SÅNN JA, GREEN: Englands landslagstrener Fabio Capello skal være så misfornøyd med Jabulani-ballen at han er villig til å unnskylde deler av Robert Greens fomling i kampen mot USA.Foto: SCANPIX/AP/Kirsty Wigglesworth
SÅNN JA, GREEN: Englands landslagstrener Fabio Capello skal være så misfornøyd med Jabulani-ballen at han er villig til å unnskylde deler av Robert Greens fomling i kampen mot USA.Foto: SCANPIX/AP/Kirsty WigglesworthVis mer

England og Adidas i ordkrig om VM-ballen

Capello mener Tyskland har fått urettferdig fordel.

||| • I VM-studio i dag:
Honduras - Chile kl. 13.30
Spania - Sveits kl. 16.00
Sør-Afrika - Uruguay 20.30

(Dagbladet): Den engelske VM-leiren har havnet i ordkrig med Adidas over den mye omtalte VM-ballen Jabulani.

Bakgrunnen skal være at landslagstrener Fabio Capello føler seg urettferdig behandlet fordi andre lag har fått bruke ballen i trening i lengre tid, mens England bare har hatt ballen i 15 dager.

David James har tidligere karakterisert den som forferdelig.

Og ifølge Daily Telegraph skal Capellos misnøye med ballen ha gått så langt at han har akseptert at den hadde mye av skylda for at Robert Green tabbet seg ut på skuddet fra Landon Donovan i kampen mot USA.

Adidas: Dere hadde sjansen
Adidas lanserte ballen i Sun City i februar, og både selskapet og Fifa hevder alle fotballforbund i verden fikk tilbud om å ta ballen i bruk allerede da.

Capello hevder i midlertid at England bare fikk 15 dager før VM til å bruke ballen, i motsetning til eksempelvis Tyskland, som har hatt ballen i spill i Bundesliga i flere måneder.

Selvfølgelig er det sponsor-avtaler som gjør diskusjonen komplisert.

Da Dagbladet ville teste VM-ballen på Norges landslagstrening noen uker før mesterskapet, ble vi kontant avvist ettersom Drillos' utstyrsavtale er med Umbro, noe som gjør Adidas-baller lite velkomne på feltet.

Dette gjelder naturlig nok også andre lands forbund og ligaer. Ifølge Independent har Jabulani-ballen blitt brukt i Tyskland, Østerrike, Sveits, Portugal og MLS, men også her er det lagene med Adidas-avtaler som har tatt ballen i bruk.

I APRIL: RBKs Mikael Dorsin og  LSKsTamandani Nsaliwa i duell på Lerkendal stadion. Adidas-sponsede lag har brukt den omstridte Jabulani-ballen i månedsvis.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
I APRIL: RBKs Mikael Dorsin og LSKsTamandani Nsaliwa i duell på Lerkendal stadion. Adidas-sponsede lag har brukt den omstridte Jabulani-ballen i månedsvis. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Slik er det også i Tippeligaen, der Adidas-lag som eksempelvis Rosenborg og Viking har spilt med Jabulani i seriekamper. Internasjonalt er både Frankrike og Argentina i samarbeid med Adidas.

Problemet for England er selvfølgelig at Premier League er under kontrakt med Nike.

Mener England overdriver
Adidas mener den engelske misnøyen med ballen er sterkt overdrevet, og peker blant annet på at Frank Lampard (Adidas-sponset Chelsea-spiller) testet ballen allerede i november, og forsvarte den senest i april.

- Den er ganske stabil i lufta. Det skjer gjerne feil i fotball, noen ganger bommer man på ballen. Da er det ofte fristende å skylde på ballen, men de er teknologisk avanserte alle sammen, og følger faste spesifikasjoner, sa Lampard.

- Dersom spillerne klager på størrelsen eller vekten, tror jeg nok det handler mer om hvordan fotballspillere er, sa Englands midtbanemann.

Adidas mener det er England og andre kritikeres egen feil dersom de ikke benyttet tilbudet de fikk i februar, om å bruke ballen på trening.

Svennis ber om samtaler
Danske tester viste nylig at ballen oppfører seg noe annerledes enn den forrige VM-ballen, Teamgeist, som ble brukt i 2006.

I starten vil Jabulani oppleve en lavere luftmotstand, og innledningsvis skyte høyere fart enn andre baller. Men i lufta vil farten avta mer brått, noe som gjør det mulig å få den til å duppe plutselig, mente de danske forskerne.

I VM har det imidlertid virket som om det å presse ballen ned er den største utfordringen.

Elfenbenskysten-trener Sven Göran Eriksson, som fikk se Cristiano Ronaldo bruke ballen som den skal brukes i går, mener Fifa nå bør lytte til kritikerne av ballen.

- Jeg skjønner at keeperne ikke er fornøyde, og jeg synes de som bestemmer bør lytte til dem, sier Eriksson, ifølge Guardian.

MISFORNØYD: Fabio Capello avviser ifølge engelske aviser at han takket nei til å bruke ballen i god tid før mesterskapet.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
MISFORNØYD: Fabio Capello avviser ifølge engelske aviser at han takket nei til å bruke ballen i god tid før mesterskapet.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples Vis mer

- Jeg mener vi må diskutere saken. Spillere, trenere, og kanskje toppkeepere burde sette seg ned, og folk burde lytte til keepernes mening, for ballen gjør dem ingen tjenester, sier Svennis.

Rund, som alltid
Samtidig får Robert Green støtte av West Ham-lagkamerat Matthew Upson.

- Han er en tøffing, og en stor gutt. Han tåler alle overskriftene og kjeften, som jeg mener er overdrevet, selv om det er sånn verden er. Han har taklet det strålende, og er desperat etter å spille fredag. Han gjemmer seg ikke, det har han ikke gjort siden feilen han gjorde, sier Upson.

Jabulani er uansett kommet for å bli. Kanskje er det Spanias Alvaro Arbeloa som har den beste oppsummeringen:

- Den er rund, som alltid.

SELV PÅ DETTE NIVÅET: RBK Oldboys og Lars Bohinen møtte Mosvik IL med Petter Northug i spissen, ballen het Jabulani.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SELV PÅ DETTE NIVÅET: RBK Oldboys og Lars Bohinen møtte Mosvik IL med Petter Northug i spissen, ballen het Jabulani. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer