- England ble ikke utsatt for juks

Putin jubler over russisk triumf i «tøff, men rettferdig kamp».

RETT FRA RUSSLAND: Statsminister Vladimir Putin tok turen til Zürich sporenstreks da Russland ble tildelt fotball-VM i 2018.Foto: SCANPIX/AP Photo/Anja Niedringhaus
RETT FRA RUSSLAND: Statsminister Vladimir Putin tok turen til Zürich sporenstreks da Russland ble tildelt fotball-VM i 2018.Foto: SCANPIX/AP Photo/Anja NiedringhausVis mer

ZÜRICH/OSLO (Dagbladet): I motsetning til da han engasjerte seg personlig i søknaden for å få vinter-OL til Sotsji i 2014, har Russlands statsminister Vladimir Putin holdt en langt lavere profil i prosessen som ledet til at Russland fikk i oppdrag av Fifa å arrangere fotball-VM i 2018.

Da Sepp Blatter kunngjorde eksekutivkomiteens beslutning, tok det imidlertid ikke lang tid før den mektige statslederen rekvirerte et privatfly som tok fløy ham til Fifa-hovedstaden Zürich i Sveits.

Torsdag kveld holdt Putin en pressekonferanse ved Fifa-hovedkvarteret der indignerte britiske journalister var mest på hugget under seansen.

Russland fikk nemlig tildelt mesterskapet på bekostning av blant annet England, som røk ut allerede i første avstemningsrunde etter å ha fått bare to av 22 stemmer.

Putin ville imidlertid ikke være med på at England var blitt utsatt for et komplott, på direkte spørsmål fra en engelsk journalist i salen.

VALGTE RUSSLAND: Fifa-president Sepp Blatter kunngjorde at Russland skal arrangere fotball-VM i 2018.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
VALGTE RUSSLAND: Fifa-president Sepp Blatter kunngjorde at Russland skal arrangere fotball-VM i 2018.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES Vis mer

- Nei, jeg tror ikke England ble utsatt for juks. Som dere vet, er England en fotballstormakt,  og i Russland er det mange tilhengere av fotballen deres generelt, og spillerne deres spesielt. England tapte, men vi ser fram til å være vertsskapet deres i 2018, og vil gjøre vårt beste for at de engelske spillerne skal ha muligheten til å realisere seg selv, sa Putin der han satt på podiet.

- Tøff, men rettferdig Samtidig uttrykte han stolthet over at russernes søknad gikk rett hjem hos Fifa-toppene. Bare to avstemningsrunder måtte til for at landet hadde fått det nødvendige flertallet.

- Hver søknad er veldig spesiell og har særpreg. Hver søknad er en utfordrer, og vi er beæret over å ha vunnet denne tøffe, men rettferdige kampen, understreket statsministeren.

- Herr Blatter er en fornuftig mann. Han er blitt kontaktet av mange representanter, men det har aldri før vært organisert et VM i Øst-Europa. Og det var viktigere, la Putin til.

På spørsmål om hvorvidt Roman Abramovitsj, som selv satt og klukklo og jublet i salen, hadde hjulpet, flirte Putin:

- Han har hjulpet Russland på mange måter som en partner. Han har nok penger til å hjelpe.

NØDVENDIG: Evertons russiske landslagsspiller Dinjar Biljaletdinov mener hjemlandet trenger et VM-sluttspill mer enn noen annen nasjon.Foto: SCANPIX/AP Photo/Alexander Mysyakin
NØDVENDIG: Evertons russiske landslagsspiller Dinjar Biljaletdinov mener hjemlandet trenger et VM-sluttspill mer enn noen annen nasjon.Foto: SCANPIX/AP Photo/Alexander Mysyakin Vis mer

Nå lover Putin, naturlig nok, et spektakulært mesterskap om åtte år.

- Dere kan ta mitt ord på at VM i 2018 i Russland vil være av ypperste standard. Nye moderne stadionanlegg og ny infrastruktur vil bli ferdige i tide, og vi ivrer etter å gjøre vårt beste for å ivareta sikkerheten og komforten til våre gjester, sa han, og la til:

- La oss sammen forsikre oss om at fotballen fremmer fair play, toleranse og ære.

Vil skape historie Også president Dimitrij Medvedev holdt en lav profil på det som skulle vise seg å bli en stor dag for fotballnasjonen Russland, som blir det første østeuropeiske landet til å arrangere et VM-sluttspill. Men presidenten tok seg tid til å komme med et jubelutbrudd via sin Twitter-konto.

- Seier. Vi fikk det! Russland vil arrangere VM i 2018! Nå starter forberedelsene, og jeg håper også landslaget vil lykkes, skriver Medvedev.

I stedet var det visestatsminister Igor Sjuvalov som representerte landet under tildelingsseremonien, og som tok imot heder og ære ved Blatters side tidligere torsdag ettermiddag.

- Dere kommer ikke til å angre på at dere har vist oss tillit gjennom tildelingen av VM i 2018. La oss sammen skape historie, sa Sjuvalov.

- Trenger VM Også blant russiske fotballspillere mottas nyheten med glede. Arsenals Andrej Arsjavin strålte som en sol i Zürich, mens Evertons Dinjar Biljaletdinov mer enn gjerne deler sine tanker med nyhetsbyrået Press Association.

- Dette er store nyheter for Russland. Det er en veldig god avgjørelse, for Russland trenger dette mesterskapet mer enn noe annet land. For eksempel kunne England ha arrangert VM i morgen, da de er en fotballstormakt med fantastiske stadioner og hvor alt annet er klart. Det samme kan ikke sies om Russland, hvor infrastrukturen ikke er like god. Vi trenger å ta flere steg, og denne tildelingen vil hjelpe oss på veien, poengterer Everton-spilleren.

- Folk vil forsåelig nok være skuffet her i England, da det ikke hersker noen tvil om at de ville ha arrangert et strålende VM, men de har allerede flotte stadioner, og Premier League er en fantastisk liga. Derfor vil det aldri være noen mangel på god fotball å se på for det engelske publikummet. Det er på langt nær det samme i Russland, og alle er veldig opprømte. Jeg har fått mange meldinger fra folk hjemme. Det blir nok en stor fest i Russland i kveld, men det kan ikke sammenlignes med festen som venter om åtte års tid, sier Biljaletdinov.

epa02477127 Russian Prime Minister Vladimir Putin speaks during a media conference after Russia won the bid to host the FIFA Soccer World Cup 2018 in Zurich, Switzerland, 02 December 2010.  EPA/WALTER BIERI
epa02477127 Russian Prime Minister Vladimir Putin speaks during a media conference after Russia won the bid to host the FIFA Soccer World Cup 2018 in Zurich, Switzerland, 02 December 2010. EPA/WALTER BIERI Vis mer