England-helt i tysk PR-stunt

Sir Geoff Hurst sjokkerer britene.

Sir Geoff Hurst (64) ble adlet etter sine tre mål i VM-finalen mot Tyskland i 1966. Nå har han sveket landet sitt til fordel for tyskerne - det er i hvert fall slik engelske fotballfans føler det.

Englands nasjonalhelt har takket ja til å være frontfiguren i en storstilt tysk reklamekampanje for å lokke flere engelskmann på Tyskland-ferie.

Hurst vil figurere på plakater over hele Londons undergrunn, og tyskerne punger ut 130 000 pund - over halvannen million norske kroner - for kampanjen.

Vil ikke le

Håpet er at plakatene skal forbedre Tysklands noe trauste omdømme i England. En talsmann for det tyske turistrådet sier til The Sun at de plakatene vil få engelskmennene til å flire.

- Plakatene vil vises overalt i undergrunnen og vil få folk til å le. Med VM nært forestående, passet det perfekt med Sir Geoff, sier talsmannen.

Engelske fotballfans har imidlertid satt latteren fast i halsen.

- Ikke upatriotisk

BLE HELT: Geoff Hurst scoret tre da England slo Tyskland 4-2 i VM-finalen 1966. Foto: AP
BLE HELT: Geoff Hurst scoret tre da England slo Tyskland 4-2 i VM-finalen 1966. Foto: AP Vis mer

- Det er ikke til å tro. Vår helt har blitt rappet av erkefienden vår. Sir Geoff er et nasjonalikon vi skulle brukt til å gi våre egne gutter et løft i sommer. I stedet bidrar han til å fylle opp tyskernes lommebøker via våre turistoperatører, sier fotballsupporteren Ed Shirbon til The Sun.

Selv nekter Hurst for at han har gjort noe galt.

- Jeg er ikke upatriotisk, jeg har en lang forhistorie med Tyskland. Min første kamp, beste kamp, mest skuffende kamp og siste kamp var mot dem. Det er litt artig, sier han.