Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

England går på nåler, som om kampen mot Kroatia skulle være en rotfylling uten bedøvelse

Om få timer spiller England sin viktigste fotballandskamp på 28 år. Hadde jeg ikke visst bedre ville jeg trodd semifinalen mot Kroatia var utsatt.

FOTBALL-FEBER: Det er ingen tvil om hva som pryder avisene i England i dag. Foto: Morten Pedersen
FOTBALL-FEBER: Det er ingen tvil om hva som pryder avisene i England i dag. Foto: Morten Pedersen Vis mer

LONDON (Dagbladet): De krysser armer og bein, håper, tror og ber til høyere makter om at nå – i kveld – er det Englands tur til å vinne en fotballkamp av for engelskmennene uanede dimensjoner.

Etter noen timer i den engelske hovedstaden vil jeg påstå at England går på nåler.

MEST AV ALT er de redde for resultatet som vil være endelig et sted mellom klokka 21.50 og 22.45 – alt avhengig av spilletida og det som verre er (straffer). Redde for at heller ikke denne årgangen – Gareth Southgates class of 2018, kanskje den mest elskede England har hatt siden de ble verdensmestere for første og eneste gang i 1966 – skal klare å tørke Gazzas tårer fra Torino i 1990.

Eller de fra Wembley i 1996 (EM), grått av dagens England-manager etter enda en straffetapt semifinale for Tyskland.

Som fotballnasjon gleder de seg selvfølgelig til kampen.

Men fordi historien er som den er gruer de seg til resultatet.

IMPONERER IKKE: England slo Sverige 2-0 og er klare for sin første VM-semifinale siden 1990. Angrepsspillet er derimot ikke noe å skryte av, ifølge Dagbladets kommentator Esten O. Sæther. Programleder er Øyvind Godø. Vis mer

I HYDE PARK er det rigget storskjerm og ifølge Londons myndigheter er det ventet over 30 000 mennesker til avspark kl. 19.00 GMT. Da kan det vel hende det kommer 50 000, og enda fler om England leder til pause. Det skulle ikke forundre meg om det er mulig å få en øl der også. Men fram til da er det som om engelskmennene ikke riktig tør å kaste seg på den kjærlighetsbølgen engelske aviser projiserer gjennom reportasjene og kommentarene fra Russland.

Som om det ikke er fotballkampen man har drømt om i 28 år man venter på.

Men en rotfylling uten bedøvelse.

GARETH SOUTHGATE OG England 2018 har på mirakuløst vis klart å gjøre det politikerne i Downing Street og Westminster ikke har klart i disse vanskelige Brexit-tider, nemlig å samle en dypt splittet nasjon. Southgate sier det har vært gruppas privilegium å kunne bidra til noe så stort i vanskelige tider. Og for det vil England 2018 bli husket og elsket uansett hvordan det ender mot Kroatia.

De er helter allerede.

Har de med seg noe hjem blir de udødelige.

IT'S COMING HOME: Harry Maguire har headet England i ledelsen mot Sverige. I Shoreditch i London står jubelen i taket. Video: Marthe Ihle Vis mer

THE SUN, TABLOIDEN kjent for visuelle grep utenom det vanlige, noen av dem aldeles briljante, har nok en gang truffet blink. Mens alle snakker om og trekker paralleller til mesterlaget fra 1966, har avisa fotomontert et lagbilde av fortidas og dagens helter under tittelen "Side by side with '66". For det er der vi er nå mens David Baddiels og Frank Skinners "Football's coming home" synges med mer gusto enn noen gang.

Nærmest som en nasjonalsang.

God save the boys.

Kroatia-England, avspark kl. 20.00

MORSOMT BILDE: VM-laget fra 1966 og dagens VM-tropp er satt sammen av The Sun. Foto: Morten Pedersen
MORSOMT BILDE: VM-laget fra 1966 og dagens VM-tropp er satt sammen av The Sun. Foto: Morten Pedersen Vis mer

Klar for fotball-VM? Vi har samlet noen av VM-historiens største øyeblikk! ⚽

A post shared by Dagbladet (@dagbladet) on