Fotballrelaterte skader:

Engelsk spillerforening vil forby unge fotballspillere å heade ballen

For å forhindre skader.

VIL FORBY HEADING: Den engelske spillerforeningen PFA vil forby spillere under ti år å heade ballen i forbindelse med fotballtreninger. Her er Manchester Uniteds Paul Pogba, Sunderland-forsvarer Billy Jones og Zlatan Ibrahimovic. Foto: AFP PHOTO / Oli SCARFF / NTB Scanpix
VIL FORBY HEADING: Den engelske spillerforeningen PFA vil forby spillere under ti år å heade ballen i forbindelse med fotballtreninger. Her er Manchester Uniteds Paul Pogba, Sunderland-forsvarer Billy Jones og Zlatan Ibrahimovic. Foto: AFP PHOTO / Oli SCARFF / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge Den engelske spillerforeningen (PFA) vil forby spillere under ti år å heade ballen i forbindelse med fotballtreninger.

Foreningen appellerer kraftig til Det engelske fotballforbundet (FA) om at det blir forbudt for spillere under ti år å foreta et hodestøt til ballen.

Begrunnelsen er at man vil forhindre at unge barn pådrar seg hjerneskader.

- Jeg tror det seriøst bør overveies. Det er ikke en panikkhandling. Det vil være en reflektert reaksjon i lys av bevisene som er kommet fram i ulike idretter og i begrenset grad i fotball, sier Gordon Taylor som er spillerforeningens formann.

En ny rapport fra University og Stirling viser at det i etterkant av gjentatte hodestøt til en fotball gir problemer med hukommelsen i 24 timer, skriver nyhetsbyrået AFP.

Ifølge undersøkelsen svekkes hukommelsen mellom 41 og 67 prosent i et døgn etter at en person har foretatt 20 hodestøt.

Eksperter ønsker ifølge nyhetsbyrået å undersøke skadene spesifikt hos unge spillere hvor hjernen stadig utvikler seg.

I de senere år har minst 250 tidligere fotballspillere fått konstatert såkalte degenerative hjernesykdommer hvor hjernen er svekket, skriver AFP.

Derfor ønsker PFA å følge eksempelet fra USA der barn under 12 år ikke må heade en ball i forbindelse med fotball.

Den tidligere engelske landslagsspilleren Jeff Astle døde i 2002 av hjernetraume som oppsto på grunn av mange hodestøt med tung lærballer som spiller opp gjennom 1960- og 1970-årene.

(NTB)

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer