Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

England røk ut i første runde

Fikk bare to av 22 stemmer.

HODESTUPS UT I FØRSTE RUNDE: På tross av at England stilte med et stjernelag i Zürich med prins William og David Beckham i spissen, røk engelskmennene ut allerede i første avstemningsrunde.Foto: SCANPIX/EPA/WALTER BIERI
HODESTUPS UT I FØRSTE RUNDE: På tross av at England stilte med et stjernelag i Zürich med prins William og David Beckham i spissen, røk engelskmennene ut allerede i første avstemningsrunde.Foto: SCANPIX/EPA/WALTER BIERI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ZÜRICH/OSLO (Dagbladet): Det hjalp fint lite at England hadde sendt et stjernelag i Zürich med arveprins William, statsminister David Cameron og fotballikonet David Beckham i spissen; håpet om et VM-sluttspill i fotballens hjemland falt på steingrunn allerede i første avstemningsrunde.

Kun to av 22 stemmeberettigede medlemmer av Fifas eksekutivkomité valgte å gi sin stemme til England. Til sammenligning fikk konkurrentene Russland ni, Portugal/Spania sju og Belgia/Nederland fire.

Dermed måtte skuffede engelskmenn nok en gang konstatere at Fifa valgte å se til nye markededer da de tildelte VM i 2018 og 2022 til henholdsvis Russland og Qatar.

Overrasket Lineker Det overrasker tidligere landslagsspiss og BBC-programleder Gary Lineker.

- Jeg er overrasket over at de igjen valgte to nye land, sier Lineker til Dagbladet.

- Du framstår diplomatisk, men du må vel også være litt sint?

- Man må ta det som det kommer. Jeg er overrasket over at de valgte to nye land, gjentar Lineker.

Håpet brast Stemmeprosessen gjennomføres ved at de 22 stemmeberettigede medlemmene i Fifas eksekutivkomité stemmer inntil en søkernasjon har oppnådd rent flertall. Oppnås det ikke rent flertall i en stemmerunde, elimineres den søkeren med færrest stemmer foran neste avstemningsrunde.

For 2018 omåtte det to runder til for å kåre en vinner. For 2022 måtte det fire runder til før Qatar sto igjen med flertallet .

Lineker mener at nøkkelen var å komme seg forbi den innledende runden, noe England altså ikke gjorde.

- Jeg hadde håpet vi skulle komme forbi første runde. For hadde vi gjort det, kunne hva som helst ha skjedd, poengterer han overfor Dagbladet.

Det er et synspunkt som deles av David Beckham.

- Jeg har hørt at vi ble slått ut i første avstemningsrunde, og jeg hadde håpet vi skulle være med til siste slutt. Selvfølgelig er jeg skuffet, men samtidig er jeg stolt over innsatsen den engelske søkerkomiteen har lagt ned og den presentasjonen vi har holdt i dag. Jeg er stolt over å være engelsk, understreker Beckham, som underveis fikk en litt uggen magefølelse på Englands vegne.

- Da jeg satt i salen i sta, fikk jeg en følelse av at det kom til å gå slik det gjorde. Sånn sett var jeg forberedt, sier fotballikonet.

35-åringen var, omstendighetene til tross, i godt humør og ved godt mot. Han tok seg god tid i intervjusonen, hvor han tegnet og forklarte og skrøt av innsatsen bak den engelske søknaden.

- Jeg vil gratulere Russland og Qatar, men det er skuffende at vi ikke fikk mesterskapet med tanke på den innsatsen som er lagt ned, sier Beckham.

Vil ikke skylde på media Mens Beckham og Lineker framstår kledelig diplomatiske, er stemningen en ganske annen blant tunge, britiske medier. Årsaken til raseriet, kan spores tilbake til avsløringer fra Sunday Times og BBCs Panorama, som begge har satt søkelyset på korrupsjon i Fifas innerste kretser.

Konsensus synes å være at dette kostet England mesterksapet. Tullprat, mener Liverpool-legenden John Barnes.

- Mediaoppslagene hadde ikke noe å si for utfallet, sier Barnes til Dagbladet.

Heller ikke Lineker vil skylde på medieoppslagene i forkant.

- Hva som gikk galt, vet jeg egentlig ikke. Jeg føler vi har gjort alt vi kunne, understreker Lineker overfor Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!