Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Engelsk fotballs forbannelse: - Lommeboka har blitt så tjukk at de ikke klarer å løpe

Nils Arne Eggen og Øyvind Alsaker tror pengene har blitt et problem for en engelsk liga på full fart inn i krise.

SLITER I EUROPA: Manchester United åpnet Champions League med tap mot PSV. I kveld møter de Wolfsburg. Foto: NTB Scanpix
SLITER I EUROPA: Manchester United åpnet Champions League med tap mot PSV. I kveld møter de Wolfsburg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svært mange fotballsupportere elsker engelsk fotball og begrunner det med at Premier League serverer den beste fotballen som finnes.

Det medførte riktighet for noen år siden.

Blant annet hadde England tre av fire semifinalister i tre år på rad i perioden fra 2006 til 2009, herunder klimakset med både Chelsea og Manchester United i Champions League-finalen i 2007/08.

I sesongene før der igjen var dessuten både Liverpool og Arsenal representert i en finale, hvilket betyr at hele fire engelske lag spilte Champions League-finale i løpet av bare tre sesonger.

Når er det annerledes. Veldig annerledes.

I de siste tre sesongene har ingen engelske lag vært i finalen. Kun ett lag har vært i semien, mens kun to lag har spilt kvartfinale. I fjor kom det foreløpige bunnivået da samtlige engelske lag var utslått etter åttedelsfinalene.

SLITER I EUROPA: Arsenal har åpnet Champions League med to flaue tap mot Dinamo Zagreb og hjemme mot Olympiakos i går. Foto: NTB Scanpix
SLITER I EUROPA: Arsenal har åpnet Champions League med to flaue tap mot Dinamo Zagreb og hjemme mot Olympiakos i går. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men i år kan det bli enda verre.

Så langt i årets Champions League har de engelske lagene tapt fem av seks kamper. Arsenal og Chelsea gikk på nye smeller i går, mens Manchester United og Manchester City begge står med null poeng før kveldens kamper.

- Jeg er veldig overrasket. Det er helt skrekkelig og vanskelig å forstå. Jeg tror kanskje pengene har blitt mer en forbannelse enn velsignelse, sier TV 2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker til Dagbladet.

- Det har blitt for mange dårlige kjøp og for lett å bruke penger. I stedet for å bygge en klubb og få frem egne spillere, velger man lettvinte eksterne løsninger, mener han.

- Lommeboka er for tjukk Det er trenerlegenden Nils Arne Eggen enig i.

- Lommeboka til de engelske spillerne er så tjukk at de ikke klarer å løpe, sier Eggen til Dagbladet.

- Jeg koser meg når de engelske lagene gjør det dårlig. De ødelegger fotballen. De betaler altfor mange millioner for middelmådige spillere, fortsetter han.

SLITER I EUROPA: Chelsea tapte mot Porto i går.. Foto: EPA/JOSE COELHO
SLITER I EUROPA: Chelsea tapte mot Porto i går.. Foto: EPA/JOSE COELHO Vis mer

- Det er ikke i pakt med samfunnets verdier. Det er styrtrike eiere som styrer i stedet for å fokusere på å bygge et best mulig lag. Jeg er stor motstand av slikt, forteller den tidligere Rosenborg-treneren.

En titt på UEFAs klubbranking forteller alt om den prekære situasjonen. De engelske lagene raser nedover listene.

Storklubber som Manchester United og Manchester City er nå nede på henholdsvis 20. og 18. plass. Dermed er de endog bak lille Basel, som innehar 17. plass på rankingen.

Egil Østenstad, som selv har spilt en årrekke i Premier League for Southampton, Blackburn og Manchester City, synes det er spesielt.

- Rankingen reflekterer resutlatene, så det forteller egentlig alt om de svake prestasjonene, sier Østenstad til Dagbladet.

Kan miste Champions League-plass Om tendensen vedvarer, kan England - slik som Dagbladet meldte i mars - miste en Champions League-plass om to sesonger, hvis de blir passert av Italia denne sesongen.

England ble passert av Tyskland i fjor og må heve seg om ikke Italia skal gjøre det samme. I så fall vil England i 2017/18 miste en Champions League-plass.

KRITISK: Tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det betyr at den 4. plassen som de engelske lagene ofte kjemper om, kan bli forvandlet til den sure 4. plassen som vi kjenner til i mange andre idretter.

- Hvis de mister en Champions League-plass, blir det mer utfordrende for de engelske lagene. Å miste Champions League, vil gi tapte inntekter, gjøre noe med troverdigheten og gjøre klubbene mindre attarktive, mener Østenstad.

- Det kan bli et stort problem hvis de mister en Champions League-plass. Samtidig kan det kanskje gjøre at engelske lag stikker fingeren i jorda og jobber hardere. Da blir de tvunget til å gjøre grep. Samtidig tror jeg det er vanskelig å gjøre et nasjonalt løft. De ulike klubbene har ulike utfordringer, sier Alsaker.

Fotballekspert Lars Tjærnås, som selv har jobbet i Wimbledon, mener de engelske klubbene må gjøre grep.

- De må starte emd en erkjennelse og ydmykhet, og så må det investeres tungt i i kompetansen av utviklingen av spillere. Der er de langt unna for eksempel Spania og Tyskland, sier Tjærnås til Dagbladet.

Er bunnlagene for gode? Den ekstreme negative tendensen til engelske lag er omtrent omvendt proporsjonal med den økende pengebruken. Det fremstår som et mysterium for alle fotballkjennere.

- Det er vanskelig å forklare. En medvirkende årsak kan være at avstanden mellom topplagene og bunnlagene i Premier League mindre enn i mangen andre liger. De engelske lagene må kjempe hardt i hver kamp, mens Bayern München kan sende B-laget mot Mainz og hvile spillere til Champions League, sier Alsaker.

KRITISK:: TV 2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITISK:: TV 2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Flere av de engelske lagene er i en mellomfase, men Chelsea og City, og for så vidt Arsenal, skal ha gode nok lag til å hevde seg. De skal i hvert fall være mer enn gode nok til å slå Olympiakos og Dinamo Zagreb. Fem tap av seks kamper er forferdelig. Det er bekymringsfullt, sier TV 2-kommentatoren.

Han synes det var hårreisende å se Arsenal tape 2-3 hjemme mot Olympiakos i går.

- Champions-League-vinneren slipper inn 0,5 mål per kamp i snitt. Da kan man ikke slippe inn tre mål mot Olympiakos. Det har vært et gjennomgående problem for Wenger. De er for dårlig defensivt. Kanskje er Wengers tid forbi? spør Alsaker.

- I Chelsea foregår det mye rart. Kan Mourinho være på vei ut? Di Matteo og Villas Boas forsvant etter Champions League-kamper. Mourinho må passe seg, mener han.

Savner flaggskip Østenstad savner et engelsk flaggskip.

- United er inne i et stort skifte etter Ferguson og er ikke det de var. City mangler erfaring i Europa. Arsenal har vært ustabile lenge og har ikke vært gode nok i hjemlig serie heller. Chelsea har plutselig slått sprekker i år, analyserer Østenstad.

- City, som har vært en ener de siste årene, har enorme ressurser, men mangler erfaring i Champions League. Dette må bygges slik United gjorde på 90-tallet, sier han.

KRITISK:: Tidligere Premier League-spiller Egil Østenstad
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .
KRITISK:: Tidligere Premier League-spiller Egil Østenstad Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX . Vis mer

I går tapte Arsenal mot Olympiakos og Chelsea mot Porto. I kveld møter Manchester United Wolfsburg, mens Manchester City drar til Tyskland for å møte Boruissia Mönchengladbach.

SLITER I EUROPA: Manchester City. Foto: AP Photo/Jon Super
SLITER I EUROPA: Manchester City. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!