England steiler

Rundt 3000 engelske supportere er ventet til fotball-VM i Qatar. Vanligvis er de vant til å drikke, synge og feste til de stuper. Nå får de maks drikke fire enheter.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

VENTER PÅ INNRYKK: Al-Thumama Stadium i Doha er arena for åtte VM-kamper. Foto: NTB
VENTER PÅ INNRYKK: Al-Thumama Stadium i Doha er arena for åtte VM-kamper. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Sola brenner i Qatars hovedstad, Doha. For de fleste står drikke høyt på agendaen i 30-35 varmegrader. For engelske fans er det ingen hemmelighet: Under et mesterskap skal det helst være drikke med alkohol.

Men i Qatar må FIFA balansere mellom behovet til fansen og lokale, muslimske lover. Alkohol er ikke forbudt, men begrenset til enkelte hoteller og restauranter som ikke har vindu ut mot gata.

Under VM løsner reglene litt opp. I Qatar er det Budweiser som har rettighetene til å selge øl i de såkalte fansonene i sentrum og utenfor de åtte stadionene. Rapportene i Qatar - som engelske medier også melder - går på at supporterne kan drikke maks fire enheter per gang. Dette og prisene får England til å steile.

STOPPES: En reporter fra dansk TV 2 fikk et ublidt møte med sikkerhetsvakter i Qatar da han var direkte på lufta. Video: TV 2 Danmark Vis mer

- Fotballfans må punge ut med nesten 12 pund (cirka 140 kroner) for en øl under VM. Dette til tross for at det på forhånd ble sagt av arrangøren om å holde prisene på et behersket nivå, skriver The Guardian.

- Det vil også være begrensninger opp til fire enheter per person. Årsaken er frykten for at enkelte supportere kan drikke for mye.

The New York Times melder at Budweiser har fått nye restriksjoner for alkoholsalget utenfor VM-stadionene. Ølteltene må flyttes til mindre prominente steder utenfor arenaene.

Avisa skriver:

- Beslutningen om å flytte ølteltene ser ut til å være forankret i bekymring for at den framtredende tilstedeværelsen av alkohol vil uroe lokalbefolkningen og dermed representere et potensielt sikkerhetsproblem.

TELLER NED: Det var mye folk i gatene da Dagbladet besøkte Doha sentrum i går kveld. Men alkoholen fløyt ikke akkurat i gatene ... Foto: Tore Ulrik Bratland
TELLER NED: Det var mye folk i gatene da Dagbladet besøkte Doha sentrum i går kveld. Men alkoholen fløyt ikke akkurat i gatene ... Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Dagbladet var selv ute i gatene i Doha i går kveld. I fornøyelsesområdet Souk Waqif var det tilsynelatende liv og røre. Men det var masse kameraer og vakthold.

Naturligvis litt for mye etter norsk smak. Men i VM handler det også om å avverge terror.

Myndighetsstørrelser i Qatar venter 1,5 millioner turister under mesterskapet. Hvor mange som vil respektere lokale lover, gjenstår å se.

- Jeg er veldig i tvil om det kommer 1,5 millioner turister. Men vi vet ikke, sier den svenske fotballjournalisten Olof Lundh til Dagbladet i Doha.

REAGERER: En journalist påstår at Qatar har kjøpt inn supportere. Vis mer

Sky Sports melder at ølsalget i fansonene vil starte etter klokka 18.30.

- Fulle fans vil bli sendt til spesielle soner for å tørke opp, heter det. Til kanalen uttaler VM-direktør Nasser Al Khater:

- Det er planer for folk som drikker overdrevent. Vi snakker om en plass der de er trygge og ikke skader noen.

VMs åpningskamp er mellom Qatar og Ecuador søndag. Kampstart er 17.00 norsk tid. Qatar ligger to timer foran.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer