GULL: Karsten Warholm fra Dimna IL vant på gull på 400 meter hekk finalen i friidretts-EM på Olympiastadion i Berlin torsdag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
GULL: Karsten Warholm fra Dimna IL vant på gull på 400 meter hekk finalen i friidretts-EM på Olympiastadion i Berlin torsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Karsten Warholm tok EM-gull:

Endret planen under løpet. Grepene som avgjorde gullkampen

Karsten Warholm ble overrasket over hvor sterk Yasmani Copello var i kveld. Etter den åttende hekken justerte Warholm planen som til slutt ga EM-gull.

BERLIN (Dagbladet): Karsten Warholm gjorde det igjen. Han løp inn til gull - denne gangen i EM. Yasmani Copello fra Tyrkia tok sølv.

Etterpå var Warholm glad, sliten og stolt. 22-åringen fra Ulsteinvik mottok klemmer og gratulasjoner fra både trener Leif Olav Alnes og en rekke av sine bitreste rivaler.

- Det her var helt sykt. Helt sykt. Jeg var veldig fokusert i dag og visste at det ville bli tøft. Copello var helt rå i dag. Jeg prøvde å løpe mitt løp. Så kom han på innsiden av meg. Heldigvis hadde jeg litt igjen i banken, sier Karsten Warholm etter EM-gullet, ikledd vikinghjelm og norsk flagg.

Han vant med tida 47,64 sekunder, som er ny personlig rekord. Det er også mye raskere enn da han tok VM-gull i London for ett år siden med 48,35.

Endret

Til Dagbladet forteller Warholm om grepet som avgjorde gulløpet. Dimna-guttens avgjørelse etter den åttende hekken kan ha blitt avgjørende i duellen mot tyrkiske Copello:

- Det er tøft psykisk å løpe side om side med Copello på oppløpet der. Det krever sin mann. Jeg måtte roe ned og gjøre jobben. Jeg måtte treffe med stegene i mellom. Det er liksom ikke bare å dra ut stegene som på en 400 meter. Da bommer du. Jeg bytter til 15 steg i dag etter den åttende hekken, fordi det gikk så fort. I tillegg var det litt vind i dag. Da jeg byttet antall steg, gjorde jeg det på en rutinert måte. Jeg gjorde løpet akkurat som jeg kunne, sier Warholm til Dagbladet.

- Ofte har du vært best de første 300 meterne. I dag avgjorde du på oppløpet. Var dette din beste oppløpsside?

- Det var helt klart en av mine beste oppløpssider. Jeg har fått tyn for å ikke stå distansen, men i dag var det der jeg avgjorde. Det er sykt digg, sier Warholm til Dagbladet.

Han forteller at han er overrasket over hvor tøff hans argeste konkurrent var.

- Et sjokk

Copello suste inn til en supertid han ikke har vært i nærheten av denne sesongen. Det holdt likevel ikke til å slå multitalentet fra Ulsteinvik.

- Det kom litt som et sjokk at Copello skulle løpe så fort. På en annen side var jeg nok forberedt på at han ville gjøre alt for å forsvare tittelen sin. I tillegg er han en mesterskapsløper. Samtidig føler jeg at jeg også leverer bra i mesterskap. Det viste jeg i dag, sier Warholm.

- Det er fantastisk å kunne gjenta suksessen, men det kostet nok mer enn det ser ut som. I år har jeg måttet løpe enda raskere enn i fjor. Nivået er høyere, sier gullvinneren.

Warholm ble presset helt til siste slutt under kveldens finale. En råsterk spurt siste 50 meterne sikret gullet.

- Jeg kom hit for å ta gull på 400 meter hekk. Akkurat nå driter jeg i 400-meteren i morgen. Den la jeg inn først og fremst for å gi en ekstra motivasjon. Det blir bare en bonus nå, sier Warholm.

TOER: Yasmani Copello . Foto: NTB Scanpix
TOER: Yasmani Copello . Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Nå må jeg nyte denne dagen uten å tenke på det som skjer i morgen. Jeg ville vært idiot om jeg ikke nyter denne dagen, sier Warholm.

Han forteller om løpet:

- Da jeg kom over den siste hekken, så jeg at jeg hadde mer fart enn Copello. Samtidig hadde jeg mye syre i beina. Det var litt den samme følelsen som i London-VM. Så merket jeg at jeg dro litt i fra. Det var ekstremt deilig, sier Warholm.

Stort press

Han lot seg imponere av mannen som ble nummer to:

- Copello er en konkurrent det står respekt av. Han er en mesterskapsløper som alltid leverer når det gjelder. Han er mer merittert enn meg og er helt rå. Copello er en enormt verdig konkurrent. Da er det ekstra gøy å gå seirende ut av duellen.

- Presset har vært enormt. Vi er en generasjon i norsk friidrett det blir satt krav til. Det er forventninger som er tunge å leve opp til. Samtidig gir det motivasjon. Jeg klarer ikke å tenke på morgendagen nå. Jeg kommer til å gi alt, men jeg klarer ikke å tenke på det. Jeg er bare så glad for dette gullet, sier Warholm.

I morgen kveld løper Warholm finale på 400 meter. Finalen starter klokka 21.05.

Menn, 400 m hekk:

1) Karsten Warholm, Norge 47,64 (norsk rekord), 2) Yasmani Copello, Tyrkia 47,81, 3) Thomas Barr, Irland 48,31, 4) Ludvy Vaillant, Frankrike 48,42, 5) Patryk Dobek, Polen 48,59, 6) Rasmus Mägi, Estland 48,75.