Martin Ødegaard

England i ekstase

Plutselig er Martin Ødegaard blitt større enn Erling Braut Haaland i Premier League.

NY NORSK NUMMER EN: I Premier League rankes nå Martin Ødegaard foran Erling Braut Haaland. Det er til å forstå etter Martins oppvisning mot Tottenham i går kveld, men ellers er sammenligningen lite å bry seg om. Bare den hjelper på forståelsen av hvor drivende god den norske Arsenal-kapteinen er blitt til å spille fotball. FOTO: REUTERS/David Klein
NY NORSK NUMMER EN: I Premier League rankes nå Martin Ødegaard foran Erling Braut Haaland. Det er til å forstå etter Martins oppvisning mot Tottenham i går kveld, men ellers er sammenligningen lite å bry seg om. Bare den hjelper på forståelsen av hvor drivende god den norske Arsenal-kapteinen er blitt til å spille fotball. FOTO: REUTERS/David Klein Vis mer
Publisert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

SIST uke var det avduking av ny utsmykning på Arsenals hjemmebane. Stor fest og stinn brakke av gamle klubbstorheter, men dagens kaptein Martin Ødegaard som et naturlig midtpunkt.

Det kan knapt bli annerledes slik det tradisjonsrike storlaget for tida herjer i Premier League:

- Det er så mange legender som har gjort så mye for klubben. Det må vi leve opp til. Flott å få være med på noe sånt, sa Martin; like beskjeden som alltid.

Så dro han de sju kilometerne nordover til Tottenhams gigantiske nye hjemmebane, vant denne vanskelige bortekampen 2 - 0 og viste hvorfor han for tida vurderes som den aller beste spilleren i Premier League.

DET betyr at Martin Ødegaard nå også er bedre enn Erling Braut Haaland.

I seg selv er det en helt unødvendig sammenlikning. Midt i en sesong der de begge to har vært avgjørende for klubbene som jager ligagullet, er det altfor tidlig å vekte prestasjonene til landslagets romkamerater. Og de gjør det definitivt ikke selv.

Men for å vise Martins utvikling på fotballbanen, skal dette likevel få være et speil. Så ekstremt bra var nettopp den sportslige kvaliteten på det kompisen Erling gjorde for Manchester City før nyttår; altså det som burde ha gitt ham juryprisen på Idrettsgallaen som den beste norske idrettsprestasjonen i 2022.

Og så undervurdert har Ødegaard tidvis vært blant nordmenn på den lange veien fra barnestjerne i Eliteserien til dette engelske og internasjonale gjennombruddet.

MEN noen skjønner heldigvis mer. Som den pensjonerte Lerkendal -og Åråsen-helten Pål André Helland i Viasat-studioet som helt presist forklarte Martin Ødegaards storhet med en eneste setning:

- Han får samtlige lagkamerater til å prestere bedre, sa Helland etter at nordmannen hadde styrt Arsenal inn til 2 - 0 seier mot Tottenham i går.

For det er nettopp det som er poenget. Hvordan Ødegaard bruker all sin lekne ballferdighet og dype spillforståelse til å løfte fram et samlet lag.

Denne sesongen er det i ferd med å gjøre underverker for Arsenal.

kan vi som har sett Ødegaard lenge, i tillegg glede oss over de nye dimensjonene i spillet hans.

Allerede våren 2021 var den ferske landslagstreneren Ståle Solbakken opptatt av intensiteten og rekkevidda i Ødegaards defensive jobbing. Hvordan han i den nye kapteinsrollen på landslaget ble et forbilde gjennom jobbing.

DET er blitt stadig mer tydelig. Selv i Arsenals glitrende førsteomgang på Tottenham Hotspur Stadium, var ett av mine høydepunkt situasjonen tidlig i kampen på 0 - 0 der Martin tok rennefart og meide ned Pierre-Emile Højbjerg i en luftduell.

Det endte med dansk frispark mot Ødegaard, men for norsk landslagsfotball kan dette bare ende godt. For nettopp den tvers igjennom kyniske stjernespilleren Højbjerg har de siste åra styrt Danmark til et internasjonalt topplag fra sin kampplass på midten.

Skal Martin Ødegaard styre Norge opp mot et tilsvarende nivå, var dette rent fysiske steget en nødvendighet.

Fotballen er og blir en kampsport.

AKKURAT det viste også Tottenham da de nesten kjempet seg tilbake i nabooppgjøret etter pause, og Arsenal-målvakt Aaron Ramsdale ble kveldens mann.

Men Martin Ødegaard er Arsenals mann. I dag hyller engelske medier nordmannens artisteri, og hvordan han setter en ekstra topp på prestasjonene til serielederen:

- Det virket som om Arsenal hadde flere spillere på banen, skriver The Guardian om perioden da Ødegaard styrte alt bortelagets overlegne offensive spill; og selv styrte 2 - 0 elegant inn fra drøyt tjue meters hold.

For det er slik Arsenal har styrt inn sin åtte poengs serieledelse med et konsekvent ballholdende spill kombinert med et høyt press. Med Ødegaard som fast dirigent har trener Mikel Arteta fått en enda strammere rytme og en klart høyere kvalitet på den underholdende angrepsfotballen sin:

- Han gjør det på sin måte og ved hjelp av sin spesielle karakter. Han er en fantastisk person og fotballspiller. Det han presterer i en så ung alder, er ikke lett, sier Arteta selv om den formidable utviklingen til sin 24-årige kaptein.

diskuterer det engelske fotballmiljøet om det egentlig er noen grense for Ødegaards sportslige utvikling:

- Ingen i Spurs sin lagoppstilling hadde oversikt og pasningsferdigheter som ham. Igjen fikk han bestemme det meste av en slik kamp, skriver The Independent.

- Finnes det noen bedre midtbanespiller i Premier League for øyeblikket?, spør Daily Mail retorisk, og gir nordmannen 8,5 av 10 poeng på spillerbørsen sin:

- Hersket fullstendig over spillet og scoret et briljant mål, konkluderer avisas kommentator gårsdagens innsats.

Denne oppfatningen av Martin Ødegaards betydning er enstemmig i England. Eller som fotballnettstedet «Goal» oppsummerer all rosen:

- På nytt drar Ødegaard i alle strengene i angrepssonen. Det begynner å bli vanskelig å finne nye superlativer for å beskrive Arsenal-kapteinen.

sine måneder som Arsenal-kaptein har han tatt engelsk sportsmedier med storm:

- Han styrer midtbanen med en slik eleganse, skriver kommentatoren i London Evening Standard henført, og mener at Arsenal under Ødegaards ledelse har alle tegn på en kommende seriemester.

Heller ikke det får hovedpersonen til å snakke i store bokstaver:

- Vi vet at det ikke er slik. Alle i denne troppen tenker likt. Er det noen som mister fokus, får han høre det, sa Martin Ødegaard til Viaplay etter kampen om sjansene for seriegull.

Med bare halvspilt serie, er det ingen Premier League-mester å kåre heller. Denne ledelsen kan glippe i løpet av neste måned.

Men ikke den fine fortellingen om hvor drivende god Martin Ødegaard er blitt i fotball.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer