England på vei ut av EM

Tapte på kunstgresset i Moskva.

(Dagbladet.no): Russland - England 2-1.

Wayne Rooney så lenge ut til å bli Englands redningsmann etter ledermålet en halvtime inn i kampen, men i andre omgang lagde han straffesparket som førte til russisk utlikning.

Han slipper nok likevel å få skylda for at England nå trenger hjelp for å nå EM-sluttspillet. For det første skulle straffesparket trolig vært et frispark, for det andre kom det russiske vinnermålet etter enda en tabbe fra keeper Paul Robinson, som allerede er godt innarbeidet som syndebukk.

Trener Steve McClaren forsøker imidlertid å rette all oppmerksomhet mot den høyst tvilsomme straffeavgjørelsen.

- Jeg har akkurat sett straffeepisoden igjen, og det er en skam - det var utenfor feltet, sier han til Sky Sports.

Resultatet blir uansett stående, og betyr at Russland bare ligger to poeng bak England i kampen om andreplassen i gruppa - men med én kamp mindre spilt.

Russland har igjen bortekamper mot Israel og Androrra. Hvis de vinner begge to, hjelper det ikke England om de vinner sin siste kamp hjemme mot gruppeleder Kroatia. Med mindre Kroatia roter seg bort mot Makedonia

Rooney-rakett

DRØMMETREFF: Wayne Rooney knallet England i ledelsen på kunstgressbanen i Moskva, men det hjalp så lite for engelskmennene. Foto: AP/Scanpix
DRØMMETREFF: Wayne Rooney knallet England i ledelsen på kunstgressbanen i Moskva, men det hjalp så lite for engelskmennene. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Det så lenge lovende ut for England.

Det engelske spissparet kombinerte perfekt da de skapte og omsatte den eneste store målsjansen før pause i en perlescoring etter en snau halvtimes spill.

Michael Owen vant en luftduell og stusset ballen inn bak seg. Der var Wayne Rooney oppsiktsvekkende svakt markert. United-spissen tok ned ballen på brystet og dundret den over hodet på Russlands keeper

England hadde to store sjanser til å doble ledelsen etter dødballer tidlig i andre omgang, men Steven Gerrard breisidet utenfor mens Micah Richards bommet på ballen etter en stuss fra Rooney.

Russland spilte seg flere ganger inn i feltet til England med frekke kombinasjoner og småspill, men engelskmennene fikk blokkert eller beinet ballen unna.

Billig straffe

I det 68. spilleminutt lagde Rooney straffespark. Skjønt den var i det aller strengeste laget.

Rooney havnet på etterskudd i en defensiv situasjon, og holdt litt i hofta til Zyranov som var på vei inn i feltet. Russeren slo føttene sammen 17 centimeter utenfor 16-meteren men landet på magen inne i straffeområdet.

England på vei ut av EM

Dommeren ga Russland straffe og Rooney gult kort. Roman Pavljusjenko scoret på straffsparket.

Fem minutter seinere var Pavljusjenko frampå igjen, men nok en gang vil det bli stilt meget kritiske spørsmål til Paul Robinsons innsats.

Den engelske keeperen reddet forsåvidt bra, men slo ballen rett i bakken i stedet for vekk fra mål, og Pavljusjenko kunne enkelt sette ballen i åpent mål.

England-manager Steve McClaren forsøkte å snu ting ved å kaste innpå Frank Lampard, Peter Crouch og Stewart Downing med drøye ti minutter igjen å spille, uten at det hjalp.

Det kan ha vært det siste taktiske grepet McClaren gjorde som landslagssjef.

England på vei ut av EM