Sander Sagosen

Endret seg: - Ekstrem

Seks måneder ute med skade har endret Sander Sagosen (27).

KLAR: Sander Sagosen smilte bredt i Krakow-sola torsdag formiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KLAR: Sander Sagosen smilte bredt i Krakow-sola torsdag formiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

KRAKOW (Dagbladet): Det var i starten av juni i fjor at Sander Sagosen landet feil og brakk ankelen i kamp for klubblaget Kiel.

Trønderen mistet «Final 4» i Champions League, hvor Kiel måtte nøye seg med tredjeplass uten hjelp fra sin norske stjerne, og VM sto i fare.

Men fredag startet VM for Norges del. Med Sagosen på parketten. Han gjorde comeback på håndballbanen i slutten av november, og har brukt den siste tida på å spille seg i håndballform.

- Magisk

I oppkjøringsturneringen i Trondheim uka før VM var han toneangivende i seirene over Portugal og Brasil.

27-åringen smiler bredt når Dagbladet møter ham i Krakow-sola som bader over parken og elva Wisla bare noen få håndballkast fra det norske spillerhotellet.

- Det har vært magisk. Jeg har fått være i Trondheim i fint vær og spilt kamper. Det har vært topp, sier Sagosen entusiastisk om å være tilbake i den norske landslagstroppen.

Til sommeren flytter han også permanent hjem til Trondheim etter ni år ute i Europa. Der skal han spille for hardtsatsende Kolstad under tidligere landslagssjef Christian Berge.

Han er kåret til verdens beste spiller i 2018. Han har vært på all star-lag i mesterskap hele sju ganger.

NYTT OG EKSOTISK: 21 år gamle Ulrik Berge Eriksson er først og fremst håndballspiller, men noe litt annet og spesielt har opptatt tiden hans de siste månedene. Video: Tiktok/Dagbladet TV Vis mer

Den kompetansen er uvurderlig for trener Jonas Wille. Haldenseren varslet i desember at han måtte se an hvor mye spilletid Sagosen tåler under VM etter skaden.

- Sander ser kjempebra ut. Han har balansert det å være en målscorer og playmaker veldig bra. Så gjelder det å få dette ut i tellende kamper, sier Wille.

- Ekstrem

Men det er noe annet som gleder ham enda mer over å ha superstjerna tilbake.

- Jeg er mest opptatt av at han har tatt ekstra lederansvar. Han har vært en ekstrem positiv bidragsyter både på banen og utenfor banen, avslører treneren.

På spørsmål om det er bevisst å ta et større lederansvar i det norske laget svarer Sagosen:

- Det vel noe som har utviklet seg naturlig. Jeg går inn i mitt tiende mesterskap nå, da er det naturlig at jeg også skal ta en rolle.

Han forklarer at det halve året ute med skade også endret perspektivene hans.

RUSSEN SKAPTE TRØBBEL: Et lokalt håndballag måtte avlyse en hjemmekamp, etter at gulvet var for glatt til å spille på. Årsaken var noe litt utenom det vanlige. Video: Privat. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

- Når man er ute fra håndball så lenge blir man veldig bevisst på hva man kan påvirke utenfor banen. Før hadde jeg ni år hvor jeg alltid sto i sentrum og skulle dra lasset på banen. De siste månedene har jeg påvirket mer utenfor banen. Nå har jeg muligheten til å mikse dette,

Han påpeker at han går inn i mesterskapet med masse energi og et friskt hode etter et roligere halvår bak seg.

- Jeg har først og fremst brukt tida på å bli frisk. Det er ikke alltid like gøy å være håndballspiller når det går dårlig eller man er sliten og helst vil ha sommerferie, men når man er ute så lenge lærer man å sette pris på den hverdagen man har, forklarer Sagosen.

- Slår oppover

Til tross for det lange skadeoppholdet er han fortsatt Norges viktigste spiller inn i VM-turneringen. En turnering hvor Norge av ekspertene regnes som en outsider til å ta seg til semifinale og kjempe om medaljene.

Det er tett mellom kirkene i Kraków. Den katolske arven er vel bevart i mektig arkitektur. Mariakirken fra det 14. århundre ved byens markedsplass er kolossal og herkulisk i bybildet.

Men Sagosen vender blikket en annen vei. For han er det håndballhallen Tauron Arena som er katedralen i den polske byen.

Det var her det norske laget med Sagosen i spissen hadde sitt internasjonale gjennombrudd i EM 2016.

Håndballgutta fulgte opp. De var nære gull VM-gull både i 2017 og 2019, men tapte begge finalene. EM-bronsen for tre år siden var sist de spiste kirsebær med de store.

De siste åra har vært tyngre. EM i fjor endte med femteplass, VM for to år siden ble sjetteplass.

- Vi er under dogs ifølge de fleste. For oss er det bare å slå oppover. Dette er den beste troppen vi har hatt mange år, påpeker Sagosen.

ETTERTRAKTET: Sander Sagosen er det store trekkplasteret hos det norske laget. Her intervjues han av internasjonale journalister. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
ETTERTRAKTET: Sander Sagosen er det store trekkplasteret hos det norske laget. Her intervjues han av internasjonale journalister. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

For første gang på flere år er det ikke skader på nøkkelspillere. Trener Wille har kunnet velge fritt i uttaket. Det betyr at blant annet at sterke navn som høyrebackene Kent Robin Tønnesen og Eivind Tangen må finne seg i å være hjemmeværende reserver.

- Hva betyr det å ha full tropp?

- Det er alfa omega om man skal være med og slåss helt i toppen. Vi har ikke bredden som Frankrike, Sverige eller Danmark. Nå har vi alt. Vi har en verdenstopp på alle posisjoner. Vi har med de beste i Norge, svarer Sagosen.

- Er det noen grunn til ikke å gå hele veien da?

- Det er det ikke. Alle som kjenner oss vet at vi er her for å kjempe om å vinne. Men vi skal ta kamp for kamp, bli bedre og bedre, dyrke gode prestasjoner. Om vi klarer det, da blir konsekvensen at vi står der på toppen, avslutter Sagosen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer