Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Engelske klubber i Europa-krise: - En karusell det er vanskelig å stoppe

Nå kan de miste retten til å ha med fire lag.

 SKUFFET CHAMBERLAIN:  Etter to strake tap i de innledende rundene i Champions Leauge blir kampen mot Bayern avgjørende for Arsenal. Foto: Reuters.
SKUFFET CHAMBERLAIN: Etter to strake tap i de innledende rundene i Champions Leauge blir kampen mot Bayern avgjørende for Arsenal. Foto: Reuters. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Premier Leagues storklubber har vunnet under en tredel av Champions League-kampene sine i 2015. I kveld tar Arsenal imot Bayern München i Champions Leagues gruppe F, etter å ha tapt begge sine to første kamper i høst. Samtidig møter et hardt presset Chelsea Dinamo Kiev i Ukraina.

- Det er «Star Wars 2» når Arsenal og Bayern München møtes i Champions League. Arsenal møter nok et Bayern som er helt på topp, jeg vil si de har et bortimot komplett lag, sier fotballekspert Roar Stokke om kveldens skjebnesvangre kamp.

Etter et 2015 der engelske lag har fattige fire seirer på 14 kamper i Europas gjeveste turnering, må de to London-lagene spille om mer enn videre avansement i gruppa. Poengsnittet etter de foregående rundene er halvparten så bra som deres spanske og italienske rivaler, og Premier League står i fare for å «rykke ned»fra Europas topp 3-sjikt.
 
- Ingen hadde trodd at kampene mot Bayern skulle bli de avgjørende matchene. Det er en reell mulighet for at Arsenal ryker ut av Champions League hvis de taper mot Bayern i neste runde, forteller Stokke til Dagbladet. 

Fra fire til tre lag I fjor kom ingen engelske lag videre til kvartfinalen, og så langt i år ser det ikke nevneverdig lysere ut for lagene fra balløya. Dersom underprestasjonene fortsetter, vil den den engelske toppdivisjonen bare være representert med tre lag i Champions League fra høsten 2017, i stedet for fire.

Også Manchester City og Manchester United har hatt fått en vrien start og står med ett tap og èn seier hver. I tillegg har Liverpool og Tottenham til sammen vunnet kun èn av fire kamper i Europa League.

- Den direkte, gjennombruddssterke, hissige og tempofylte fotballen har forsvunnet. Nå møter Europeiske lag motstandere som prøver å spille på samme måte som dem, og det funker ikke. City har størst potensial, men de er helt avhengige av en skadefri Agüero, sier Stokke.

Sirkus Premier League Petter Myhre, fotballkommentator i TV2, tror knivingen om å bli topp fire hjemme i England tar bort fokuset fra å prestere i resten Europa.

- De er med på sirkuset i Premier League og det som skjer ute i Europa blir et slags mentalt steg ned, spesielt når man møter motstand man vet man er bedre enn. Nå har Arsenal har fått en vrien start, og veien videre blir trang, forteller han til Dagbladet.

Han sier at det blir ekstremt vanskelig for de engelske klubbene og matche Barcelona, Real Madrid og Bayern.

- Det handler om marginer, og det skal nok veldig mye flaks til.

Ustanselig pengekarusell De skyhøye lønningene, hyppige millioninvesteringer og trenere som sitter løst har så langt ikke vært noen suksessoppskrift ute i Europa. Klubbene har også mislyktes i å høste høste godene av de mangfoldige millionene som pøses inn i apparatet for talentutvikling, mener Myhre. Likevel tror han at balløya vil reise seg, men at erkjennelsen er første steg for å komme seg ut av krisen.

- Det er en karusell det er vanskelig å stoppe, men det skjedde noe i fjor. Først nå tør engelskmennene å skrive om det i store bokstaver.  Det er ikke noe nytt at den engelske fotballen er på hell - det har bare tatt dem litt lang lang tid å innse det, sier han.

image: Engelske klubber i
Europa-krise: - En karusell det er vanskelig å stoppe

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!