- Engelsk fotball er best i Europa

Landslagsgutta er samstemte.

MANCHESTER (Dagbladet.no): Åge Hareide har denne uka drillet «tippeligalandslaget» i England. Her har gutta fulgt engelsk fotball på nært hold.

Tirsdag kveld så Bjørn Helge Riise, Frode Kippe og Simen Brenne Liverpools kamp mot Barcelona på Anfield, og onsdag kveld var hele troppen til stede på Old Trafford da Manchester United slo ut Lille.

Dagbladet.no har spurt landslagsgutta om hvilken liga i Europa som er tøffest - og de aller fleste svarer Premier League. Flertallet tror også at et engelsk lag stikker av med Champions League-pokalen.

- Høyest tempo i England

Tre av de åtte lagene som er igjen når kvartfinalene trekkes klokka 12 i dag, er engelske. Spania har bare én klubb igjen i Champions League. LSK-trioen på landslaget ble imponert over det de så på Anfield.

- Liverpool virker sterke. Chelsea er også bra, men se på kvaliteten på de Liverpool har slått ut, sier Riise om storebrorens lag - som har sendt ut Galatasaray, Bordeaux og nå sist Barcelona.

- Trekker de PSV i kvarten i dag, så skal dette gå veien, sier han.

- Jeg vil tro Premier League er den beste ligaen akkurat nå. For oss i Norge har den bestandig vært størst, men i år er den nok hakket bedre enn den spanske og den italienske. Det er høyere tempo i de engelske lagene, det fikk blant annet Barcelona merke, sier Riise.

ENGLAND BEST: Flesteparten av de norske landslagsgutta mener Premier League er den beste serien i Europa. Foto: Scanpix
ENGLAND BEST: Flesteparten av de norske landslagsgutta mener Premier League er den beste serien i Europa. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg tror absolutt Premier League holder høyest nivå. De var jo nær å få med ett lag til også, sier Frode Kippe, og sikter til Arsenal.

- Topplagene har gode managere, og er flinke på å hente forsterkninger. Det hentes klassespillere over hele linja. Interessen er stor også - det finnes nok ikke noe bedre sted å spille fotball, mener han.

- Mest attraktive ligaen

Simen Brenne er Manchester United-tilhenger, har også den engelske toppserien på topp.

- De spanske og italienske seriene er ikke langt etter, men jeg holder Premier League helt øverst. Det er veldig attraktivt å spille der for tida, og derfor har engelske klubber fått tak i klassespillere fra utlandet.

Brenne mener at når United vinner på dårlige dager som på onsdag, og scorer seiersmål på Anfield på overtid, da har klubben den flyten som gjør at de kan gå helt til topps i Champions League også.

Odd-keeper Rune A. Jarstein er også United-mann på sin hals.

- Premier League er helt klart den sterkeste ligaen. Det er jevnt i forhold til de andre store seriene, men du ser at de engelske lagene nå hevder seg veldig bra i Champions League, sier Jarstein, som er krystallklar i trua på at United tar med seg verdens mest ettertraktede klubbtrofé hjem fra Aten i mai.

- Engelsk fotball er best i Europa

- Spanske svakhetstegn

Hjertet til Espen Hoff banker for Arsenal, og han måtte skuffet innse at sølvvinnerne fra fjorårets turnering forsvant ut av det gode selskap onsdag kveld. Kantspilleren har forandret mening den siste tida, om hvor den tøffeste ligaen befinner seg.

- Jeg har alltid tenkt at den spanske ligaen er best, men nå viser jo både Barcelona og Real Madrid svakhetstegn - både i Europa og hjemme. Så akkurat nå er nok kanskje Premier League sterkest, sier Lyn-spilleren.

Han tror at inntoget av utlendinger i England - over 60 prosent av spillerne har et annet pass enn det engelske - har hevet kvaliteten.

- Sammen med utenlandske managere bidrar dette til at lagene spiller mindre engelsk enn før, og derfor lykkes de bedre i Europa også, sier Hoff, som tror at United stikker av med trofeet.

- De var ikke spesielt gode på onsdag, men har vært sterke i hele vinter. Akkurat nå ser de best ut av de lagene som er igjen i turneringen, selv om AC Milan naturligvis er en sterk utfordrer.

- Milan som Italia i VM

Fredrik Strømstad har italiensk fotball nærmest hjertet sitt.

- AC Milan er min favoritt til å vinne, sier han.

- Det er litt som med Italia i VM. De vil bare bli bedre og bedre.

Men selv om Serie A er favoritten, ser han at Premier League for tida har hegemoniet i Europa.

- Det ser sånn ut nå, ja. Men dette går i bølgedaler. I fjor var Barcelona suverene, påpeker han.

Landslagssjef Åge Hareide tror også den engelske toppdivisjonen er best akkurat nå - og at vi derfor vil få se et engelsk lag i finale for tredje år på rad.

- Jeg tror både Liverpool og Manchester United - hvis de spiller for fullt batteri - kan gå til topps. Men det finnes også outsidere, sier han, og nevner blant annet Romas imponerende seier over Lyon.

Tommy tror på tysk seier

Tommy Svindal Larsen deler ikke helt oppfatningen til lagkameratene, og er ikke like anglofil.

- Det svinger jo alltid litt, men jeg har i en årrekke favorisert Spania og Italia. Den engelske serien er sterk, men totalt sett er de to andre bedre. Husk at bredden i Spania er veldig stor.

- Hvem vinner Champions League?

- Jeg tippet riktig sist, og prøver meg med et dristig tips på Bayern München denne gangen _ selv om Liverpool og United er sterke utfordrere. Bayern er litt underdogs, etter å ha skuffet i den hjemlige serien. Derfor setter de Champions League veldig høyt, og jeg tror de bare vil bli bedre utover våren. Og så er jeg jo nesten halvt tysk, sier den tidligere Tyskland-proffen.