Engelsk maktdemonstrasjon i Europa

Tre lag i CL-semifinale.

(Dagbladet.no:) Liverpool - PSV 1-0 (4-0 sammenlagt). Engelsk klubbfotball har aldri gjort det bedre i Europa. Tre lag har spilt kvartfinale i Champions League - og alle er videre til semifinalene.

Manchester United kom seg til semifinalen ved å utklasse Roma etter alle kunstens regler. Chelsea kom seg videre takket være et Michael Essien-mål på overtid.

Og onsdag kveld hadde Liverpool ingen problemer med å slå ut PSV. De hadde full kontroll, og Peter Crouch sikret seier også i dette oppgjøret da han scoret midt i 2. omgang.

- Premier League er uten tvil verdens tøffeste og hardeste liga. Nå er vi garantert et engelsk lag i finalen igjen. Det er utrolig sterkt, sier John Arne Riise til TV3.

Liverpool spilte finale og vant for to år siden. Arsenal spilte mot Barcelona i finalen i fjor, og tapte.

Gerrard på benken

Spanjolen advarte spillerne mot å ta seieren på forskudd, for det er ikke mer enn to år siden Liverpool snudde Champions League-finalen mot Milan etter å ha ligget under 0-3 til pause.

Men han må ha følt seg ganske sikker selv, for han valgte å starte kampen med blant annet kaptein Steven Gerrard på benken.

CROUCH IGJEN: Peter Crouch scoret da Liverpool hadde full kontroll og vant 1-0 hjemme mot PSV. Foto: AP
CROUCH IGJEN: Peter Crouch scoret da Liverpool hadde full kontroll og vant 1-0 hjemme mot PSV. Foto: AP Vis mer

Det skjedde ikke mye på Anfield før pause, men PSV var nær ved å få en drømmestart etter to minutter da en Jefferson Farfan-heading ble stoppet av José Reina.

Peter Crouch holdt på å score med en akrobatisk avslutning på et Jermaine Pennant-innlegg og Boudewijn Zenden skrudde et frispark like utenfor mål.

Ny Crouch-scoring

Dirk Marcellis ble utvist etter pause, da han satte knottene i anklene til Zenden. Og med én mann mindre på banen forsvant det ørlille håpet til nederlenderne.

Ikke lenge etterpå punkterte Peter Crouch den spenningen som eventuelt var igjen, da han scoret lett fra kloss holf etter at Robbie Fowler sendte en reutur skrått ut i feltet fra dødlinja. Dette var spissens sjette scoring i turneringen denne sesongen.

Etter dette hadde Liverpool kontroll på alt som skjedde. I det store og hele hadde rødtrøyene kontroll i 180 minutter mot PSV, som aldri var i nærheten av å gå videre til semifinalen.

- Det var ikke rare kampen, men vi gjorde jobben og vant. Det meste av jobben ble gjort i den første kampen, og det handlet mest om å fullføre det i dag, sier Peter Crouch til Sky Sports 1.

Liverpool burde scoret enda flere mål mot slutten, og spesielt Pennant var nære da han fikk en dobbeltsjanse rett før slutt.

Kan bli ny finale mot Milan

Bare to ganger tidligere i historien har ett land hatt tre lag i semifinalene i verdens gjeveste klubbturnering.

• Det skjedde da Milan, Juventus og Inter var i semifinalene i 2003, og da spilte Milan mot Juventus i finalen.

• I 2000 var Real Madrid, Barcelona og Valencia i semifinalene, og da kom Real og Valencia seg videre til finalen.

Nå venter et helengelsk oppgjør mellom Liverpool og Chelsea i den ene semifinalen - det kommer til å bli nok en europeisk klassiker mellom de to lagene. I den andre semifinalen spiller Manchester United mot AC Milan.

- Det blir spesielt å møte Chelsea igjen, og forhåpentlig blir utfallet det samme, sier Crouch.

Liverpool slo Chelsea i semifinalen da de ble mestere i 2005. Da vant de mot Milan i finalen etter straffekonkurranse. De to kan bli finalemotstandere også denne gangen.

- Det var to tette kamper mot Chelsea for to år siden, og blir det sikkert igjen. Vi kjenner Chelsea veldig godt, men i en semifinale hadde det blitt tøft uansett hvem som hadde vært motstander, sier Riise.

- Høyere tempo

Da det ble klart at det var tre engelske lag i kvartfinalene i Champions League, snakket Dagbladet.no med flere landslagsspillere om dette.

Flertallet var enig om at Premier League er Europas beste liga.

- Jeg vil tro Premier League er den beste ligaen akkurat nå. For oss i Norge har den bestandig vært størst, men i år er den nok hakket bedre enn den spanske og den italienske. Det er høyere tempo i de engelske lagene, sa Bjørn Helge Riise.

Dagbladet.no skrev tidligere i vår at så mange som 60 prosent av spillerne i Premier League er fra andre land enn England.

- Utenlandske spillere og utenlandske managere bidrar til at lagene spiller mindre engelsk enn før, og derfor lykkes de bedre i Europa også, sa Espen Hoff.

Det engelske landslaget har ikke like stor suksess, men på det laget er det jo bare engelskmenn.

• DagbladetTV: Ferguson mener Premier League er Europas beste lige

LIKE UTENFOR: Boudewijn Zenden var ikke langt unna å score en skikkelig frisparksperle. Men skuddet endte noen centimeter utenfor mål.
<B>UT PÅ BÅRE: Craig Bellamy ble båret av banen i 1. omgang.
<B>ENGELSK DOMINANS: Manchester United knuste Roma i kvartfinalen og skal nå møte AC Milan i semifinalen.
NY DUELL MOT CHELSEA: Liverpool skal nå ut i nok en Champions League-duell mot Chelsea.