FIKK BANK: Basel og Mohamed Elyounoussi mot Manchester United. Foto: REUTERS/Darren Staples
FIKK BANK: Basel og Mohamed Elyounoussi mot Manchester United. Foto: REUTERS/Darren StaplesVis mer

Champions League

England har fem lag i Champions League, Norge har fem spillere

Champions League er enda et av livets mange eksempler på forskjellene her i verden. Som alt annet blir de stadig større.

Manchester United-Basel 3–0 (1–0)

TO NORDMENN SPILTE fra start, en kom inn, en ble sittende på benken og det samlede resultatet ble 2-17, våre gutters lag nevnt først. I dag skal Ghayas Zahid (Apoel) ut mot tittelforsvarerne Real Madrid i den spanske hovedstaden. Champions League er en tøff arena for dem som ikke spiller på de beste lagene.

VÅRE BESTE MENN gjør ikke det. Vi er ikke der. Det er en stund siden vi var det også. Men læringen er formidabel selv om det innimellom kan være ekstremt frustrerende og plage stoltheten i overkant mye.

Det må spillerne leve med om de vil bli bedre.

OMAR ELABDELLAOUI STARTET og spilte hele kampen for Olympiakos (2-3 for Sporting hjemme etter reduseringer i det 89. og 90. minutt), Moi Elyounoussi spilte hele kampen for Basel (0-3 for Manchester United borte), fetter Tarik Elyounoussi fikk 13 minutter for Qarabag i London (0-6 for Chelsea) og Kristoffer Ajer satt på benken i samtlige 90 minutter da en av favorittene til seieren i enden av sesongen, Paris Saint-Germain, slapp løs alle og vant 5–0 i Glasgow.

Det er virkeligheten i verdens største, beste og mest ettertraktede klubbturnering, den alle vil spille.

Det er brutalt.

BASEL, SELV OM denne årgangen ikke er så god som tidligere sesongers problemmakere, hadde en plan på Old Trafford. Den handlet ikke om å vinne selv om hadde sine kontringer og muligheter. Den handlet om å gjøre det vanskeligst mulig for Manchester United. Og det klarte de, i hvert fall til en viss grad, og spesielt før pause.

En volley som sklei av foten til Luca Zuffi og en fri heading på en innsvinger etter frispark (Moi Elyounoussi) manglet ikke mye og kunne faktisk gjort det litt spennende.

MEN VIKTIGST, FOR ikke å bli overkjørt, var at de holdt seg til den defensive planen. 5-4-1 trygt og lavt – altså det Norge ikke gjorde, men burde gjort da vi ble rundspilt av Tyskland i Stuttgart – holdt Manchester United på en viss avstand. Det var ikke bare klokt. Det var helt nødvendig. For selv om Manchester Uniteds tempovekslinger, spillvendinger, balltempo og presisjon ikke var av tysk klasse og grundighet – Mourinhos mannskap var litt for bedagelige til det – var motstanderen likevel Manchester United på Old Trafford.

Da prøver man ikke på mer enn man evner.

HADDE BASEL TATT en norsk en, ikke tatt høyde for overmakten og prøvd seg med fire mann i backrekka, ville for eksempel en mann som Uniteds høyreback, Ashley Young, fått veldig mye bedre arbeidsforhold og sett enda bedre ut enn det han gjorde. Da kunne fort også Basel fått fem eller seks baklengs, slik Qarabag fikk på Stamford Bridge og Celtic på Parkhead. Så gode er nemlig de gode. De har spillere ut av en annen verden. Og mens vi som ikke er like gode må spille på lag som i alle sammenhenger er veldig mye dårligere er det faktisk bare en måte å slippe unna totale ydmykelser på.

Du må bruke hodet, ta dine defensive forholdsregler og håpe på et lite mirakel.