Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

England-dramaet du ikke fikk se på TV

- Tydelig at det har oppstått forvirring, sier dommerprofil Per Ivar Staberg.

SATTE I GANG SPILLET: Mens de kroatiske spillerne jublet nede ved cornerflagget til venstre, forsøkte England å sette i gang spillet. Tre av spillerne kom helt fram til Kroatia-keeperen før dommeren stoppet dem. Foto: Skjermdump
SATTE I GANG SPILLET: Mens de kroatiske spillerne jublet nede ved cornerflagget til venstre, forsøkte England å sette i gang spillet. Tre av spillerne kom helt fram til Kroatia-keeperen før dommeren stoppet dem. Foto: Skjermdump Vis mer
  • Kroatia – England 2-1 e.e.o.

MOSKVA (Dagladet): 109 minutter ut i semifinalen mot Kroatia fikk England finaledrømmen knust. Mario Mandzukic utnyttet svakheter i det engelske forsvaret og sørget for 2-1 onsdag kveld.

Mens TV-bildene viste jublende kroatere, har det i løpet av det siste døgnet dukket opp en video på sosiale medier. Den viser bilder som du ikke fikk se på de offisielle TV-bildene.

Her går det fram at England tar avspark samtidig som Kroatia jubler nede i det ene hjørnet. Tre av spillerne - med Marcus Rashford og Jesse Lingard i spissen - kommer nesten fram til keeper Danijel Subasic. Men så blir de kalt tilbake av dommeren og må ta avsparket på nytt.

- Det virker som om de engelske spillerne ikke har forstått basisreglene i fotball, skriver den kroatiske avisa 24 Sata.

Forvirring

Og vi har sett det flere ganger under VM, at det tydeligvis hersker forvirring rundt reglene.

Da Cristiano Ronaldo utliknet til 3-3 mot Spania i gruppespillet, løp han ned til cornerflagget og ut av banen for å feire. En av spillerne - Raphaël - fikk beskjed om å holde seg inne på banen, slik at Spania ikke kunne ta avspark.

Det samme skjedde da Harry Kane sørget for 2-1 for England mot Tunisia i gruppespillet. Den eneste som sto igjen på banen da spillerne feiret, var Kieran Trippier. Angivelig for at Tunisia ikke skulle sette i gang spillet.

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg, som nå er «husdommer» for NordicBet, skjønner ikke hvordan flere av disse situasjonene har oppstått i VM. Han sier regelen er klar.

- Dommeren kan i teorien sette i gang spillet med minimum sju spillere på egen halvdel. Men i praksis skjer dette aldri. Det må være elleve spillere på egen halvdel.

Han fortsetter:

- Dette sa jeg til Dagbladet også tidligere i mesterskapet. Men det kan godt være at de engelske spillerne ikke leser Dagbladet.

Staberg er klar på at fotball er fotball og håndball er håndball. I sistnevnte idrett kan du storme fram til midtstreken og ta avkast så fort du bare vil.

Misforståelse?

- Hvorfor har dette skjedd flere ganger i mesterskapet?

- Det må være en misforståelse. Kanskje noe har kommet ut fra FIFA som ikke skulle ha kommet ut. Panama gjorde akkurat det samme, men ble avblåst.

SEMIFINALE: Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen og forsker på straffespark, Geir Jordet, gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Nicolai Delebekk. Video: Stian Pedersen Vis mer Vis mer

- Kan du få gult kort for dette?

- Nei. Det ligger ikke noe usportslig i dette.

Ingen nye regler

Også den engelske avisa Metro slår fast at det ikke har kommet noen nye regler. Elleve spillere må være på riktig banehalvdel.

- Marcus Rashford og Jesse Lingard forsøkte å snike seg til et mål, skriver avisa.

- Englands skitne knep som alle misset, skriver svenske Expressen.

PS: England møter Belgia i bronsefinalen lørdag. Kroatia spiller VM-finale mot Frankrike søndag.