England frykter heten - Frankrike har iskaldt våpen

- 1-0 til dere, sier Roy Hodgson.

ISVESTER: Philippe Mexes og Karim Benzema kjøler seg ned etter trening i helga. Varmen i Donetsk bekymrer franskmennenes motstandere England - eller det vil si, i hovedsak engelsk presse. Foto: SCANPIX/AFP/FRANCK FIFE
ISVESTER: Philippe Mexes og Karim Benzema kjøler seg ned etter trening i helga. Varmen i Donetsk bekymrer franskmennenes motstandere England - eller det vil si, i hovedsak engelsk presse. Foto: SCANPIX/AFP/FRANCK FIFEVis mer

EM PÅ DAGBLADET.NO: For 179 kroner kan du kjøpe tilgang til 10 av EM-kampene, som vises i Fotballstudio. Kjøp abonnement her!

(Dagbladet): Varme er kanskje ikke det første du tenker på når du hører Donetsk og Ukraina, men nettopp hetebølgen ser ut til å ha blitt den britiske pressens hovedfokus i oppkjøringen til kampen mellom England og Frankrike i byen.

Det er nemlig 30 grader og skyfri himmel øst i Ukraina, og dermed må Roy Hodgson svare på spørsmål om hvordan spillerne hans vil tåle forholdene. Men manageren er ikke så lysten på å bruke tid på ting han ikke får gjort noe med.

POSØRER: Adil Rami (t.v.), Philippe Mexes og Karim Benzema. Foto: Charles Platiau, Reuters/NTB scanpix
POSØRER: Adil Rami (t.v.), Philippe Mexes og Karim Benzema. Foto: Charles Platiau, Reuters/NTB scanpix Vis mer

- Til syvende og sist er det likt for begge lagene. Vi må se på spillet vårt og hvor bra vi kan spille. Lag som er gode til å holde ballen i gang, holde ballen i laget, vil spare litt krefter, sier Hodgson, ifølge Guardian.

Spesialvester
Det skremmer visst også engelskmennene at Frankrike har vært i Donetsk siden onsdag, mens England fløy inn fra Krakow.

I tillegg har Frankrike tatt i bruk spesiallagde isvester, som de skal bruke under trening, før kampen og i pausen, for å takle varmen bedre.

Vestene veier 1,9 kilo med is inni, og kan brukes rett på huden. Ifølge landslagslege Fabrice Bryand senker de kroppstemperaturen raskt, og dermed får spillerne et energikick, skriver Aftonbladet.

ISKALDT: Det ser kanskje varmt ut, men det er det så definitivt ikke. Kryoterapi-«tønna» Franck Ribery sitter i er omgitt av flytende nitrogen og kan bli så kald som 120 minusgrader.  Foto: SCANPIX/AP/Franck Fife
ISKALDT: Det ser kanskje varmt ut, men det er det så definitivt ikke. Kryoterapi-«tønna» Franck Ribery sitter i er omgitt av flytende nitrogen og kan bli så kald som 120 minusgrader. Foto: SCANPIX/AP/Franck Fife Vis mer

- Spillerne vil bruke vestene før kampen og i pausen. Spillerne kommer og ber om å bruke dem, sier pressesjef Philippe Tournon til den svenske avisa.

Bra apparat
Roy Hodgson kjente ikke til Frankrikes «hemmelige våpen» da britiske journalister spurte ham om dem i går.

- Du har meg der. 1-0 til dere. Vi har ikke tatt det så langt, sier England-bossen på spørsmål om isvestene.

- Jeg har et bra medisinsk apparat, og en gruppe mennesker som kommer til å gjøre alt hver dag for at spillerne får i seg væske for restitusjon og for å få ned kroppstemperaturen. Jeg har ingen flere detaljer om det, sier Hodgson, åpenbart ikke så opptatt av problemstillingen.

Kryoterapi
I går skrev Dagbladet om et annet kaldt, fransk tiltak, nemlig nitrogenkammerne spillerne bruker for å restituere seg under EM.

UBEKYMRET: Roy Hodgson er ikke så opptatt av varmen, selv om han ser ut til å trives i shorts. Foto: SCANPIX/REUTERS/Charles Platiau
UBEKYMRET: Roy Hodgson er ikke så opptatt av varmen, selv om han ser ut til å trives i shorts. Foto: SCANPIX/REUTERS/Charles Platiau Vis mer

Frankrike-stjernene piner seg gjennom tre minutter i en omtrent 120 minusgrader kald bøtte omringet av flytende nitrogen etter trening og kamp under EM i Polen og Ukraina.

- Fra halv elleve til elleve på kvelden bruker spillerne tre minutter i «bøtta» slik at de lettere sovner, sier lege Fabrice Bryand.

Den norske landslagslegen Thor Einar Andersen sier til Dagbladet t kyroterapi er noe alle klubber benytter seg av, men det å bruke flytende nitrogen til å kjøle ned kammeret ikke er vanlig.

- Å bruke is til å kjøle ned etter småspark og betennelser gjør en jo hele tiden. Det å bruke flytende nitrogen er ikke like utbredt ennå. Kryoterapi brukes til å effektivisere restitusjonen, og det har også en smertelindrende effekt. Det gjør det raskere å komme i gang igjen etter trening og/eller kamp. Jeg kjenner ikke til at det brukes i Norge, men har sett at enkelte klubber og landslag i utland bruker det, sier Andersen.

Før VM i 1994 forberedte forøvrig de norske spillerne seg til varmen i USA ved å trene i søppelsekker.