ENGLANDS DAG: Harry Maguire sendte England opp i 1-0. Foto: NTB scanpix
ENGLANDS DAG: Harry Maguire sendte England opp i 1-0. Foto: NTB scanpixVis mer

England sendte Sverige ut av VM

De svenske spillerne våknet til at brannalarmen ulte på hotellet. Svenske aviser spekulerer i sabotasje. Da kampen startet, ble det ikke noe bedre. England vant 2-0.

  • Sverige – England 0–2 (0–1)

MOSKVA (Dagbladet): Sverige og England møttes i ettermiddag til den tredje kvartfinalen i VM. På papiret en jevn kamp - med et lite overtak til England - og dette utkrystalliserte seg også fort i kampen.

Sverige fikk innledningsvis England med på sitt lave tempo. Men etter 30 minutter headet Harry Maguire engelskmennene i ledelsen. I det 59. minutt fikk Dele Alli stå umarkert på bakerste stolpe og økte til 2-0.

Sverige klarte aldri å sette inn en sluttspurt, og ledelsen holdt seg kampen ut. Sverige er ute av VM. England møter vinneren av kampen mellom Russland og Kroatia i semifinalen. Kampen spilles seinere i kveld.

IMPONERER IKKE: England slo Sverige 2-0 og er klare for sin første VM-semifinale siden 1990. Angrepsspillet er derimot ikke noe å skryte av, ifølge Dagbladets kommentator Esten O. Sæther. Programleder er Øyvind Godø. Vis mer

Dagen startet på verst mulig måte da brannalarmen gikk på det svenske spillerhotellet i Samara. Klokka var 08.30 da det ulte på hotellet, og svenske aviser kaller det for «mardrömsmorgon». Det blir spekulert i sabotasje for å forstyrre svenskene før kampen.

Og marerittet ble ikke noe mindre da kampen kom i gang. Dette var Englands dag.

- Vi møtte et velorganisert lag. Cornermålet satte kampen, men all ære til guttene. Vi kjempet, men fikk ikke ut det siste. Vi kan likevel være stolte over turneringen som helhet, sier trener Janne Andersson.

Midtstopper Andreas Granqvist forteller:

- Det er tungt, men jeg kjenner enorm stolthet over laget. Vi tok oss til kvartfinalen. Men i dag var vi ikke helt der. Vi var litt trøtte i beina.

Bedagelig

Kvartfinalen på Samara Arena startet i et bedagelig tempo. Begge lag fryktet å bli hektet av i begynnelsen, og opptrådte deretter.

Det så vi i kvartfinalen mellom Brasil og Belgia fredag. Belgia ledet 2-0 allerede etter en halvtime, og da var det som om litt av lufta gikk ut av Brasil. Neymar og co. hevet seg i andre omgang, men dette var også fordi Belgia fokuserte på de defensive oppgavene.

England var favoritt. Samtidig hadde de - før oppgjøret - tapt seks av åtte kvartfinaler i VM-historien, så en viss ydmykhet var det å spore der i gården også.

I den første halvtimen skjedde det ikke så mye. Sverige klarte å få England med på det lave tempoet, og du fikk en «stille før stormen»-følelse. Den følelsen var riktig: For - etter 30 minutter - løsnet det for England.

Spillerne samlet seg rundt straffemerket på en corner fra Ashley Young. En perfekt ball fant Leicester-spiller Harry Maguire, og i en duell med Emil Forsberg stanget han ballen i mål.

Dårlig

Det engelske eventyret så ut til å fortsette. Før kampen hadde de i tur og orden slått Tunisia, Panama og Colombia - og tatt et «kalkulert tap» for Belgia.

England fortsatte å presse etter scoringen. Det var ikke akkurat et godt tegn for svenskene.

Raheem Sterling kunne gitt England 2-0 da han ble spilt fri rett før pause og kom alene med keeper Robin Olsen. Dessverre for Sterling er han ikke så målfarlig på landslaget som i Manchester City. Olsen reddet, og den enorme sjansen rant ut ingenting.

Sist gang Sterling scoret for England var i oktober 2015. Hadde han scoret, kunne kampen vært avgjort til pause.

Hva med de svenske og engelske avisene etter 45 minutter?

- Svensk mareritt. England tar ledelsen, lød overskriften i Expressen.

- Nærme ny kalddusj, skrev Aftonbladet, og viste til kjempesjansen til Sterling.

Klasseredning

Sverige kjørte på fra start i andre omgang. Marcus Berg vant en hodeduell rett foran mål, men Englands keeper, Jordan Pickford, har stått fram med klasse i dette mesterskapet. Så også i denne situasjonen.

Men det ble fort klart at dette ikke skulle bli Sveriges kvartfinale. Etter 59 minutter sendte Dele Alli England opp i 2-0. Ballen gikk fra Kieran Trippier til Jesse Lingard, som fant Alli på bakerste stolpe.

Nå så det blytungt ut for Sverige. Og de måtte framover på banen, noe som kunne åpne seg for flere sjanser til England. Men flere mål ble det ikke.

Svenskene må hjem til kjöttbullar. Aftonbladet skriver at avisa har opplysninger om at midtstopper Andreas Granqvist har spilt sin siste kamp, noe han selv ikke ville bekrefte i intervjuer på TV.

England er i semifinalen for første gang siden 1990.

- Personlig er jeg ikke så veldig fornøyd med innsatsen min. Men som lag var vi solide, sier Dele Alli.

- Vi kontrollerte kampen fra begynnelse til slutt. Sverige er tøffe å bryte ned. Å score to mål var stort.