Landslagslegen om de dramatiske minuttene

- Endret seg plutselig

Lagkameratene hylles for innsatsen etter at Christian Eriksen segnet om under EM-kampen mot Finland. Landslagslege Morten Boesen var blant de første som kom fram til den bevisstløse spilleren.

KAMPEN STOPPET: Christian Eriksen falt plutselig om etter 42 minutter spilt i kampen mellom Danmark og Finland. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program

Med Europas øyne rettet mot seg, segnet Danmarks stjernespiller Christian Eriksen (29) plutselig om, tre minutter før pause i EM-kampen mot Finland lørdag kveld.

Øyeblikk seinere fanget TV-kameraene opp at Eriksen ble gitt hjertekompresjoner ute på gressmatta, før lagkameratene stilte seg opp for å skjerme 29-åringen.

Bildene har vekket sterke reaksjoner Europa over, og mange fotballinteresserte fulgte oppdateringene tett lørdag kveld.

Eriksens tilstand skal nå være stabil.

LEGE: Landslagslege Morten Boesen var blant de første som kom fram til Eriksen under lørdagens kamp. Foto: AFP
LEGE: Landslagslege Morten Boesen var blant de første som kom fram til Eriksen under lørdagens kamp. Foto: AFP Vis mer

Spillere og dommer handlet raskt

Få sekunder etter at Eriksen kollapset, vinket lagkamerat Joachim Mæhle febrilsk etter hjelp. Dommeren blåste av kampen og ba om medisinsk assistanse.

Kaptein Simon Kjær spurtet raskt til med flere lagspillere, da Mæhle allerede var i gang med å legge Eriksen i stabilt sideleie. TV-bildene viser Kjær med hånda i kameratens munn, for å sikre frie luftveier, før han selv startet livreddende førstehjelp.

Straks etter kom helsepersonellet løpende inn på banen.

- Han snakket til meg

Danskenes landslagslege Morten Boesen var blant de første som kom fram, ifølge flere danske medier. Han fortalte om de dramatiske minuttene under en pressekonferanse lørdag kveld.

- Vi ble kalt til banen da Christian falt om. Jeg så det ikke selv, men det ble raskt klart at han var bevisstløs. Da vi kom dit, lå han på sida, pustet og jeg kunne kjenne pulsen hans, sa Boesen.

- Det bildet endret seg plutselig, og som alle så, satt vi da i gang med hjertekompresjoner.

Landslagslegen hyllet stadionlegen og resten av beredskapspersonellet som agerte svært raskt. Han fortalte også at han snakket med Eriksen før han ble brakt til sykehuset.

- Vi klarte å få Christian tilbake. Han snakket til meg før han ble kjørt til sykehuset for videre undersøkelser, fortalte Boesen.

Kaptein Simon Kjær var en av de som agerte først og bisto med hjelp da Eriksen kollapset.

HYLLES: Simon Kjær. Foto: AFP
HYLLES: Simon Kjær. Foto: AFP Vis mer

- Jeg har det fint

Rundt klokka 23 lørdag kveld skal Christian Eriksen ha sendt melding til sine kolleger i klubben Inter Milan, der han spiller til daglig, melder italienske La Gazetta dello Sport.

Ifølge avisa lyder meldinga «Jeg har det fint».

Søndag formiddag melder det danske fotballforbundet at de har snakket med Eriksen. Tilstanden er fortsatt stabil, men han blir værende på sykehuset for nærmere undersøkelser.

- Landslaget og staben har fått krisehjelp, og bruker dagen på å hjelpe hverandre etter gårsdagens hendelse, heter det i uttalelsen.

De takker avslutningsvis for støtten som har kommet fra fjern og nær, og forsikrer om at disse videreformidles til Eriksen og hans nærmeste.

- Ingen underliggende hjertefeil

Kardiolog Sanjay Sharma ved St. George's University i London testet Eriksens hjerte regelmessig da han spilte i Tottenham i perioden 2013 til 2019.

Han sier til Reuters at det ikke har vært noen tegn til hjerteproblemer på testene som ble foretatt i perioden.

- Fra den dagen han ble signert, var det min jobb å teste ham hvert eneste år. Testene hans fram til 2019 var helt normale. Det var ingen åpenbare, underliggende hjertefeil, sier Sharma.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer