SITERT - IGJEN: Bjørge Lillelien er kanskje den mest respekterte sportskommentatoren i Norgeshistorien. Hans 34 år gamle regle fra England-kampen blir aldri glemt - ei heller i kjempenes fødeland.

Foto: Jacques Hvistendahl.
SITERT - IGJEN: Bjørge Lillelien er kanskje den mest respekterte sportskommentatoren i Norgeshistorien. Hans 34 år gamle regle fra England-kampen blir aldri glemt - ei heller i kjempenes fødeland. Foto: Jacques Hvistendahl.Vis mer

Engelsk avis varsler en «helvetes kamp»: Tar en Lillelien før Norge-kampen

Men tidligere Fulham-trener tror England frykter Pelleruds jenter.

(Dagbladet): Det var i jubelrusen etter herrelandslagets 2-1-seier over England i 1981 at Bjørge Lillelien serverte et av de mest minnerike øyeblikkene i norsk kringkastingshistorie. Hans oppramsing av kjente engelskmenn, som du kan lese i faktaboksen lenger ned, endte i en åpen melding til Margaret Thatcher:

«Your boys took a hell of a beating!»

Med forbehold Monologen er blitt resirkulert så hyppig i både norske og engelske medier at grepet for lengst er blitt en klisjé, men det stopper ikke Daily Mirror fra å slenge ut et oppdatert forsøk i sin oppbygging til VMs åttendedelsfinale mellom Norge og England i kveld:

«Ålreit - nordmennene startet det hele, så i timene før avspark i Ottawa har de neppe noe imot litt leken gjengjeldelse.

Edvard Munch, Ole Gunnar Solskjær, Roald Amundsen, Liv Ullmann, hun ene fra Abba som ikke er blond, Roald Dahl, can you hear me? Your girls may take some beating.»

Daily Mirrors overskrift inneholder også kjente tabloide grep som ordspill, sjåvinisme og temperatur:

«Women's World Cup: England's Karen Bardsley ready to give Norway one hell of a game».

Oversatt til norsk blir det «Kvinne-VM: Englands Karen Bardsley klar for å gi Norge en helvetes kamp».

- Enormt åpen kamp Den tidligere treneren for Fulham Ladies, nordmannen Gaute Haugenes, tror avisa gjør klokt i å legge inn forbehold.

- Jeg forventer en enormt åpen og jevn kamp. Jeg tror ikke det blir mange mål. Jeg ser begge lag har forberedt seg på straffekonkurranser, og det kan være smart, sier Haugenes.

- Og hvis du tippe en vinner?

- Da tror jeg Norge kommer til å vinne 2-1 til slutt, men jeg frykter det blir en lang natt, sier han.

- Trodde vi var gale Da Haugenes og kona Margunn dro til London for å bli trener og spiller i Fulham Ladies etter at Margunn hadde vunnet OL-gull med Norge i 2000, kom de til en kultur som var helt annerledes enn den norske.

- Da vi flyttet over trodde folk vi var gale. Det var på den tida at Norge slo England 8-0 på Melløs. Men England var allerede da i fantastisk utvikling når det gjaldt kvinnefotball. Flere Premier Leagye-klubber begynte å satse, og de la forholdene til rette slik at kvinnelagene kunne bruke fasilitetene og administrasjonen som var bygd opp rundt herrelagene, sier Haugenes.

- Vi merket fort at ferdighetene var betraktelig høyere enn det vi så i Toppserien hjemme. Det handlet om å sette ting i system, og det har de gjort. Det har vært en stor utvikling fra tidlig 2000-tall.

- England frykter Norge Haugenes og kona dro hjem i 2003. En sentral spiller på det Fulham-laget var Katie Chapman, som nå er 33-årig spiller i den engelske VM-troppen.
 
- Sky har lagt ut en tweet hvor de påpeker det oppsiktsvekkende i at Norge har 17500 flere kvinnelige fotballspillere enn England. Merket du kulturforskjeller da dere var der?

- Ja. Mye av den gamle, engelske kulturen hang igjen, hvor det å gå på pub dagen før kamp lenge var helt greit. Det kom mange franskmenn inn som managere - blant annet Jean Tigana i herrelaget hos oss i Fulham - som satte en helt annen standard, sier Haugenes.

- For det fantes engelske trenere som ikke hadde ettermiddagstreninger fordi det skulle være rom for å gå på pub. Det ble helt andre regimer. På damesida var det fortsatt engelsk kultur, men der kom også andre holdninger inn.

- England er ikke kjent for å se på andre land som forbilder. Men er de klar over at Norge historisk sett er en foregangsnasjon innen kvinnefotball?

- Ja, det er de fullstendig klar over. England har vel aldri gått videre i knockoutspillet, mens Norge har sin historie. Og Even Pellerud er en ringrev med et stort navn internasjonalt, sier Haugenes, og konkluderer:

- England frykter Norge.

•  Norge-England har avspark 23.00 i kveld, og vises på NRK1. Med seier til Norge og japansk avansement mot Nederland i morgen, er Norge klare for OL i Rio 2016 - og, selvsagt, videre spill i VM 2015.

SPÅR JEVN KAMP: Gaute Haugenes var trener for Fulhams damelag, mens kona Margunn var spiller. Da dette bildet ble tatt tidlig på 2000-tallet, var datteren Camilla halvannet år. Foto: Keith Hammett
SPÅR JEVN KAMP: Gaute Haugenes var trener for Fulhams damelag, mens kona Margunn var spiller. Da dette bildet ble tatt tidlig på 2000-tallet, var datteren Camilla halvannet år. Foto: Keith Hammett Vis mer