England ble rundlurt av FIFAs visepresident

David Beckham og David Cameron smisket, men ble dolket i ryggen.

SMISKET OG FEILET: David Beckham besøkte FIFAs visepresident i Trinidad og Tobago i september. Tidligere denne uka møtte både statsminister David Cameron og David Beckham mannen med det tvilsomme ryktet i Zürich. FOTO: AP Photo
SMISKET OG FEILET: David Beckham besøkte FIFAs visepresident i Trinidad og Tobago i september. Tidligere denne uka møtte både statsminister David Cameron og David Beckham mannen med det tvilsomme ryktet i Zürich. FOTO: AP PhotoVis mer

ZÜRICH (Dagbladet): FIFAs visepresident Jack Warner skal ha sett David Beckam rett i øya og lovt at han ville stemme på England. Da stemmene ble talt opp torsdag, var Jack Warner og de tre stemmene han kontrollerte ikke blant dem.

- Når noen ser deg i øya og lover deg noe, så håper du at de lever opp til det løftet. Men det var helt klart ikke hva som skjedde, sier Englands kampanjeleder Andy Anson til World Football Insider.

Rundlurt Han bekrefter at England ble rundlurt av visepresidenten.

For prins William, Beckham og statsminister David Cameron er det et enormt prestisjenederlag.

De tre satt ringside da FIFA-president Sepp Blatter offentligjorde vinneren i går ettermiddag. England fikk bare to stemmer, og ble slått ut allerede i første voteringsrunde. Russland vant, blant annet med stemmene England trodde de skulle få.

Hjemme i Russland satt Vladimir Putin og visste hva utfallet ville bli.

Smiske-kampanje Beckham besøkte Jack Warner på Trinidad og Tobago, hvor Warner er transportminister og statsministerens stedfortreder. Tidligere denne uka spiste både Beckham og Cameron middag med Warner i Zürich. Også prins Wiliam skal ha vært i kontakt med Warner.

Men smiskekampanjen førte bare til en ting: England ble grundig lurt.

Svartebørs Så overraskende burde det kanskje ikke være. Dagbladet avslørte i august hvordan Warner forsøkte å selge flere hundre eksklusive fotballbilletter under bordet i forbindelse med VM i Sør-Afrika. Denne avsløringen ble for få dager siden vist i BBC-dokumentaren «FIFAs Dirty Secrets».

(Se utdrag av dokumentaren her.)

Den engelske VM-kampanjen var i harnisk og forsøkte å stoppe programmet.

Skeptiske legender Nå mener flere britiske medier at det var dokumentaren laget av Andrew Jennings som førte til Warners hevn.

IKKE TIL Å STOLE PÅ: FIFAs visepresident skal ha sett David Beckham i øya og sagt han ville støtte England. Det gjorde han ikke. FOTO: AFP PHOTO
IKKE TIL Å STOLE PÅ: FIFAs visepresident skal ha sett David Beckham i øya og sagt han ville støtte England. Det gjorde han ikke. FOTO: AFP PHOTO Vis mer

- Det har jeg ikke noe tro på. Russland vant fordi de leverte en sterk søknad, sier England-helt Alan Shearer til Dagbladet.

- Nei, jeg tror ikke man kan skylde på kritisk presse. Vi ville ikke fått de stemmene uansett, sier Liverpool-legend John Barnes til Dagbladet.

Overfor Dagbladet ønsker heller ikke David Beckham å kritisere medias avsløringer.

Fikk forvarsel England fikk strengt tatt allerede i 2007 et forvarsel om hva som var i gjære.

- England oppfant sporten, men har aldri gjort noe inntrykk på verdens fotball. sa Warner da om Englands kandidatur som VM-arrangør i 2018. Og la til:

- Ingen i Europa liker England.

Likevel fridde engelskmennene til en mann viden kjent for sine kontroverser. Flere ganger er han att med buksene nede og svarte penger i lomma.

- England valgte å smiske med en person Cameron og Beckham ellers aldri ville ønsket å bli sett sammen med, sier fotballekspert Oliver Kay i The Times til Dagbladet.

Krever hevn Etter å ha blitt dolket i ryggen av FIFAs visepresident, spår flere nå at Englands respons vil bli et knallhardt oppgjør med FIFAs korrupsjonsproblemer. De har forsøkt å smiske seg inn i det gode selskap. Det gikk ikke. Alternativet er et reformert FIFA.

Foreløpig er Englands stilling for svak. Men i går var det ikke bare England som ble snytt. Også i USA er man sjokkert over å ha tapt til rike Qatar. Flere stemmer kaster seg nå inn i kampen for en opprydding i FIFA.

- Fansen kommer til å skylde på FIFA. Jeg tror avsløringene om korrupsjon i FIFA vil føre til et økt press og krav om endringer, sier Kay.

Til våren er det valg på nytt styre.