på om sønnen stiller til start.

NY UTFORDRING: Den lette sprintløypa i Planica er blitt endret. Nå er det i stedet en langt lengre og hardere sprintløype som venter Petter Northug i neste helgs skjebnerenn.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY UTFORDRING: Den lette sprintløypa i Planica er blitt endret. Nå er det i stedet en langt lengre og hardere sprintløype som venter Petter Northug i neste helgs skjebnerenn.. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

GÅSBU (Dagbladet): Det blir store endringer på sprintløypa i Planica neste helg i det som blir skjebnerennet til Petter Northug og flere andre norske sprintere.

Hvem som vinner krigen om å få representere Norge på OL-sprinten, avgjøres likevel ikke i en svært kort og rask sprintløype.

Arrangøren i Planica har nemlig endret på løypa, får Dagbladet opplyst. Den nye sprintløypa er både flere hundre meter lenger og har fått en langt hardere motbakke som vil endre forutsetningene i sprinten.

Til Dagbladet sier pappa John Northug at han er usikker på om sønnen kommer til start i skjebnerennet i Planica.

- Dagsformen blir viktig i slike løyper. Men nå får vi se om Petter kommer seg til startstrek i Planica. Jeg er usikker på det, sier Northug til Dagbladet.

SKEPTISK: John Northug kan ikke garantere at Petter Northug dukker opp i skjebnerennet i Planica. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKEPTISK: John Northug kan ikke garantere at Petter Northug dukker opp i skjebnerennet i Planica. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg skal ta en prat med ham om det senere i dag. Petter er visst litt friskere nå.

Kravet til Northug

Sprintlandslagstrener Arild Monsen sier at det er et absolutt krav at Northug stiller til start i Planica om han vil til OL. Hvordan den nye sprintløypa påvirker Mosvik-ekspressens sjanser, vil han imidlertid ikke spekulere i.

- Jeg er litt usikker på detaljene, men jeg har hørt det samme som du nevner. Hvordan det spiller inn at løypa har blitt hardere, vet jeg ikke, sier Monsen til Dagbladet.

- Jeg håper Petter kommer til start i Planica. Det må han i hvert fall om han skal gå sprint i OL. Så må han prestere bra der. Det er hans siste sjanse.

Løpstiden i prologen og hvert heat kommer til å øke med godt over ett minutt sammenliknet med sist, får Dagbladet opplyst.

- Vi sertifiserte en runde på 1,6 med en lengre bakke, som er en forlengelse av den fra i fjor. Så vidt jeg vet går damene den samme løypa som sist, mens herrene altså går lenger, sier John Aalberg til Dagbladet.

LANGRENNSDEBATTEN: Hva skjer med Petter Northug, Finn-Hågen Krogh, Ola Vigen Hattestad og Astrid Uhrenholdt Jacobsen? Dette er noen av temaene i Dagbladets nye langrennsprogram. I panelet: Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud, kommentator Esten O. Sæther og programleder Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

Han er Norges Skiforbunds representant i FIS' regelgruppe for langrenn, men var ikke til stede på møtet.

Dramatisk endring

Dagbladet har imidlertid vært i kontakt med det slovenske langrennstalentet Erik Raduha (20), som selv har testet ut den nye sprintløypa i Planica.

- Ja, jeg bor her og trener i disse løypene hver dag. Sprintløypa som skal brukes i verdenscupen er nå både lengre og hardere enn i 2016, sier Raduha til Dagbladet.

- Løypa er nå 1,6 kilometer lang, som er cirka 400 meter lenger enn sist. Det starter likt som i 2016, men i år svinger man til venstre i stedet for høyre etter første motbakke. Dermed skal vi nå inn i en langt hardere trasé, forteller han.

- Vi går så inn i en kortere motbakkeseksjon gjennom to bruer, før det hardeste partiet starter. Der er motbakken forlenget, sier Raduha.

Raduha er en god venn av langrennsløper Mårten S. Skinstad, sønn av Åge, som selv har trent i Planica, som ligger 900 meter over havet.

I den forrige løypa vant italienske Federico Pellegrino prologen i Planica på lynraske 2.14 minutter i 2016. Sjelden har vi sett så korte og raske verdenscupsprinter.

- Northug vil ikke like dette

Resultatlistene til slutt bar også preg av dette, da Pellegrino vant foran de lynraske franskmennene Baptiste Gros, Rikard Jouve, Renaud Jay, Gleb Retivykh og Sebastian Eisenlauer. Eirik Brandsdal ble beste nordmann på 7. plass den gang.

- Prologtida vil nok nå være på rundt 3.30 minutter, kanskje fire sekunder raskere for Johannes Høsflot Klæbo. Det vil utvilsomt bli hardere enn for to år siden, og etter min mening er ikke dette en sprintløype som passer Petter Northug. Jeg tror ikke han vil like dette. Men vi vet aldri med ham. Northug er en mester, sier Raduha til Dagbladet.

Tre og et halvt minutts løpstid er i så fall like langt og brutalt som den harde sprinten i i Lillehammer og eksempelvis ett minutt lengre enn sprinten i Drammen.

Tror på Northug i hard løype

Eurosports langrennsekspert Åge Skinstad tror på sin side at det er en fordel for Northug at løypene blir hardere. Historisk sett er i hvert fall Mosvik-ekspressen en som profitterer på hardere sprintløyper, da han er blant de aller mest utholdende i sprintfeltet.

- Petter er vanligvis best i de litt hardere sprintløypene. De korteste og letteste løypene favoriserer de rene sprinterne. Petter er absolutt blant de mest utholdende i sprint, sier Skinstad til Dagbladet.

Så er spørsmålet om dette fortsatt er gjeldende, også etter Northugs problemer med feiltrening forrige sesong og mye sykdom så langt denne sesongen.

I fjor var i hvert fall tendensen at Northug gikk raskest i innledende heat, men fikk det litt tøft i sprintfinalene. Det skjedde så vel i NM, som i Lahti-VM og i Drammen. Northug tok seg videre til alle finalene, selv om han var feiltrent, men hang ikke med de aller beste i finalen.

- Hvor godt må han prestere i Planica for å bli tatt ut til OL?

- Hvis han ikke er topp fire av de norske, ligger han i hvert fall meget tynt han, mener Åge Skinstad.

Dilemmaet

Spørsmålet sprintlandslagstrener Arild Monsen må stille seg når han skal ta ut laget, er om Norge skal plukke ut de som har prestert best denne sesongen eller de man tror har størst gullpotensial i OL-troppen.

I skiskyting har vi sett at Lars Berger har blitt prioritert foran lagkompiser med jevnt bedre resultater, fordi Berger på en maksdag potensielt kunne vinne.

Om dette sier sprintlandslagstreneren:

- Vi tar ut de vi tror har best sjanser i OL-sprinten, men det baserer seg jo mye på resultatene denne sesongen, forteller Monsen til Dagbladet.

​Skofterud håper

Langrennsprofil og ekspert i Eurosport, Vibeke Skofterud, som også jobber som ekspert for Discovery, har også både tro og håp på at Northug kan få til noe på langrennssportens korteste distanse.

I mesterskapssammenheng viser historikken at han ingen har prestert jevnt bedre enn Northug i sprinter, med sine totalt sju sprintmedaljer i mesterskap.

- Kan det skje igjen?

- Det er sprinten han har muligheten på. Jeg håper han går så fort at han kommer til OL. Når det er mesterskap har han en tendens til å få ut det lille ekstra, sier Vibeke Skofterud til Dagbladet.

- Petter har vært i pressede situasjoner før og vet å prestere når det gjelder. Jeg tror ikke Petter stiller opp på startstrek om han ikke har mulighet til å vinne. Så sterkt konkurransehode har han, mener hun.