LÆRER IKKE?: For 20 år siden trakk det norske laget i søppelsekker på trening for å simulere de varme og fuktige forholdene under VM i USA. Roy Hodgson tenker i de samme baner når han nå beordrer sine spillere til å løpe rundt i Portugal under tre lag med klær. Foto: NTB Scanpix
LÆRER IKKE?: For 20 år siden trakk det norske laget i søppelsekker på trening for å simulere de varme og fuktige forholdene under VM i USA. Roy Hodgson tenker i de samme baner når han nå beordrer sine spillere til å løpe rundt i Portugal under tre lag med klær. Foto: NTB ScanpixVis mer

England kopierer 20 år gammel norsk VM-tabbe

- Unødvendig og ekkelt.

(Dagbladet): I dag er det tre uker igjen til fotball-VM sparkes i gang i Brasil, og lagene har startet sine respektive oppkjøringer rundt omkring på kloden.

Det engelske landslaget har sin samling i Portugal, men for de som har sett «Three Lions» trene vil nok habitten ha vært en overraskelse.

Svettetester Steven Gerrard, Wayne Rooney og resten av de engelske heltene løper nemlig rundt under den portugisiske sola i tre lag med klær.

Dette for å være bedre forberedt på de varme og fuktige forholdene som rår spesielt nord i Brasil der England skal spille sin åpningskamp mot Italia den 14. juni.

Planen er også å finne ut hvor mye hver enkelt spiller svetter for å kunne kalkulere væsketapet og deretter skreddersy optimale sportsdrikker for hver og én.

- Vi gjorde svettetester i dag. Det kommer til å komme ukomfortable øyeblikk, og vi må lære oss å takle de, sier Hodgson ifølge engelske Telegraph.

Men ideen er ikke på noen måte ny.

Kopierer «Drillo» Forut for VM i USA i 1994 kjørte nemlig Egil «Drillo» Olsen et lignende regime, bare ikke like sofistikert. Spillerne løp nemlig rundt i superundertøy og søppelsekker for å akklimatisere seg.

BARE SØPPEL: Jan Åge Fjørtoft trekker av seg søppelsekken etter en økt i forkant av VM i USA. Foto: Morten Holm / Scanpix
BARE SØPPEL: Jan Åge Fjørtoft trekker av seg søppelsekken etter en økt i forkant av VM i USA. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Poenget er å øke kroppstemperaturen slik at vi så godt som mulig kan simulere effekten av den ekstreme varmen og fuktigheten vi kan oppleve under VM, forklarte landslagslege Trygve Kase den gang.

Drillo innrømmet i etterkant overfor Dagbladet at ideen kanskje ikke var en innertier.

- Det ble ikke regnet som så smart nei, var hans enkle konklusjon.

- Ingen god erfaring Og selv tjue år etter søppelsekk-treningene, sitter minnene i hos de tidligere landslagsspillerne.

- Erfaringsmessig synes jeg ikke det var noen god erfaring. Jeg ble så varm at det var plagsomt, og tror ikke det hadde noe for seg, sier Karl Petter Løken til Dagbladet.

Det norske landslaget forberedte seg ikke bare med søppelsekker, men også superundertøy.

- Jeg husker bare at vi mista enormt mye væske når vi trente med de klærne og søppelsekkene. Mulig det var en god begrunnelse bak, men jeg synes ikke det var noe utbytte av det, sier Løken.

KLAMT: Det kan se ut som om Henning Berg har mest lyst til å kaste søppelsekken han for anledningen har trukket i. Foto: Morten Holm / Scanpix
KLAMT: Det kan se ut som om Henning Berg har mest lyst til å kaste søppelsekken han for anledningen har trukket i. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

På plass over dammen måtte også spillerne trene med mye klær.

- Vi trente med veldig mye klær i USA, og da var det 35 plussgrader, så det var jo ekstremt varmt, sier han.

- Unødvendig og ekkelt Sigurd Rushfeldt, som har rukket å bli 41 år, var en av overraskelsene i troppen som dro til USA for 20 år siden. Han husker godt følelsen av å fly rundt med en søppelsekk på kroppen.

- Jeg må si at det føltes unødvendig og ekkelt. Vi følte oss ikke vel.

- Ga det noe effekt, tror du?

- Jeg vet ikke, jeg kan ikke utelukke det. Jeg er ingen medisinsk ekspert, men jeg tror det er viktigere å tilpasse seg varmen ved å være på stedet der du skal spille. Alle har vel ikke muligheten til det.

- Føler du med England som pakkes inn og svetter på trening?

GODT KLEDD: Det meldes om 20 grader i Portugal der det engelske landslaget lader opp til VM i Brasil. Da kan det være greit å trene litt mer lettkledd enn det Wayne Rooney gjør her. Foto: AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG/NTB SCANPIX
GODT KLEDD: Det meldes om 20 grader i Portugal der det engelske landslaget lader opp til VM i Brasil. Da kan det være greit å trene litt mer lettkledd enn det Wayne Rooney gjør her. Foto: AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG/NTB SCANPIX Vis mer

- Ja, det er ikke noe behagelig. Og det går utover kvaliteten på treningen. Det er andre ting de heller kunne konsentrert seg om. Og for engelskmennenes del har de vært gjennom en lang sesong og trenger hvile. Da er det ikke så veldig fornuftig å bruke kreftene på å svette.

En renessanse Jan Åge Fjørtoft humrer godt da Dagbladet minner ham på søppelsekk-seansen, og minnes et oppgjør mot naboen i øst i forkant av mesterskapet på den andre siden av Atlanteren.

- Det er jo en renessanse for søppelsekkene. Personlig har jeg ingen tro på det. Ikke i nærheten av å tro på det en gang. Jeg husker den gangen vi skulle spille mot Sverige, og vi ankom med søppelsekker.

- Svenskene skulle jo grave gull i USA, og kom i bar overkropp og med shortsen oppe - de ble nummer tre sist jeg sjekket.

I likhet med Rushfeldt og Løken tror heller ikke Fjørtoft at søppelsekkene hadde noen voldsomt positiv effekt, men han tror heller ikke det var det som gjorde at Norge røyk ut i gruppespillet.

- Det hadde ingen innvirkning på hvordan vi gjorde det, verken positivt eller negativt. Men det var bare tull egentlig. Vi som spillere snudde dette til en morsom ting.

Så vil tiden vise om «svettetester», skreddersydde sportsdrikker og ekstra påkledning hjelper engelskmennene til suksess i Brasil.

SÅNN SKAL DET VÆRE: Roy Hodgson leder treningen i Portugal. Han er klar på at den ekstra påkledningen vil hjelpe de engelske spillerne til å yte bedre når mesterskapet sparkes i gang i Brasil om tre uker. Foto: REUTERS/Rafael Marchante
SÅNN SKAL DET VÆRE: Roy Hodgson leder treningen i Portugal. Han er klar på at den ekstra påkledningen vil hjelpe de engelske spillerne til å yte bedre når mesterskapet sparkes i gang i Brasil om tre uker. Foto: REUTERS/Rafael Marchante Vis mer
94-ÅRGANGEN: Det norske laget som reiste til CM i USA: Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
94-ÅRGANGEN: Det norske laget som reiste til CM i USA: Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix Vis mer