Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

England lekte seg til VM

Revansjerte seg mot Kroatia.

MAKTDEMONSTRASJON: England lekte seg med Kroatia og revansjerte det forsmedelige nederlaget da nettopp kroatene slo dem ut av EM-kvalifiseringen i 2007. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Carl de Souza
MAKTDEMONSTRASJON: England lekte seg med Kroatia og revansjerte det forsmedelige nederlaget da nettopp kroatene slo dem ut av EM-kvalifiseringen i 2007. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Carl de Souza Vis mer

||| (Dagbladet.no): Ingen engelskmann eller -kvinne med et minimum av fotballinteresse har glemt hvordan Kroatia ekspederte den stolte fotballnasjonen ut av kampen om en EM-plass i Østerrike og Sveits på Wembley en nitrist novemberkveld i 2007 - en kveld som sannsynligvis førte til at daværende landslagssjef Steve McClaren aldri kommer til å få en trenerjobb av betydning i fødelandet igjen.

Under autoritære Fabio Capello tolereres ikke feilgrep, og etter at den italienske jernmannen overtok ansvaret fra McClaren, har det vært langt mellom glipptakene.

Da VM-plassen kunne sikres mot nettopp Kroatia, gjorde engelskmennene absolutt ingen feil og sendte de rutete hodestups tilbake til Balkan med 1-5 i sekken i det som ble en kontrast av dimensjoner til det som skjedde samme sted for i underkant av to år sida.

Livlig Lennon

Tottenham-lynvingen Aaron Lennon har vært i champagnehumør i innledningen av årets Premier League-sesong. Det er en form han åpenbart har tatt med seg til landslagssamlinga.

Bare seks minutter var spilt da Lennon gjorde midtstopper Josip Simunic alvorlig svimmel inne i Kroatias felt. Da Hoffenheim-forsvareren stakk ut foten og hektet Lennon, var et straffespark uunngåelig.

TOK ANSVAR: Fernando Torres leverte en av sine svakeste kamper på lang, lang tid, og heller ikke David Villa var sitt sedvanlige jeg. Dermed måtte Cesc Fabregas ta scoringsansvar for Spania i kampen mot Estland, som sikret spanjolene VM-billetten.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jose Manuel Ribeiro
TOK ANSVAR: Fernando Torres leverte en av sine svakeste kamper på lang, lang tid, og heller ikke David Villa var sitt sedvanlige jeg. Dermed måtte Cesc Fabregas ta scoringsansvar for Spania i kampen mot Estland, som sikret spanjolene VM-billetten.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jose Manuel Ribeiro Vis mer

Frank Lampard var iskald som vanlig, og England hadde fått en drømmestart.

Snaut ti minutter seinere skulle de bygge videre på den tidlige ledelsen da Aaron Lennon fikk boltre seg aleine på høyresida. Med et kreminnlegg fant han Steven Gerrard, som kontant stanget inn 2-0.

Dobbel Lampard, dobbel Gerrard

At Lampard og Gerrard er to midtbanespillere i det absolutte toppsjiktet, er et ubestridelig faktum. Men duoen har høstet mye kritikk for at de ikke har vært i stand til å være like dominante med tre løver på brystet som i sine respektive klubblag.

Mot Kroatia var de imidlertid begge blant banens giganter, og noterte seg også for en scoring hver etter hvilen. Begge etter hodestøt og begge etter innlegg fra høyre fra henholdsvis Glen Johnson og Wayne Rooney.

MÅ VENTE: Som mot Portugal på lørdag, sendte Nicklas Bendtner (t.h.) Danmark i ledelsen, men akkurat som i Parken, slo motstanderlaget tilbake da Erjon Bogdani utlignet for Albania og sørget for uavgjort i Tirana. Dermed må danskene vente ennå en stund før de kan juble for en eventuell VM-plass. Foto: SCANPIX/ AP Photo/Hektor Pustina
MÅ VENTE: Som mot Portugal på lørdag, sendte Nicklas Bendtner (t.h.) Danmark i ledelsen, men akkurat som i Parken, slo motstanderlaget tilbake da Erjon Bogdani utlignet for Albania og sørget for uavgjort i Tirana. Dermed må danskene vente ennå en stund før de kan juble for en eventuell VM-plass. Foto: SCANPIX/ AP Photo/Hektor Pustina Vis mer

Rooney skulle også få æren av å sette kronen på en majestetisk forestilling da han bredsidet inn en skandaløs svak klarering fra keeper Vedran Runje etter at Eduardo hadde pirket inn et trøstemål like i forveien.

Dermed tok England sin åttende strake kvalikseier og står fortsatt ubeseiret med to kamper igjen å spille - mot Ukraina på bortebane og Hviterussland på hjemmebane i oktober.

Spania klare
Det er en bedrift også regjerende EM-vinner Spania er kan stå for. De ble også klare for VM-sluttspillet i Sør-Afrika neste sommer med 3-0 over Estland.

IKKE GITT OPP: Med en tidlig scoring mot Ungarn, sørget Pepe for at Portugal fortsatt er med i kampen om kvalifisering fra gruppe 1.Foto: SCANPIX/EPA/IMRE FOELDI
IKKE GITT OPP: Med en tidlig scoring mot Ungarn, sørget Pepe for at Portugal fortsatt er med i kampen om kvalifisering fra gruppe 1.Foto: SCANPIX/EPA/IMRE FOELDI Vis mer

Bosnia-Hercegovina, som holdt Tyrkia til 1-1 onsdag, kan ikke ta igjen de ubeseirede spanjolene, som står med 24 av 24 mulige poeng. Bosnia har 16.

Cesc Fabregas åpnet målprotokollen etter 33 minutter. To seine mål ved Santi Cazorla (82) og Juan Mata (90) fastsatte sluttresultatet i en kamp der superduoen Fernando Torres og David Villa var sjeldent svake.

MATCHVINNER: Roman  Pavljutsjenko scoret Russlands siste mål da de slo Wales 3-1 på bortebane. Russerne blir dermed enten nummer én eller to i gruppa.Foto: SCANPIX/AP Photo/Sang Tan
MATCHVINNER: Roman Pavljutsjenko scoret Russlands siste mål da de slo Wales 3-1 på bortebane. Russerne blir dermed enten nummer én eller to i gruppa.Foto: SCANPIX/AP Photo/Sang Tan Vis mer

Danmark må vente
Danmark hadde også muligheten til å ta seg et langt steg videre mot Sør-Afrika, men misbrukte muligheten mot presumtivt svakere Albania.

Danskene ville sikret minst en playoff-plass med seier, og det så lyst ut da Nicklas Bendtner ga Danmark ledelsen, slik han gjorde mot Portugal i helgen. I likhet med kampen i Parken holdt det ikke inn mot Albania i Tirana.

Bendtner ga Danmark ledelsen fem minutter før pause. 1-1 av Erjon Bogdani i det 51. minutt i Tirana betyr at Danmark topper gruppen med 18 poeng, foran Sverige med 15 poeng.

Portugal har fortsatt sjansen til å bli nummer to i gruppe etter at Pepes scoring 10 minutter ut i 1. omgang sørget for borteseier mot Ungarn. Sverige slo Malta 1-0 på bortebane.

Ubeseiret Nederland
I Norges gruppe var Nederland for lengst klare for VM, og skuslet ikke bort muligheten til å gå ubeseiret igjennom kvalikgruppe 9.

Det sørget innbytter Eljero Elia for da han elegant lurte David Marshall med en frekk såledribling og løftet ballen i det tomme buret etter 82 minutters spill på Hampden Park.

Skottene hadde sine muligheter på hjemmebane. Blant annet hadde de to avslutninger i stengene av spissen Kenny Miller, men det ville seg ikke for George Burleys menn.

Dermed ble det en soleklar gruppeseier for nederlenderne, hele 14 poeng foran Norge på 2.-plass.

Suverene Tyskland og Russland
Suverene er også Tyskland og Russland i gruppe 4, og med hver sin enkle seier onsdag, blir de nummer én og to. Rekkefølgen blir sannsynligvis avgjort når de møtes i Moskva 10. oktober.

ENKELT: Miroslav Klose og Tyskland fikk lett spill mot Aserbajdsjan og skal gjøre opp med Russland om gruppeseieren i Moskva 10. oktober.Foto: SCANPIX/EPA/MAURIZIO GAMBARINI
ENKELT: Miroslav Klose og Tyskland fikk lett spill mot Aserbajdsjan og skal gjøre opp med Russland om gruppeseieren i Moskva 10. oktober.Foto: SCANPIX/EPA/MAURIZIO GAMBARINI Vis mer

Tyskland slo Aserbajdsjan 4-0 etter scoringer av Miroslav Klose (2), Michael Ballack (straffe) og Lukas Podolski. Wales bød på kamp hjemme mot Russland, men russerne dro det hele i land og vant 3-1.

(Dagbladet.no/NTB)

UBESEIRET: Innbytter Eljero Elia var kald da han rundet David Marshall og ble matchvinner mot Skottland på Hampden Park. Dermed gikk Nederland ubeseiret gjennom Norges kvalikgruppe - 14 poeng foran toer Norge.Foto: SCANPIX/EPA/BRIAN STEWART
UBESEIRET: Innbytter Eljero Elia var kald da han rundet David Marshall og ble matchvinner mot Skottland på Hampden Park. Dermed gikk Nederland ubeseiret gjennom Norges kvalikgruppe - 14 poeng foran toer Norge.Foto: SCANPIX/EPA/BRIAN STEWART Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media