- England slipper uansett unna hetsen jeg fikk

Dagbladet møtte den engelske landslagssjefen som ble gjort om til grønnsak av engelsk presse.

TROR ENGLAND OVERRASKER POSITIVT: Graham Taylor mener FA, og ikke spillerne eller manager Roy Hodgson, vil få skylda om EM ender ulykkelig. - Jeg har aldri opplevd at det har vært så lave forventninger til et engelsk landslag, sier han til Dagbladet. Foto: REUTERS/Ian Hodgson
TROR ENGLAND OVERRASKER POSITIVT: Graham Taylor mener FA, og ikke spillerne eller manager Roy Hodgson, vil få skylda om EM ender ulykkelig. - Jeg har aldri opplevd at det har vært så lave forventninger til et engelsk landslag, sier han til Dagbladet. Foto: REUTERS/Ian HodgsonVis mer

DONETSK (Dagbladet): For nordmenn flest er Graham Taylor kanskje mest kjent for å ha møtt sin overmann i Egil «Drillo» Olsen.

Etter en mislykket kvalifisering til VM i 1994 - der Norge og Nederland tok seg videre på bekostning av England - fikk den engelske pressen omsider viljen sin da Taylor måtte trekke seg som landslagssjef.

Året etter ble han latterliggjort på ny, da en dokumentar viste hans totale resignasjon på sidelinja idet kvalifiseringen utviklet seg til et engelsk mareritt. Uttalelsen «do i not like that» sekunder før Polen scoret var i utgangspunktet bare et hjertesukk fra Taylor - men ble stående som et verbalt minnesmerke over hans periode som engelsk landslagssjef.

Nå er Taylor i Ukraina for å følge England som kommentator i BBC 5 Live. Om det skulle ende med fiasko og exit etter gruppespillet, tror han spillerne og manager Roy Hodgson kan vente seg langt mildere behandling enn hva han selv fikk.

- Hetsen er ikke så ille nå som den gang. Da jeg var landslagssjef var mediebildet et annen, det var Murdoch-imperiet (The Sun) og Maxwell-imperiet (Daily Mirror). Hvis en av dem gikk til angrep på deg, kunne du være sikker på at den andre gikk enda tøffere til verks dagen etter. Nå er den engelske pressen mer fornuftig, sier Taylor til Dagbladet.

Mobbet av tabloidene
Selv fikk han ansiktet sitt gjort om til diverse grønnsaker av The Sun i løpet av tida han trente landslaget, som oftest en nepe. Kallenavn som «Graham Turnip (nepe)» og «Turnip Taylor» ble hyppig brukt i tabloidene - som vanskelig kan kalles noe annet enn mobbing.

- ET SJAKKTREKK: Roy Hodgson har gitt spillerne litt ferie og kjørt rolige treningsøkter i håp om å samle overskudd. Et sjakktrekk, tror Taylor. Foto: AFP PHOTO/CARL DE SOUZA
- ET SJAKKTREKK: Roy Hodgson har gitt spillerne litt ferie og kjørt rolige treningsøkter i håp om å samle overskudd. Et sjakktrekk, tror Taylor. Foto: AFP PHOTO/CARL DE SOUZA Vis mer

Noe av det samme opplevde Roy Hodgson dagen etter ansettelsen, da The Sun gjorde narr av måten han snakker på.

"Bwing on the Euwos!", raljerte avisa, og siktet til at Hodgson trøbler med å uttale R-ene i språket.

- Unnskyldningene er på plass
England er avskrevet av mange, til og med i hjemlandet, der det vanligvis er skyhøye forventninger til mannskapet som har for vane å svikte.

Taylor tror det er mye av grunnen til at England vil overraske positivt.

- Unnskyldningene er allerede på plass: Den seine ansettelsen av Roy Hodgson gir spillerne pusterom. Misforstå meg rett, det er helt naturlig at de føler det sånn. Folkene som vil få skylda dersom vi ikke gjør det bra, er FA, fordi det tok så lang tid før de fant Fabio Capellos etterfølger. Roy Hodgson vil nok også få litt tyn, ettersom det er journalister som ønsket seg Harry Redknapp. Men spillerne vil unnslippe alt. Av den grunn tror jeg vi vil gjøre det bedre enn folk tror. Masse press er borte fra spillerne. Jeg har aldri opplevd at det har vært så lave forventninger til et engelsk landslag.

- Mener du forventningene har vært det største problemet tidligere?

HAGEARBEID FOR TAYLOR: Slik ble Graham Taylor framstilt i Englands største avis dagen etter at han gikk av som landslagssjef. Faksimile: The Sun
HAGEARBEID FOR TAYLOR: Slik ble Graham Taylor framstilt i Englands største avis dagen etter at han gikk av som landslagssjef. Faksimile: The Sun Vis mer

- Definitivt. Vi vant VM i 1966, og siden da har det dessverre vært mange som har ment at England skal vinne hver turnering. Det er ikke basert på logikk - hvis du har vunnet VM én gang siden turneringen begynte i 1930, og har gjort det enda verre i EM, hvilken rett har du da til å forvente suksess? Men nå er det realisme som preger nasjonen. Spillerne merker at det verste presset er borte, sier Taylor.

Ferie og hvile
I tillegg mener han det taler i Englands favør at Hodgson har gått helt bort fra oppkjøringen forgjenger Fabio Capello sverget til.

Hodgson har kjørt lette treningsøkter inn mot mesterskapet, i håp om at det skal gi overskudd når alvoret tar til.

- Spillerne er trøtte på grunn av intensiteten i den engelske ligaen. Det er noe Roy har håndtert godt, han har ikke trent spillerne i senk. I tillegg har de fått en pause og litt ferie, som de ikke hadde før forrige mesterskap. Capello kjørte på sin side tøffe treningsøkter, og det var det siste de trengte, sier han.

Taylor ledet England i EM-sluttspillet i Sverige i 1992. Faktisk var to av motstanderne i gruppespillet den gang de samme som i 2012: Frankrike og Sverige. Det tredje laget var Danmark, som senere ble europamestere.

England spilte 0-0 i de første to kampene mot Danmark og Frankrike. I den avgjørende kampen mot Sverige ble det 1-2-tap - og exit allerede i gruppespillet.

I DONETSK: Dagbladet møtte Taylor på flyplassen i Donetsk i går. Mandag kommenterer han Englands åpningskamp mot Frankrike for BBC 5 Live. Foo: Sigve Kvamme
I DONETSK: Dagbladet møtte Taylor på flyplassen i Donetsk i går. Mandag kommenterer han Englands åpningskamp mot Frankrike for BBC 5 Live. Foo: Sigve Kvamme Vis mer

- Hvordan var presset på manager og spillere den gang, sammenlignet med nå?

- England kom til semifinale i VM i 1990, under Bobby Robson, og det skapte ekstra forventninger. England var tilbake og vi skulle dominere fotballverden. Danmark er et godt eksempel på hvordan forventninger kan slå ut: De hadde null press på seg, ingen forventet noe som helst, og de vant mesterskapet.

Taylor sier at England den gang, som nå, sleit med skader på sentrale spillere.

- Vi var uten Gazza, John Barnes, Lee Dixon og Mark Wright, for å nevne noen. Halve laget vårt kom ikke, men da brydde ikke media seg noe om det. Nå har de innsett at England har noen hull i troppen sin, sier Taylor.

Og legger spøkefullt til:

- Det er nå jeg skulle vært landslagssjef...
//