England flyr mot Sør-Afrika

Akrobatisk 4-0 seier mot Kasakhstan.

LUFTIG SVEV: Wayne Rooneys 0-3 scoring var av det luftige slaget. England flyr høyt etter den sjette strake seieren i kvalifiseringen, og er mer eller mindre klare for VM etter at Kroatia snublet på hjemmebane mot Ukraina. Foto: SCANPIX/AP Photo/Sergey Ponomarev
LUFTIG SVEV: Wayne Rooneys 0-3 scoring var av det luftige slaget. England flyr høyt etter den sjette strake seieren i kvalifiseringen, og er mer eller mindre klare for VM etter at Kroatia snublet på hjemmebane mot Ukraina. Foto: SCANPIX/AP Photo/Sergey PonomarevVis mer

||| (Dagbladet.no): Kasakhstan - England 0-4.

England lot clutchen slure i 40 minutter før de omsider fikk spillet i gir mot Kasakhstan, men da gikk det til gjengjeld alt for fort for vertene i Almaty.

Fabio Capellos menn hadde en imponerende åpning på kvalifiseringsspillet sist høst og tok så definitivt opp tråden etter litt startvansker i kasakhenes tidligere hovedstad.

- Jeg er veldig tilfreds. I begynnelsen av kampen spilte de bra og presset oss bakover. Vi var både klar over det og forberedt på det. Når man spiller mot et lag som ikke er på samme nivå, vet man at de vil falle i prestasjonen om man skulle få et mål, sier Capello etter firemålsseieren, og hadde så rett, så rett i sine forutanelser.

«Dark horse»
Den italienske ringreven ble hentet inn av FA-toppene i Soho Square etter Steve McClarens mageplask mot Kroatia på Wembley i den siste kvalifiseringskampen til EM i Østerrike og Sveits, og så langt tyder ingenting på at kravstore engelskmenn går glipp av sitt andre mesterskap på rad.

Capello har vist seg både tilliten og lønningsposingen verdig og virker å ha skapt en seiersmaskin, som begynner å minne om en «dark horse» foran neste års VM-sluttspill på Afrikas sørspiss.

18 poeng av 18 mulige er fasit etter seks kamper. Med Kroatia sju poeng bak med fire kamper igjen, må mer enn Murphys lov gjøre seg gjeldende om det ikke blir Sør-Afrika-tur. Allikevel tar engelskmennene ingenting for gitt, selv om det skulle bli tre ventede poeng mot svært overkommelige Andorra på Wembley i midtuka.

- Det var en fin måte å fortsette å bygge videre på den gode starten vi har hatt, og seks seire av seks mulige er fantastisk. Vi er ikke der ennå, men vi er i en god posisjon. Det gjelder å ikke ta noe for gitt. Nå er det Andorra hjemme, og de kan finne på å legge seg bakpå og gjøre det vanskelig for oss, men skulle vi klare sju av sju er det fantastisk, sier landslagskaptein John Terry.

- Det ville være et langt steg videre (med seier mot Andorra). Skulle vi vinne, vil vi ha 21 poeng, og det er mye, konstaterer en kledelig beskjeden Capello.

Barry og Heskey før pause
Gareth Barry roet engelske nerver med jetlag betraktelig da han styrte et innlegg fra Steven Gerrard i motsatt hjørne etter en kort cornervariant fem minutter før pause.

Manchester Citys ferskeste nyervervelse rundet dermed av en begivenhetsrik uke med sin første scoring for «Three Lions» i en kvalik- eller sluttspillskamp.

Like før signalet for halvspilt kamp, fikk Emile Heskey en enkel jobb med å doble ledelsen fra kort hold da keeper Aleksander Mokin feilberegnet et upresist framspill fra Steven Gerrard.

Rooney-akrobatikk
Det store høydepunktet sto imidlertid Wayne Rooney for da han la noe av skuffelsen over finaletapet i Champions League bak seg med et akrobatisk saksespark etter 73 minutter.

Glen Johnsons fine forarbeid på høyresida kom nokså bardus på Rooney, som bare fikk et kne på ballen. Mokin måtte gi en retur og dermed Manchester United-spissen en ny sjanse.

Den grep han med en luftferd som kan sammenlignes med den Odd Iversen hadde i Vålerenga-drakt mot Moss på Melløs i 1977:

Luftig, lekent, akrobatisk og perfekt teknisk utført ekspederte Rooney ballen i bue over Mokin og ned i bortre kryss.

Frank Lampard kronet en meget god, kollektiv forestilling fra straffemerket like etterpå.

- Vi var nødt til jobbe hardt og være konsentrerte inn mot denne kampen. Det tok oss 20 minutter av en halvtime å komme i gang, men til slutt vant vi komfortabelt. Det var profesjonelt gjennomført, selv om noe kunne ha vært gjort bedre. Vi har selvtillit og er i dytten. Det må vi ta med oss videre. Dessuten tok vi et nytt, langt steg videre. Hovedmålet er å kvalifisere oss, og jo tidligere vi gjør det, jo bedre, oppsummerer Lampard.

PS! Engelskmennene skulle komme enda et steg nærmere Sør-Afrika lørdag kveld da gruppetoer Kroatia bare klarte 2-2 hjemme mot Ukraina.