Enestående skuddtrener

I desember 2001 måtte Pål Jacobsen (47) amputere høyrebeinet rett under kneet. Nå er han skuddtrener i Ham-Kam.

HAMAR (Dagbladet): Radarmålinger viste at ballen gikk i 156 km/t da Jacobsen fyrte løs med beinet som seinere ble amputert. Med venstrebeinet gikk ballen i 153 km/t.

Operasjonen i desember 2001 markerte slutten på et 16 års smertehelvete.

Nå er Jacobsen angrepstrener i nyopprykkede Ham-Kam. Jobben hans er å lære angrepsspillerne å skyte.

- Alle kan skyte, poenget mitt er å få dem til å gjøre det fortere. I tippeligaen kan du ikke dempe ballen, snu deg og vinke til publikum. Da er du for lengst meid ned av en midtstopper, sier Pål Jacobsen til Dagbladet.

- Gleder meg

Selv lagde han 82 mål på 165 toppseriekamper og 13 mål på 43 landskamper. Flere av scoringene har gått inn i historiebøkene for alltid.

- Nå skyter jeg ikke lenger, men klarer å jogge litt med protesen. Det viktigste er at jeg er kvitt plagene, bortsett fra fantomsmertene. Nå gleder jeg meg til seriestarten 2. påskedag, sier Jacobsen.

Før han ble angrepstrener i Ham-Kam, trente han 3.-divisjonslaget Furnes i to sesonger sammen med en annen måltjuv, Stein Kollshaugen.

- For defensivt

- I Ham-Kam følger jeg bare de offensive spillerne, mellom sju og ti på hver trening. Jeg studerer dem, setter i gang egentrening og prøver å få dem til å være mer sultne foran mål. Mange har gode nok ferdigheter, men tenker litt for defensivt, sier Jacobsen.

Når spillerne nærmer seg 16-meteren, vil han at de skal fyre løs slik han selv gjorde til motstandernes fortvilelse og hjemmepublikums elleville begeistring.

- Fyr løs

- Når en angriper får ballen på 20 meter, ser han seg som regel om etter en medspiller. Jeg vil at han skal gå rett på mål, sette fart og skyte. Vi har mange gode angrepsspillere i Ham-Kam, det håper jeg vi skal se når serien begynner, sier Pål Jacobsen.

Ham-Kam-trener Ståle Solbakken (35) er glad for å ha med Pål Jacobsen i trenerteamet. Det samme er storebror Tom Jacobsen (49), som har ansvaret for talentene i klubben sammen med Knut Hagen (43).

- Pål er flink til å formidle erfaringene sine til spillerne. I stedet for å engste oss for nedrykk, skal vi slippe oss løs og gi alt. Så får vi se hvor langt det rekker, sier Ståle Solbakken.

- Det var Pål som i sin tid satte Ham-Kam på fotballkartet. Han er også én av svært få Ham-Kam-spillere som har vunnet noe, sier Tom Jacobsen til Dagbladet. Ham-Kam spiller treningskamp mot Lyn i Vallhall i dag.

PROTESE: Tidligere storskytter Pål Jacobsen lærer Ham-Kam-angriperne å skyte. Han klarer å småjogge og trikse, selv om høyrebeinet er erstattet med protese fra kneet og ned.