Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballrelaterte skader:

Engelsk spillerforening vil forby unge fotballspillere å heade ballen

For å forhindre skader.

VIL FORBY HEADING: Den engelske spillerforeningen PFA vil forby spillere under ti år å heade ballen i forbindelse med fotballtreninger. Her er Manchester Uniteds Paul Pogba, Sunderland-forsvarer Billy Jones og Zlatan Ibrahimovic. Foto: AFP PHOTO / Oli SCARFF / NTB Scanpix
VIL FORBY HEADING: Den engelske spillerforeningen PFA vil forby spillere under ti år å heade ballen i forbindelse med fotballtreninger. Her er Manchester Uniteds Paul Pogba, Sunderland-forsvarer Billy Jones og Zlatan Ibrahimovic. Foto: AFP PHOTO / Oli SCARFF / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Den engelske spillerforeningen (PFA) vil forby spillere under ti år å heade ballen i forbindelse med fotballtreninger.

Foreningen appellerer kraftig til Det engelske fotballforbundet (FA) om at det blir forbudt for spillere under ti år å foreta et hodestøt til ballen.

Begrunnelsen er at man vil forhindre at unge barn pådrar seg hjerneskader.

- Jeg tror det seriøst bør overveies. Det er ikke en panikkhandling. Det vil være en reflektert reaksjon i lys av bevisene som er kommet fram i ulike idretter og i begrenset grad i fotball, sier Gordon Taylor som er spillerforeningens formann.

En ny rapport fra University og Stirling viser at det i etterkant av gjentatte hodestøt til en fotball gir problemer med hukommelsen i 24 timer, skriver nyhetsbyrået AFP.

Ifølge undersøkelsen svekkes hukommelsen mellom 41 og 67 prosent i et døgn etter at en person har foretatt 20 hodestøt.

Eksperter ønsker ifølge nyhetsbyrået å undersøke skadene spesifikt hos unge spillere hvor hjernen stadig utvikler seg.

I de senere år har minst 250 tidligere fotballspillere fått konstatert såkalte degenerative hjernesykdommer hvor hjernen er svekket, skriver AFP.

Derfor ønsker PFA å følge eksempelet fra USA der barn under 12 år ikke må heade en ball i forbindelse med fotball.

Den tidligere engelske landslagsspilleren Jeff Astle døde i 2002 av hjernetraume som oppsto på grunn av mange hodestøt med tung lærballer som spiller opp gjennom 1960- og 1970-årene.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!